Ο δεκαετής κύκλος αποτυχίας της Εθνικής

Ο δεκαετής κύκλος αποτυχίας της Εθνικής

Η «επίσημη αγαπημένη» νίκησε την Τσεχία, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στην πολύτιμη διαφορά των 12 πόντων, με τα όνειρα διάκρισης να «σβήνουν» σε ακόμα ένα τουρνουά. To10.gr κάνει flashback στις αποτυχημένες προσπάθειες της Εθνικής ομάδας από την τελευταία φορά που κατέκτησε μετάλλιο.

Η επιτυχία από την αποτυχία απέχει ένα σουτ, μια λανθασμένη επιλογή της στιγμής, ένα ριμπάουντ. Είναι εκείνη η λεπτή γραμμή που μπορεί να σε αποθεώσει ή να σε καταδικάσει στην εσωστρέφεια. Κάποτε αυτές οι λεπτομέρειες, έκριναν υπέρ της «γαλανόλευκης» ημιτελικούς με τη Γαλλία, προημιτελικούς με τη Σλοβενία, οδήγησαν την «γαλανόλευκη» σε μετάλλια και μνημειώδεις επιτυχίες.

Το 2009 η Εθνική μας ομάδα υπό τις οδηγίες του Γιόνας Καζλάουσκας και έπειτα από τον χαμένο ημιτελικό με την Ισπανία, νίκησε τη Σλοβενία και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν το τρίτο που φόρεσαν οι Έλληνες διεθνείς στο στήθος τους μέσα σε πέντε χρόνια και έπειτα από το χρυσό του 2005 και το ασημένο του 2006.

Από το Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία και έπειτα, το πρόσημο γράφει: Δύο αποκλεισμοί σε προολυμπιακό τουρνουά (2012, 2016), τρεις αποτυχίες σε Παγκόσμια Κύπελλα (2010, 2014, 2018), τρεις χαμένοι προημιτελικοί σε Ευρωμπάσκετ (2011, 2015, 2017) και άλλος ένας αποκλεισμός από τη φάση των «16» (Ευρωμπάσκετ 2013).

Μουντομπάσκετ 2010 

Η Ελλάδα με τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο της για δεύτερο συνεχόμενο τουρνουά, κατεβαίνει στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με πλήρη σύνθεση, έχοντας για τελευταία φορά μαζί στο ρόστερ τους Σπανούλη, Διαμαντίδη και Ζήση. Η ήττα από την διοργανώτρια Τουρκία στον όμιλο, την φέρνει στο κυνήγι της δεύτερης ή τρίτης θέσης, ενώ ακολουθεί το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου με τη Ρωσία. Η νίκη θα έστελνε τους διεθνείς σε Γαλλία/ Νέα Ζηλανδία στη φάση των «16» αλλά και τις ΗΠΑ στα προημιτελικά.

Οι Έλληνες διεθνείς κάνουν άσχημη εμφάνιση και χάνουν 73-69 από τη Ρωσία, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την αποφυγή της Dream Team. Στο πρώτο νοκ-άουτ αναμετρώνται με την Ισπανία, την οποία αν και κοιτούν στη μάτια, «λυγίζουν» με 80-72 και αποκλείονται. Ήταν η τελευταία παράσταση του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την «γαλανόλευκη» μετά τον αποκλεισμό.

Ευρωμπάσκετ 2011

Ο Ηλίας Ζούρος αναλαμβάνει να οδηγήσει σε επιτυχία την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας το 2011. Η αναπάντεχη ήττα από την Βόρεια Μακεδονία στον Γ’ όμιλο, στέλνει το αντιπροσωπευτικά μας συγκρότημα στη δεύτερη φάση με ένα «βαρίδι» στην πλάτη της, ενώ μια ακόμα από την Ρωσία στη δεύτερη φάση, μας κατατάσσει στην τρίτη θέση του νέου ομίλου.

Το διασταύρωμα με τη Γαλλία του Πάρκερ, του Μπατούμ και του Ντε Κολό στο πρώτο-νοκ άουτ για την πρόκριση στην οκτάδα, ήταν δύσκολο, αλλά όχι απαγορευτικό. Η Εθνική παίζει σπουδαία άμυνα, κρατάει χαμηλά τους «τρικολόρ», αλλά στο τέλος λυγίζει από την αστοχία της και τα μεγάλα σουτ της ομάδας του Βενσάν Κολέ. Το τελικό 64-56 υπέρ της Γαλλίας, σήμανε τον αποκλεισμό από τα ημιτελικά και την απομάκρυνση από τη ζώνη των μεταλλίων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Προολυμπιακό τουρνουά 2012

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Εθνικής, ήταν η ήττα από τη Νιγηρία στο προολυμπιακό τουρνουά του 2012 στο Καράκας της Βενεζουέλας. Με τον Ηλία Ζούρο στον πάγκο, η «επίσημη αγαπημένη» ψάχνει το ένα από τα τρία εισιτήρια που οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Στα προημιτελικά, ο Σπανούλης, ο Ζήσης και η παρέα τους, αναμετρώνται με τη Νιγηρία και ξέρουν ότι με τη νίκη θα έχουν «αγκαλιάσει» το ολυμπιακό εισιτήριο.

Ύστερα από ένα δραματικό παιχνίδι, όμως, οι Έλληνες διεθνείς πέφτουν θύμα έκπληξης και χάνουν 79-80 από τους Αφρικανούς, με τον Νταγκουντούρο να αποτελεί τον «δήμιο» της ομάδας. Παρά το γεγονός ότι δεν σφυρίχτηκε φάουλ στην εκπνοή πάνω σε προσπάθεια τριών πόντων στον Σπανούλη, η ήττα και ο αποκλεισμός αποτέλεσαν «παταγώδη» αποτυχία, η οποία οδήγησε και στην αποδέσμευση του Ηλία Ζούρου από τον πάγκο. Ήταν η πρώτη απουσία της Εθνικής από μεγάλη διοργάνωση, ύστερα από το 2002 και το Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολις.

Ευρωμπάσκετ 2013

Η Ε.Ο.Κ επιλέγει τον άγνωστο τότε σε πολλούς Αντρέα Τρινκιέρι να καθοδηγήσει την ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Σε έναν «πονηρό» όμιλο με Τουρκία, Ρωσία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουδία, η Εθνική μας ομάδα ξεκινάει με 3/3 και νίκες εναντίον Τούρκων και Ρώσων. Στη συνέχεια όμως το τρένο «εκτροχιάζεται», με τους διεθνείς να τελειώνουν με δύο ήττες από Ιταλία και Φινλανδία.

Στον όμιλο του «θανάτου» που σχηματίζεται στη δεύτερη φάση η Ελλάδα ξεκινάει με νίκη εναντίον του κακού της «δαίμονα», Ισπανία, αλλά η «αποκαρδιωτική» εμφάνιση με την Σλοβενία (ήττα με 65-73), βγάζει την ομάδα εκτός διεκδίκησης μιας εκ των τεσσάρων θέσεων του ομίλου. Ο αποκλεισμός από τη φάση των «16» πρακτικά σήμανε και την απουσία από το Μουντομπάσκετ του 2014. Ο Αντρέα Τρινκιέρι, από τη μεριά του, πλήρωσε το «μάρμαρο», βλέποντας την πόρτα της εξόδου.

Μουντομπάσκετ 2014

Τον Φεβρουάριο του 2014 η Ε.Ο.Κ ανακοινώνει την απόκτηση της wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά με τον Γιάννη Αντετοκούμπο για πρώτη φορά στην σύνθεσή της, η Εθνική ομάδα δείχνει αποφασισμένη να επιστρέψει στις επιτυχίες. Ο Φώτης Κατσικάρης αναλαμβάνει το δύσκολο φορτίο της νέας μέρας και οι Έλληνες διεθνείς ξεκινούν με το απόλυτο σε όμιλο με ομάδες όπως η Αργεντινή, η Κροατία και το Πουέρτο Ρίκο, κατακτώντας την πρώτη θέση.

Στο πρώτο νοκ-άουτ, για την φάση των «16» η Ελλάδα διασταυρώνεται με την τέταρτη Σερβία, έχοντας ακμαιότατο ηθικό. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, όμως, είναι «άπιαστη»… Κάνοντας το τέλειο ματς, «διαλύει» την Εθνική μας ομάδα με 90-72 και την αφήνει με την…απορία. Στη συνέχεια βέβαια οι «όρλοβι» απέδειξαν την ποιότητά τους και έφτασαν μέχρι τον τελικό, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Ευρωμπάσκετ 2015

Στο Ευρωμπάσκετ του 2015, η Ελλάδα με τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο, ξεκινά και πάλι εντυπωσιακά τις υποχρεώσεις της για τον Γ’ όμιλο στο Ζάγκρεμπ. Κροατία, Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία υποκλίνονται στην ανωτερότητα του Giannis και της παρέας του, με την Εθνική να κατακτά την πρώτη θέση του ομίλου. Στους «16» οι Έλληνες διεθνείς ξεπερνούν εύκολα το εμπόδιο του Βελγίου και στα προημιτελικά συναντούν στο δρόμο τους την Ισπανία.

Η προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα πανηγυρίσουμε εμείς και θα «ξορκίσουμε» τον κακό μας δαίμονα διαλύεται και μαζί οι προσδοκίες για ένα μετάλλιο. Αν και προσπάθησε για την ανατροπή, η «γαλανόλευκη» θα ηττηθεί 73-71 από τους «φούριας ρόχας» του εκπληκτικού Πάου Γκασόλ, στο «κύκνειο άσμα» του Βασίλη Σπανούλη από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Προολυμπιακό τουρνουά 2016

Το όνειρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, «έσβησε» στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο. Ο όμιλος απέναντι σε Μεξικό και Ιράν δεν ήταν ικανός να ανακόψει την πορεία της ομάδας, με την Κροατία να είναι το πρώτο εμπόδιο στα ημιτελικά του τουρνουά, για το μοναδικό ολυμπιακό εισιτήριο. Οι Κροάτες πιάνουν στον ύπνο την ομάδα του Κατσικάρη, προηγούνται με διαφορές 20 πόντων και απειλούν με διασυρμό το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Με ηγέτη τον Στράτο Περπέρογλου, η Εθνική επιχειρεί την αντεπίθεσή της και ανατρέπει τα δεδομένα, φτάνοντας και να προηγηθεί (47-46). Στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως η ομάδα του Κατσικάρη άδειασε από ενέργεια και οι Κροάτες βρήκαν λύσεις από Μπογκντάνοβιτς και Σάριτς, αφήνοντας τη «γαλανόλευκη» εκτός Ρίο.

Ευρωμπάσκετ 2017

Στις 27 Ιουνίου του 2017, μόλις δύο μήνες πριν από το Ευρωμπάσκετ που θα γινόταν σε 15 χώρες, η Ε.Ο.Κ ανακοινώνει την πρόσληψη του Κώστα Μίσσα. Η Εθνική χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού, ξεκινάει με όνειρα, έχοντας κατά τα άλλα στη σύνθεσή της όλα τα διαθέσιμα «όπλα». Στον όμιλό του Ελσίνκι, όμως, η Εθνική κάνει τρεις διαδοχικές ήττες από Γαλλία, Σλοβενία και Φινλανδία. Η νίκη με την Πολωνία δίνει την πρόκριση στους «16» και μας στέλνει στο νοκ-άουτ με την Λιθουανία.

Σε μια από τις καλύτερες και πειστικότερες εμφανίσεις της η Εθνική κερδίζει 77-64 τους Λιθουανούς και προκρίνεται στα προημιτελικά, με αντίπαλο την Ρωσία. Οι παίκτες του Μίσσα δείχνουν να ελέγχουν την αναμέτρηση, προηγούνται με διαφορά 11 πόντων στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά η «αρκούδα» τερματίζει με μεγάλα σουτ του Σβεντ τα όνειρα της Ελλάδας για την τετράδα. Ο Ρώσος σταρ με 26 πόντους οδήγησε το συγκρότημα του Μπαζάρεβιτς στη νίκη με 74-69 και την Εθνική μας στο «καναβάτσο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ