Βραζιλία – Αργεντινή: Σάμπα ή Τάνγκο; (vids)

Βραζιλία – Αργεντινή: Σάμπα ή Τάνγκο; (vids)

Το απόλυτο ντέρμπι σε επίπεδο εθνικών ομάδων είναι εδώ! Βραζιλία ή Αργεντινή; Ο τελικός του φετινού Copa America χωράει μόνο μία από τις δύο αιώνιες αντιπάλους της Λατινικής Αμερικής και στις 3:30 ώρα Ελλάδας η καρδιά όλων των ποδοσφαιρόφιλων ανά τον πλανήτη, θα χτυπά στο «Μινεϊράο» του Μπέλο Οριζόντε.

Ο χαρούμενος χορός των Βραζιλιάνων που εκτοξεύει στα ύψη τη διάθεση και το κέφι ή ο ερωτικός, εσωστρεφής χορός των Αργεντίνων θα κυριαρχήσει στην… σκηνή του κατάμεστου Μινεϊράο» στο Μπέλο Οριζόντε; Μια «μάχη» που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι ήλπιζαν να δουν σε Μουντιάλ, τελικά έρχεται σε ημιτελικό Copa America και τα βλέμματα όλου του κόσμου και θα είναι στραμμένα εκεί. Ακόμη και στη χώρα μας, που τα ρολόγια θα δείχνουν 3:30 το ξημέρωμα την ώρα θα σφυρίξει για πρώτη φορά ο ρέφερι της αναμέτρησης.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι που μετράει κάτι περισσότερο από 100 χρόνιας ιστορίας μιας και η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση χρονολογείται πίσω στο πολύ μακρινό 1914. Τότε σε φιλικό ματς που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες, στις 20 Σεπτεμβρίου, η Αργεντινή άνοιξε… λογαριασμό κόντρα στην μεγάλη της αντίπαλο με ένα εμφατικό 3-0. Έκτοτε ακολούθησαν ακόμη 109 ματς μεταξύ τους άλλα φιλικά και άλλα επίσημα, με την «Σελεσάο» να υπερτερεί με 45 έναντι 39 νικών της «Αλμπισελέστε.

Τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν ήταν και πάλι σε φιλικό παιχνίδι, τον περασμένο Οκτώβρη με την ομάδα του Τίτε να επικρατεί με 1-0 χάρη σε γκολ του Μιράντα. 31 ολόκληρες φορές έχουν αναμετρηθεί σε επίπεδο Copa America και δύο φορές στον τελικό της διοργάνωσης με την Βραζιλία να επικρατεί και τις δύο (το 2004 με 4-2 στα πέναλτι, 2-2 κ.α. και το 2007 με 3-0).

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση πάντως, το αφεντικό μεταξύ τους, είναι η Αργεντινή καθώς μετρά 14 κατακτήσεις (1921, 1925, 1927, 1929, 1937, 1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957, 1959, 1991, 1993) έναντι 8 της Βραζιλίας (1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007).

Όσον αφορά στους -ουκ ολίγους- θρύλους των δύο ομάδων, όταν μιλάμε για Πελέ και Μαραντόνα, ίσως το μεγαλύτερο (ποδοσφαιρικό) δίλημμα όλων των εποχών, τα λόγια είναι περιττά. Ο «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» όπως έχει ανακηρυχθεί από την FIFA, ο Πέλέ είναι και ο πρώτος σκόρερ των αναμετρήσεων με 8 γκολ σε 14 ματς.

Από κει και πέρα τι να πρωτοθυμηθείς; Γκαρίντσα, Ζίκο, Ρομάριο, Ροναλντίνιο, Ντι Στέφανο, Κέμπες, Κανίγια, Μπατιστούτα για να φτάσουμε βέβαια μέχρι το σήμερα και τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της γενιάς μας τον Λιονέλ Μέσι.

Μία από τις αναμετρήσεις τους που έχουν μείνει στην ιστορία ήταν αυτή 14ης ιουνίου 1978 στο Μουντιάλ της Αργεντινής όπου συγκρούστηκαν για τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Ένα ματς που έληξε χωρίς γκολ αλλά με μπόλικο ξύλο και την Βραζιλία να μένει εν τέλει εκτός συνέχειας καθώς η Αργεντινή έβαλε 6 γκολ στο Περού (σ.σ όσα ακριβώς χρειαζόταν) την τελευταία αγωνιστική και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Εν τέλει στέφθηκε και παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Άλλη μια ματσάρα, που παρ’ ότι είχε και γκολ αυτή τη φορά και μάλιστα πολλά, που θα μνημονεύεται για το ξύλο μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, ήταν αυτή για το Copa America του 1991 στο Σαντιάγο της Χιλής όπου η Αργεντινή νίκησε με 3-2. Κανίγια και Μαζίνιο αρπάχτηκαν και έκαναν σεφτέ στις κόκκινες για να ακολουθήσουν Ενρίκε, Σάντος και Καρέκα.

Το 2007 στον τελικό του Copa America της Βενεζουέλας, οι δυο τους ήρθαν αντιμέτωπες στον τελικό με την Βραζιλία να παρατάσσεται στο τουρνουά με αρκετές αλλαγές και την Αργεντινή με όλα της σχεδόν τα όπλα. Παρ’ όλα αυτά, η «Σελεσάο» έκανε πάρτι στον τελικό και διέλυσε την Αργεντινή με 3-0 και τον Μέσι στην βασικό για την «Αλμπισελέστε» στα 20 του χρόνια.

Τέλος αναφορά δεν θα μπορούσε να μην γίνει στο γνωστό πλέον τραγούδι των Αργεντινών που έγινε viral στο Μουντιάλ του 2014, στην Βραζιλία και αναφέρεται στην σύγκριση Μαραντόνα με Πελέ, χαρακτηρίζοντας τον Ντιεγκίτο μεγαλύτερο από το αντίπαλο δέος του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ