To black jack των playoffs

To black jack των playoffs

Μπορούν οι 21 βαθμοί στο μίνι πρωτάθλημα να διατηρήσουν τον Ολυμπιακό πρωταθλητή; Η απάντηση περνάει από τα κομπιούτερ του ESPN, το απόλυτο μακριά από τα ντέρμπι και (επιτέλους) το Καραϊσκάκη.

Στα πιο ανταγωνιστικά playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος, κάθε πρώιμη εκτίμηση το πιο πιθανό είναι να σε ρίξει στα… βράχια. Όταν σε απόσταση πέντε βαθμών χωρούν οι τέσσερις καρέκλες γύρω από το τραπέζι του τίτλου –Παναθηναϊκός 62, ΑΕΚ 60, Ολυμπιακός 59, ΠΑΟΚ 57- και την ίδια στιγμή απομένουν εννέα ολόκληρες αγωνιστικές, τότε ο γρίφος λογικά μοιάζει (προς το παρόν) άλυτος.

Παρά ταύτα τα γενναία μαθηματικά μοντέλα επιχειρούν και μάλιστα ένα από τα πλέον αξιόπιστα στον κόσμο των σπορ (αυτό του κολοσσού που ακούει στο όνομα ESPN) έχει κερδίσει ήδη το ενδιαφέρον. Προβλέπει πως το πρωτάθλημα θα κριθεί στους 76 βαθμούς και μάλιστα με τα ως τώρα δεδομένα στέλνει ως εκεί και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό τους οποίους και θεωρεί ως τα δύο μεγάλα φαβορί: Δίνει 38% στους Ερυθρόλευκους να διατηρηθούν για τέταρτη σερί χρονιά στο βάθρο, δίνει και 33% στους Πράσινους να επιστρέψουν εκεί για πρώτη φορά από το 2010. Οι πιθανότητες για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι 19% και 10% αντίστοιχα. Αλλά όμως με τη σειρά τους…

Διαβάστε επίσης: ΕΠΟ: Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις…

Η πρόβλεψη του ESPN

Η ιστοσελίδα fivethirtyeight είναι διάσημη για τους αλγόριθμους της και τον υπολογισμό πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών γεγονότων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα απολαμβάνει τιμές και αυτό επιβεβαιώνεται από το… βιογραφικό της. Το 2009 εξαγοράστηκε από τους New York Times και το 2013 την απέκτησε το ESPN ως μια ακόμη φρεγάτα στον περίφημο μιντιακό «στόλο» του. Η συγκεκριμένη λοιπόν παρακολουθώντας την στατιστική αλλά και μια σειρά από άλλα δεδομένα, προβλέπει σε real time τις πιθανότητες για το NBA, το NFL, την MLB και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα μεγάλο «άνοιγμα» και στο ποδόσφαιρο. Για αυτό χρησιμοποιεί ως βάση τον δείκτη αξιολόγησης SPI (Soccer Power Index), την στατιστική υπηρεσία της Opta ενώ υπολογίζει και μια σειρά από άλλες παραμέτρους όπως η αγωνιστική «φόρμα» και η χρηματιστηριακή αξία των ρόστερ.

Γιατί πρώτος ο Ολυμπιακός

Με βάση όλα αυτά ο Ολυμπιακός αν και τρίτος στη βαθμολογία (έστω σε απόσταση βολής πια από την κορυφή) έχει 62.9 στο SPI και υπερέχει αισθητά έναντι των άλλων (ΠΑΟΚ 53.8, ΑΕΚ 53, Παναθηναϊκός 47.3). Εξ ου και το γεγονός ότι βρίσκεται στην κορυφή αυτής της πρόβλεψης. Δεν είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι μετρά 19 ματς αήττητος, διαθέτει την καλύτερη επίθεση (56) και το ισχυρότερο goal average (+42) και έχει την υψηλότερη βαθμολογική συγκομιδή από κάθε άλλον μέσα στο 2023. Οι προβλέψεις όμως είναι πάντα… προβλέψεις. Μπορεί να πέσουν μέσα. Μπορεί και όχι. Για αυτό και ποτέ ως τώρα οι αριθμοί δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τη θέση που αξίζουν στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Τα δυο μυστικά της διαδρομής

Παρά ταύτα έστω σαν υπόθεση εργασίας έχει ενδιαφέρον, το ενδεχόμενο να κριθεί ο τίτλος στους 76 βαθμούς ή τέλος πάντων κάπου εκεί γύρω. Γιατί αυτό σημαίνει δεδομένα τρομερό ανταγωνισμό ως το φινάλε και καρδιοχτύπι από παιχνίδι σε παιχνίδι και για τους τέσσερις που διεκδικούν το τρόπαιο. Ειδικά δε για τον Ολυμπιακό; Έρχεται να του υπενθυμίσει τα δύο μεγάλα μυστικά αυτής της «ειδικής διαδρομής» των playoffs. Τη σημασία του 4Χ4 στα ματς με τον Άρη (επόμενος αντίπαλος) και τον Βόλο (προηγούμενος αντίπαλος) που συμμετέχουν στη διοργάνωση από απόσταση διεκδικώντας το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Και βέβαια την αξιοποίηση του γηπέδου «Καραϊσκάκης» στα ντέρμπι. Μια ιστορία που φέτος είναι ίσως και το τελευταίο «οχυρό» για αυτή την ανατροπή.

Και έναν παραπάνω

Μια ήττα (1-2 ήττα από τον ΠΑΟΚ) και δύο 0-0 ισοπαλίες με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό είχε στο Φάληρο η ομάδα του Μίτσελ στην κανονική διάρκεια: Πήρε δύο βαθμούς και έχασε επτά μέσα στην ισχυρή της έδρα. Και ο ανταγωνισμός; Ο Παναθηναϊκός στην κανονική διάρκεια μάζεψε 4 και έχασε 5 στη Λεωφόρο, η ΑΕΚ κέρδισε τους 6 βαθμούς και έχασε τους 3 στη Νέα Φιλαδέλφεια (που εν το μεταξύ έμεινε και στο 0-0 με τους Πράσινους πριν από μια εβδομάδα στην πρεμιέρα των playoffs) και ο ΠΑΟΚ πήρε 4 και έχασε 5 στην Τούμπα. Καμία έδρα ως τώρα δεν άντεξε. Καμία έδρα ως τώρα δεν είναι «φρούριο». Αν καταφέρει ο Ολυμπιακός να μετατρέψει σε κάτι τέτοιο την δική του, τώρα που η μπάλα καίει; Τότε 4Χ4 με Βόλο και Άρη και 3Χ3 στα ντέρμπι του Καραϊσκάκης κάνουν ακριβώς 21: black jack τίτλου κατά το ESPN με γνώμονα ότι μπήκε στο έξτρα αυτό πρωτάθλημα ακριβώς με 56 βαθμούς και με αυτή τη σοδειά τερματίζει με 77! Και έναν παραπάνω δηλαδή από την σχετική πρόβλεψη. Ίσα για να είναι σίγουρος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ