Ζίκο: Ο Βραζιλιάνος προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην Ευρώπη

Ζίκο: Ο Βραζιλιάνος προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην Ευρώπη

Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Ζίκο είναι βάση τίτλων ο πιο πετυχημένος Βραζιλιάνος τεχνικός που έχει δουλέψει στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι Βραζιλιάνοι προπονητές είναι ένας ιδιαίτερα υποτιμημένος όρος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι τεχνικοί που έχουν κάνει καριέρα στη Γηραιά Ήπειρο είναι μετρημένοι και γενικότερα δεν έχουν πολλές ευκαιρίες. Ο τελευταίος που ανέλαβε τα ηνία ευρωπαϊκής ομάδας είναι ο Σιλβίνιο που είναι προπονητής της Λιόν πλέον, ενώ συνολικά 8 προπονητές από τη Βραζιλία έχουν καθίσει στην άκρη του πάγκου ευρωπαϊκών ομάδων.

Ο πρώτος προπονητής που έπιασε δουλειά στην Ευρώπη ήταν ο Κάρλος Αλμπέρτο Περέιρα ο οποίος πήγε στη Βαλένθια, όμως χωρίς κάποια μεγάλη επιτυχία τη σεζόν 1994-95. Το επόμενο έτος ανέλαβε τη Φενερμπαχτσέ. Στην Τουρκία, κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα και τελείωσε την καριέρα του μετά από επτά χρόνια.

Ο πιο πετυχημένος τεχνικός από τη χώρα του καφέ ωστόσο είναι ένας παλιός μας γνώριμος. Ο λόγος για τον Ζίκο, ο οποίος πέρασε από τον Ολυμπιακό, αλλά και από τις Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ Μόσχας και είναι βάση τίτλων ο κορυφαίος Βραζιλιάνος που προπόνησε ομάδα στην Ευρώπη.Ο Ζίκο κατέκτησε το Σούπερ Καπ Τουρκίας, το ρώσικο Κύπελλο και το ρώσικο Σούπερ Καπ και είναι ο πολυνίκης στην άτυπη μάχη των Βραζιλιάνων.

Ωστόσο, ο Περέιρα κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ πιθανόν ο πιο πετυχημένος προπονητής βάση τίτλου πρωταθλητή να είναι ο Ρικάρντο Γκόμες, ο οποίος ανακοινώθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν το 1996. Ο Γκόμες πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα με τους Παριζιάνους κι εν συνεχεία έφυγε για τη Βραζιλία, όμως μέχρι σήμερα είναι ο Βραζιλιάνος με τα περισσότερα πρωταθλήματα. Έχει δουλέψει μεταξύ άλλων σε Μπορντό και Μονακό το 2005 και το 2007 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τρεις προπονητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πλην του Ρικάρντο Γκόμες και του Κάρλος Αλμπέρτο Περέιρα. Ο λόγος για τον Βαντερλέι Λουξεμβούργο (Ρεάλ Μαδρίτης), τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι (Τσέλσι) και το και ο Σιλβίνιο (Λιόν). Παρόλα αυτά κανείς εξ αυτών των τριών δεν πέτυχε κάτι σπουδαίο σε όποια ομάδα βρέθηκε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ