Σαν σήμερα: Όταν η Ολλανδία «κατέστρεφε» το φινάλε της Γιουγκοσλαβίας! (vid)

Σαν σήμερα: Όταν η Ολλανδία «κατέστρεφε» το φινάλε της Γιουγκοσλαβίας! (vid)

Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια, η εθνική Ολλανδίας διασύρει με 6-1 την αντίστοιχη της Γιουσκοσλαβίας και ο Πάτρικ Κλάιφερτ αφαιρεί από τον εαυτό του, το ρεκόρ των τεσσάρων γκολ σε ένα παιχνίδι. Η ειλικρινής δήλωση που ξάφνιασε όλη την Ευρώπη.

«Ο αμυντικός ακούμπησε την μπάλα ύστερα από μένα και άρα έβαλα μόνο τρία γκολ σήμερα» ήταν η απάντηση του Πάτρικ Κλάιφερτ ξαφνιάζοντας τον ποδοσφαιρικό κόσμο, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού- ορόσημο για το άθλημα. Σαν σήμερα, στις 25 Ιουνίου του 2000, η εθνική Ολλανδίας τρελαίνει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, καθώς διασύρει με 6-1 (!) την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας και προκρίνεται στα ημιτελικά του UEFA Euro 2000. Δεν ήταν απλά μία πρόκριση, αλλά ένας συνωστισμός ρεκόρ και εκπλήξεων, όπου οι «οράνιε» είχαν βάλει την δική τους σφραγίδα. Ο ταλαντούχος νέος με το «9» στην πλάτη που το μόνο που έκανε, ήταν να ξυπνήσει μνήμες από το 1988.

Πορεία που έγινε παράδειγμα προς… αποφυγή!

Η Γιουγκοσλαβία αγωνιζόταν στην τελευταία της διοργάνωση πριν την ολοκληρωτική διάλυσή της και σίγουρα, ήθελε να κλείσει αυτή την υπέροχη πορεία με τον καλύτερο τρόπο. Σε έναν όμιλο με Ισπανία, Νορβηγία και Σλοβενία, η ομάδα του Μπόσκοβ θα καταφέρει να δεχτεί 7 γκολ (!) σε τρεις αγώνες. Συγκεκριμένα, η Σλοβενία θα βρει τρεις φορές τα δίχτυα των Γιουγκοσλάβων, στο ισόπαλο 3-3 της πρεμιέρας ενώ η Ισπανία θα κερδίσει με 4-3 στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων. Η νίκη με 1-0 επί των Νορβηγών είναι αυτή που χάρισε την πρόκριση αλλά και την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για όσα θα ακολουθούσαν. Την ίδια στιγμή, η Ολλανδία τερμάτιζε ως πρώτη, με τρεις στις τρεις νίκες, απέναντι σε Γαλλία (πρωταθλήτρια κόσμου το 1998), Τσεχία και Δανία. Ο σχεδιασμός των ζευγαριών για τα προημιτελικά, «γέννησε» το ζευγάρι που θα δημιουργούσε τα πιο μεγάλα ρεκόρ.

Διαφήμιση του αθλήματος…

Με 44 χιλιάδες κόσμο στο «Feijenoord Stadion» του Ρότερτναμ, η ομάδα του Φρανκ Ρίκαρντ δίνει το δικό της ρεσιτάλ και αποδεικνύει γιατί είναι το φαβορί της κατάκτησης. Στο σφύριγμα του πρώτου μέρους, ο Πάτρικ Κλάιφερτ έχει σκοράρει ήδη δύο γκολ, τα οποία είναι και τα μοναδικά του παιχνιδιού. Η εικόνα τα έλεγε όλα αλλά κανείς δεν περιμένει την «καταιγίδα» του δεύτερου ημιχρόνου. Μέχρι να βάλει το γκολ της τιμής στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Σάβο Μιλόσεβιτς, οι «οράνιε» είχαν ανεβάσει τον δείκτη του σκορ στο 6-0 (!). Ο άνθρωπος με τον αριθμό «9» είχε δώσει ρεσιτάλ αφού σκόραρε τα τέσσερα από τα έξι τέρματα και ταυτόχρονα έγραφε ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το σφύριγμα της λήξης, είναι και το τελευταίο που ακούει η εθνική Γιουγκοσλαβίας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, με τον κύκλο της να κλείνει άδοξα.

Η ειλικρίνεια που «φρέναρε» ένα ρεκόρ!

Τα τέσσερα γκολ που σκόραρε ο Πάτρικ Κλάιφερτ αποτελούσαν ένα ρεκόρ που κανείς άλλος στην ιστορία δεν είχε καταφέρει να πετύχει σε τελική φάση του Euro. Αυτό, βέβαια, ίσχυε μέχρι ο ίδιος να δηλώσει ότι το τρίτο γκολ, δεν μπήκε από τα δικά του πόδια αλλά από του Ντέγιαν Γκοβεντάριτσα. Αυτή η ειλικρίνεια, ήταν που έκανε την UEFA να ξαναδεί την φάση και να μετρήσει το γκολ στον Γιουγκοσλάβο μέσο, με αποτέλεσμα το ρεκόρ να μην μετρήσει ποτέ. Ωστόσο κανείς δεν ξέγραψε την τρομερή εμφάνιση των «οράνιε», που διατηρούν μέχρι και σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη, στην ιστορία της διοργάνωσης σε νοκ-άουτ. Ταυτόχρονα, οι «μπλε» έγιναν η ομάδα με την χειρότερη άμυνα στο EURO, αφού δέχτηκαν συνολικά 13 γκολ σε τέσσερις αναμετρήσεις ενώ αυτή, ήταν η δεύτερη φορά που τους αποκλείει η Ολλανδία μετά την φάση των «16» του Μουντιάλ του 1998.

Η πορεία της ομάδας των Μπέργκαμπ, Όβερμαρς και Ντάβιντς σταμάτησε στα ημιτελικά από την Ιταλία, στερώντας την ευκαιρία για μία δεύτερη κατάκτηση μετά από αυτή του 1988. Φυσικά, το συγκεκριμένο σύνολο έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος μετά από αυτή την τεράστια νίκη και ο πατέρας του σημερινού Τζάστιν Κλάιφερτ δεν έμεινε στην ιστορία, από δική του θέληση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ