Κρίστινσον : Ο άνθρωπος που ήρθε από το κρύο… (pic & vids)

Κρίστινσον : Ο άνθρωπος που ήρθε από το κρύο… (pic & vids)

Ο Όγκμουντουρ Κρίστινσον ζει την σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του και το «10» σας μεταφέρει για χάρη του στο… Χβάνανταλσνιουκουρ. Εκεί που «βρίσκεται» ο Ισλανδός που απέκτησε ο Ολυμπιακός.

Είναι σίγουρο πως εδώ και λίγες ώρες ο άνθρωπος που ήρθε από το κρύο θα σκέφτεται το… Χβάνανταλσνιουκουρ. Αν καταφέρεις να το πεις σωστά όσο σκέφτεσαι «τι θέλει να πει ο ποιητής» θυμήσου πως ο Όγκμουντουρ Κρίστινσον, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, είναι Ισλανδός. Εδώ και λίγες ώρες με την επισημοποίηση της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό (μέσω της ανακοίνωσης της Λάρισας) ο 31χρονος τερματοφύλακας είναι σίγουρο πως νοιώθει σαν να ανέβηκε στο Χβάνανταλσνιουκουρ, το υψηλότερο βουνό της Ισλανδίας.

Ο Ολυμπιακός βλέπετε αποτελεί το απόγειο της καριέρας του. Μιας καριέρας που άρχισε στα 17 του χρόνια στο Ρέικιαβικ με την Φραμ και συνεχίστηκε στα… κρύα έως ότου η ΑΕΛ και η επιθυμία του να ζήσει στο νότο τον έφερε πριν δύο χρόνια στα μέρη μας. Με το Ισλανδικό ποδόσφαιρο να έχει μπει πλέον στον χάρτη για τα καλά μέσω των επιτυχιών της εθνικής τους ομάδας, της οποίας αποτελεί μέλος της. Έχει υπερασπιστεί βλέπετε την εστία της Ισλανδίας 15 φορές στην καριέρα του, ήταν μέλος της παρέας που στο πρόσφατο Euro έβγαλε στους δρόμους και τους 364 χιλιάδες κατοίκους της παγωμένης Ισλανδίας. Και μιας και η Ισλανδία σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση παγκόσμιας ευτυχίας καταλαμβάνει στον κόσμο της 3η θέση παρακαλώ, κατανοείτε πολύ εύκολα πως ο  Όγκμουντουρ Κρίστινσον έχει έναν ακόμη λόγο παραπάνω να νοιώθει ευτυχισμένος.

Στα δύο χρόνια που τον γνωρίσαμε στο πρωτάθλημα μας, φρόντισε να μας κάνει να ασχοληθούμε μαζί του. Και έκανε και το Νο1 κλαμπ της χώρας, τον σύλλογο που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο να εκμεταλλεύεται (και) την εγχώρια αγορά, να ασχοληθεί μαζί του και εν τέλει να τον εντάξει στο δυναμικό του. Τι θα πράξει ο Κρίστινσον στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Ο Ολυμπιακός είναι το… Χβάνανταλσνιουκουρ (για να επιστρέψουμε σε Ισλανδικά δεδομένα) όχι μόνο για τον Κρίστινσον αλλά και για την πλειοψηφία όλων όσων έχουν την τιμή να φορούν την ερυθρόλευκη ριγωτή. Το σίγουρο είναι πως ο 31χρονος τερματοφύλακας θα κληθεί να δουλέψει σε ένα τέλειο περιβάλλον μπαίνοντας σε μια ομάδα που δουλεύει ρολόι. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε να εξελίσσονται.

Του πάει ο… Νότος!

Όταν ο Κρίστινσον ήρθε στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα στοίχημα για την Λάρισα. Η πορεία της καριέρας του έδειχνε έναν σταθερό τερματοφύλακα που χρειαζόταν, έψαχνε αν προτιμάτε μια ευκαιρία για να ανέβει σκαλοπάτι. Μετά την Φραμ του Ρέικιαβικ που έμεινε 7 χρόνια, την Χάμαρμπι της Σουηδίας που αγωνίστηκε για άλλα δύο και την Εξέλσιορ της Ολλανδίας για μια σεζόν η μεταγραφή του ως ελεύθερο στην ΑΕΛ του έδωσε την ευκαιρία που αναζητούσε. Να πάρει τη θέση του βασικού, να γίνει μόνιμο μέλος της εθνικής του ομάδας και να ζήσει συνάμα και την εμπειρία που αναζητούσε φεύγοντας από τα… κρύα όπως άλλωστε είχε δηλώσει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο σάιτ της Σούπερ Λιγκ την πρώτη του χρονιά στους «βυσσινί».
«Μόλις μου γνωστοποιήθηκε το ενδιαφέρον της ΑΕΛ, σχεδόν αμέσως αποφάσισα να έρθω. Ήξερα ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ καλό, έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας και μπορεί να σε βελτιώσει αγωνιστικά. Επίσης ήταν ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Να ξεφύγω από τα βόρεια της Ευρώπης και να γνωρίσω τον Νότο».

Οι προτάσεις από το εξωτερικό και ο ΠΑΟΚ…

Από τον περασμένο Ιανουάριο ο Κρίστινσον αποτελούσε τον βασικό λόγο συζήτησης στο θεσσαλικό κάμπο. Η λόγος ήταν το συμβόλαιο που έληγε το καλοκαίρι. Η αιτία, η ζήτηση που είχε προκαλέσει ο Ισλανδός μέσα από τις πολύ καλές εμφανίσεις του με τους «βυσσινί». Δύο ομάδες από το εξωτερικό (μια από την Τουρκία) έκαναν πρόταση για να τον αποκτήσουν άμεσα με την ΑΕΛ να τις απορρίπτει, όπως και μια από ομάδα της χώρας μας που η ΑΕΛ δεν γνωστοποίησε.
Η ΑΕΛ ενήργησε γρήγορα και έπεισε τον Κρίστινσον να υπογράψει επέκταση έως το καλοκαίρι του 2021 ξεκαθαρίζοντας του πως αν έρθει πρόταση από μεγάλη ομάδα δεν πρόκειται να του στερήσει την ευκαιρία να αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο. Η πρόταση ήρθε από τον Ολυμπιακό που όμως δεν ήταν και η μοναδική ελληνική ομάδα που ασχολήθηκε με τον Ισλανδό. Και ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρει «ζεστά» αλλά (και αυτή την φορά) έμεινε πίσω από τον Ολυμπιακό που λειτούργησε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αποκάλυψη και … «πεναλτάκιας»

Ο Όγκμουντουρ Κρίστινσον συγκαταλέγεται στην κατηγορία… «αποκαλύψεις» του ελληνικού πρωταθλήματος. Στα δύο χρόνια άλλωστε που τον ζήσαμε με την φανέλα της Λάρισας απέδειξε πως πρόκειται για έναν πολύ καλό τερματοφύλακα, ικανό να αντέξει στα ψηλά. Η παρουσία του στην Λάρισα αποτελεί και την καλύτερη στην έως τώρα καριέρα του καθώς διατήρησε ανέπαφη την εστία του σε 21 αγώνες (στους 64 στο σύνολο). Συνάμα ο Κρίστινσον έχει αποκτήσει και την «ταμπέλα» του «πεναλτάκια».
Μόνο φέτος ο Ισλανδός πορτιέρο απέκρουσε τρία, στα ματς με Βόλο, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο.

Το ματς της καριέρας του…

Για να υπερθεματίσουμε αναδεικνύοντας την έφεση που έχει στο να αποκρούει πέναλτι αρκεί να γυρίσουμε πίσω, στις 17 Αυγούστου 2013. Τότε που ο Κρίστινσον κατέγραψε την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του (έως τώρα) κάνοντας το ματς της καριέρας του. Τι συνέβη τότε; Η Φραμ αγωνίστηκε με την Στάρναν στον τελικό του Κυπέλλου Ισλανδίας με το ματς να λήγει 3-3 και να οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί όπου ο Κρίστινσον πιάνοντας δύο πέναλτι (3-1) σήκωσε ως αρχηγός το κύπελλο που αποτελεί και τον μοναδικό τίτλο στην καριέρα του.

Το πέρασμα στην Σκανδιναβία και η Ολλανδία

Η πορεία του μακριά από την πατρίδα του τον βρίσκει αρχικά στην Ράντερς όπου σε μια σεζόν που αγωνίστηκε κατέγραψε μόλις 5 συμμετοχές. Λογικό να αναζητήσει αλλού την τύχη του, μετακομίζοντας στην γειτονική Σουηδία και την Χάμαρμπι. Δύο γεμάτες χρονιές και 69 συμμετοχές, θα του προσφέρουν μία στην Εξέλσιορ, το καλοκαίρι του 2017. Ο Κρίστινσον με την Εξέλσιορ στην Ερεντιβίζε κατέγραψε 16 συμμετοχές επιλέγοντας στο τέλος της χρονιάς να βρει ομάδα που θα του προσφέρει θέση βασικού. Και με την ΑΕΛ τελικά να συνδυάσει και το όνειρο για το νότο…

Ένα όνειρο που ξεκίνησε μέσα από την κορυφαία επαρχιακή ομάδα, την ΑΕΛ, και συνεχίζεται πλέον σε τοπ επίπεδο με την καλύτερη ελληνική ομάδα τον Ολυμπιακό.

Ο Όγκμουντουρ Κρίστινσον βρίσκεται πλέον στο… Χβάνανταλσνιουκουρ της καριέρας του.

 

Tα στατιστικά του Κρίστινσον:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ