Κεστούτις Κεμζούρα: Αυτός ο άγνωστος…

Κεστούτις Κεμζούρα: Αυτός ο άγνωστος…

Ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί στο ΣΕΦ κόντρα στη Βαλένθια, με τον Κεστούτις Κεμζούρα στον πάγκο του. Έναν προπονητή που οδήγησε τη Λιθουανία σε μια σπουδαία επιτυχία πριν από εννιά χρόνια και που έχει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει... μόνιμος.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό πριν καλά καλά αρχίσει η χρονιά. Η ήττα από τη Βιλερμπάν μοιάζει να είναι η αφορμή, ωστόσο ο κύβος ερρίφθη νωρίτερα, με τους αδερφούς Αγγελόπουλους να θέλουν ένα ηχηρό «ταρακούνημα».

Η απόφαση της απόλυσης προκάλεσε μεγάλη έκπληξη τόσο στον κόσμο του Ολυμπιακού αλλά και μέσα στην ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν ένα «ηλεκτροσόκ», αυτό έγινε και πλέον ο σύλλογος πρέπει να προχωρήσει χωρίς τον Αμερικανοϊσραηλινό.

Ο «εκλεκτός» της διοίκησης για να καθοδηγήσει την ομάδα στα επόμενα δύο παιχνίδια ως υπηρεσιακός είναι ο Κεστούτις Κεμζούρα. Το δεξί χέρι του Ντέβιντ Μπλατ για πολλά χρόνια, ο καλός φίλος του πρώην πλέον προπονητή των Πειραιωτών θα καθίσει στην άκρη του πάγκου ως head coach τουλάχιστον για δύο ματς (Βαλένθια, Ζενίτ). Και γιατί όχι για παραπάνω…

Αρχής γενομένης από σήμερα (21:30) o άγνωστος στο ελληνικό κοινό Λιθουανός θα είναι πρώτος προπονητής στο ΣΕΦ στο ματς με την ισπανική ομάδα. Όπως ακριβώς συνέβη και πριν από έξι χρόνια στον Ολυμπιακό. Συγκυριακά τότε μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο τότε υπηρεσιακός τεχνικός ήταν ο Μίλαν Τόμιτς. Το οξύμωρο ήταν πως και πάλι ήταν κόντρα στη Βαλένθια.

Ωστόσο, οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν. Βλέπετε, πλέον οι ερυθρόλευκοι είναι σε μια περίεργη και κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους, με την ομάδα να αγωνίζεται ουσιαστικά στην Α2 και να «ψάχνεται» στην Εuroleague με ένα παιχνίδι τη βδομάδα. Ο Κεμζούρα λοιπόν είναι αυτός που πρέπει να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Είναι αυτός που πρέπει να φέρει δυο νίκες και μοιάζει να είναι αυτός που «παίζει» το κεφάλι του.

Ο Κεμζούρα έχει μια ευκαιρία να βγει μπροστά. Προβλέπεται να «χρεωθεί» τη διαχείριση ως πρώτος προπονητής, αρχής γενομένης από το αποψινό με τη Βαλένθια, επιστρέφοντας στη EuroLeague μετά από 7 χρόνια. Και μπροστά στην ονοματολογία ενδέχεται με δύο νίκες να νικήσει και να είναι ο «εκλεκτός» της διοίκησης να αναλάβει τα ηνία. Το είπε και ο ίδιος. Το ματς με τη Βαλένθια είναι το παιχνίδι της σεζόν για εκείνον.

Ποιος είναι ο Κεμζούρα…

O 49χρονος Λιθουανός, που ήταν άμεσος συνεργάτης του Μπλατ, έχει ξαναδουλέψει ως πρώτος προπονητής στην πατρίδα του (Λιέτουβος Ρίτας) στη Ρωσία (Χίμκι) και στην Τσεχία (Νίμπουρκ).

Ως head coach ανέλαβε για πρώτη φορά τη σεζόν 2003-04 τη Λιέτουβος Ρίτας. Στη συνέχεια πήγε πάλι ως βοηθός στη Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Εκεί ήταν που γνώρισε τον Μπλατ. Εκεί δυο τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά και κατέκτησαν το Eurocup με τον Μπλατ έκτοτε να τον παίρνει μαζί του και στην Μπενετόν, όπου πήραν το πρωτάθλημα.

Εκείνη η σεζόν ήταν και το… εισιτήριο για να γίνει πρώτος προπονητής. Τη σεζόν 2007-08 ανέλαβε τη Χίμκι και το 2008 κατέκτησε το εγχώριο Κύπελλο κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Την επόμενη σεζόν πήγε στην Λοκομοτίβ Κουμπάν όπου έμεινε μέχρι το 2011.

Από εκεί και πέρα το 2012 και για μικρό διάστημα πήγε στην Πολωνία και την Πρόκομ κάνοντας μάλιστα και το ντεμπούτο του στη Euroleague, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια τον βρήκαν πρώτο προπονητή στην Τσεχία και τη Νίμπουρκ. Εκεί ο Λιθουανός κόουτς κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2014, 2015) και ένα Κυπελλο (2014) κι εν συνεχεία ακολούθησε τον καλό του φίλο και συνεργάτη, Ντέιβιντ Μπλατ.

Αρχικά για τρία χρόνια στην Νταρουσάφακα, όπου πήραν το Eurocup (2018) και μετά στον Ολυμπιακό, με τον Κεμζούρα τελικά να παίρνει το χρίσμα από τη διοίκηση και με την αποχώρηση του Μπλατ να αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός και στο… βάθος πρώτος προπονητής.

To σπουδαίο επίτευγμα με την εθνική Λιθουανίας

Ο Κεστούτις Κεμζούρα όμως τη μεγάλη του διάκριση την έχει με την εθνική ομάδα της χώρας του. Παραμονές του Παγκοσμίου Κυπέλλου επιλέχτηκε να καθοδηγήσει την εθνική Λιθουανίας στην Τουρκία, με στόχο ένα μετάλλιο.

Ο Κεμζούρα μόλις στα 39 του χρόνια πήρε το βάρος της εθνικής και μάλιστα με σπουδαίες ομάδες στη διοργάνωση. Κι όμως τα έβγαλε εις πέρας και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, επιστρέφοντας στη Λιθουανία με το χάλκινο μετάλλιο. Οι διθύραμβοι ήταν δεδομένη με την ομοσπονδία της χώρας να «δένει» τον Λιθουανό με συμβόλαιο και με σκοπό να οδηγήσει την ομάδα και στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Η επόμενη διετία πάντως δεν τον βρήκε με επιτυχίες, (5ος στο Eurobasket 2011 και 8ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012), με τη δικαιολογία βέβαια ότι δεν είχε πολλές επιλογές με τους περισσότερους σταρ να μην δίνουν το παρών σε αυτές τις διοργανώσεις. Το 2012 αποχώρησε μάλιστα από την εθνική ομάδα.

Από εκεί και πέρα, δούλεψε και στην εθνική Λετονίας το 2009 που την οδήγησε στο Eurobasket εκείνης της σεζόν. Τότε ήρθε και η κλήση για την Λιθουανία με τον Κεμζούρα να μην μπορεί να αρνηθεί. Το 2016 και προτού πέσει και πάλι στα χέρια του Ντέιβιντ Μπλατ είχε και ένα πέρασμα από την εθνική ομάδα της Αυστρίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ