Αφεντικό με τα λεφτά του κράτους

Αφεντικό με τα λεφτά του κράτους

Το… κόλπο του Αλαφούζου, μπελάς για τον δήμαρχο της Αθήνας.

Έμπλεξε, άσχημα μάλλον, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Δεν του έφταναν τα «πήγαινε –έλα» με τον «μεγάλο Περίπατο» τώρα βρίσκεται ή θα βρεθεί μπροστά σε νέο, μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του μετοχικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, της Καθημερινής, του ΣΚΑΙ ( ραδιοφώνου και τηλεόρασης) και του Sport FM θα τον επισκεφθεί αύριο αποφασισμένος να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα και να απαιτήσει να εγκολπωθεί είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ «για την ριζική και εκ βάθρων ανακαίνιση του ιστορικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας».

Τόσα προτίθεται να απαιτήσει ( περί απαίτησης πρόκειται) ο «μίστερ ΣΚΑΙ» από τον Δήμαρχο κι επειδή είναι καλός άνθρωπος δεν έχει αντίρρηση να τα εισπράξει από δύο φορείς, δηλαδή να μετάσχει και η Περιφέρεια στη χρηματοδότηση του έργου.

Η έμπνευση είναι ωραία, εδράζεται σε ιστορικό προηγούμενο και παρέχει και ανταποδοτικά οφέλη στους «χορηγούς», καθώς, όπως και να το δει κανείς, η επικοινωνιακή δύναμη του συγκροτήματος Αλαφούζου είναι σημαντική και προσφέρεται, όταν αποφασιστεί, γενναιόδωρα.

Άλλωστε, ο κ. Αλαφούζος δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από ότι εισέπραξε (και χωρίς καμία απολύτως ανταπόδοση) από την Περιφέρεια Αττικής με Περιφερειάρχη τον κ. Σγουρό ο έτερος της συμμαχίας της εξυγίανσης κ. Μελισσανίδης και μάλιστα για ένα γήπεδο, που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, σε ποιον ανήκει και ποιος θα το διαχειρίζεται για λογαριασμό τίνος.

Διαθέτει επιπλέον ισχυρά όπλα ο κ. Αλαφούζος στη διεκδίκηση του ποσού των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ, τα οποία είναι εξαιρετικά πειστικά όταν βγουν στο τραπέζι.

Πρόκειται για την ιστορικά καταγεγραμμένη «Διπλή Ανάπλαση», έμπνευση της μητρός του κ. Δημάρχου, η εξέλιξη της οποίας δεν δικαιολόγησε τις αρχικές εκτιμήσεις και επιδιώξεις, η οποία επανήλθε το τελευταίο χρονικό διάστημα και προκάλεσε μεγάλα πάθη στην παναθηναϊκή οικογένεια μεταξύ των κ.κ. Γιαννακόπουλου και Αλαφούζου με επιδιαιτητή τον κ. Μπακογιάννη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων εμμένει πεισματικά στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου, ψάχνει, αλλά δεν βρίσκει προς το παρόν, τρόπους να ικανοποιήσει «τις απαιτήσεις της παναθηναϊκής οικογένειας», οι οποίες έχουν ξεπεράσει και την πλέον αχαλίνωτη φαντασία και φάνουν έως του σημείου να απαιτεί ο Παναθηναϊκός εκτός από το να μην κοστίσει στον ίδιο ούτε ένα ευρώ το νέο γηπεδικό σύμπλεγμα να χρηματοδοτηθεί και για τις ανάγκες λειτουργίας του στις νέες συνθήκες με ένα ποσό περί τα σαράντα εκατομμύρια (40.000.000) ευρώ.

Η αιτιολογία για την απαίτηση αυτή της «παναθηναϊκής οικογένειας» είναι τόσο αστεία, που καταντάει παρανοϊκή: « Προσφέρουμε στο Δήμο ένα οικόπεδο ( το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) αξίας τριακοσίων εκατομμυρίων (300.000.000) ευρώ και θα πάρουμε ένα συγκρότημα αξίας ούτε ογδόντα εκατομμυρίων (80.000.000) ευρώ. Συνεπώς, δικαιούμαστε και σαράντα εκατομμύρια (40.000.000) ευρώ στο χέρι για τα έξοδα λειτουργίας». Τόσο απλά!!!

Είναι δεδομένο και γνωστό τοις πάσι ότι η απαίτηση αυτή προκάλεσε λιποθυμικό επεισόδιο στον κ. Μπακογιάννη, αλλά φαίνεται πως ότι έπαθε όταν την άκουσε είναι παρωνυχίδα σε αυτό που τον περιμένει στη συνάντηση με τον κ. Αλαφούζο.

Τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ, άμεση χρηματοδότηση για την ριζική ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου, είναι το ελάχιστο αποδεκτό αντίτιμο για να συναινέσει «η παναθηναϊκή οικογένεια» να απεγκλωβιστεί ο Δήμος της Αθήνας από το έργο της Διπλής Ανάπλασης χωρίς αναταράξεις και να αποφύγει ένα πιθανότατο κάζο με την έλλειψη χρηματοδότησης που παρατηρείται από την αγορά.

Με την κίνηση αυτή ο κ. Αλαφούζος «απελευθερώνει» τον κ. Μπακογιάννη από ένα δύσκολα διαχειρίσιμο σχέδιο, χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα την ανακατασκευή εκ βάθρων του ιστορικού γηπέδου της ομάδας, βολεύει τις ανάγκες του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, εξαφανίζει από τα πόδια του το τμήμα μπάσκετ και τον κ. Γιαννακόπουλο, συσπειρώνει τη Θύρα 13 που δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη μετακόμιση της ομάδας στον Ελαιώνα και γίνεται το αφεντικό της Αθήνας.

Χρήμα κρατικό, δημόσιο για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο υπάρχει μπόλικο, τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια. Μπακογιάννης και Πατούλης δεν έκρυψαν ποτέ ότι συμπαθούν ιδιαίτερα την ομάδα, ενώ (αν απαιτηθεί) θα υπάρξει και συνδρομή από μέλη της κυβέρνησης, που μετέχουν στο νεοφυές κίνημα « φοράω στις επίσημε εκδηλώσεις μάσκα με το σήμα του Παναθηναϊκού». Ιστορικό προηγούμενο ανάλογης χρηματοδότησης «στον αέρα» καταγράφεται και είναι πασίγνωστο.

Τι του λείπει, λοιπόν, του κ. Αλαφούζου για να απαιτήσει να ικανοποιηθεί και ο ίδιος όπως ο συνεργάτης του στην τριμερή της εξυγίανσης κ. Μελισσανίδης; Τίποτε.  Όλα τα έχει και με το παραπάνω. Και θράσος!

Ο ψιλοεκβιασμός που διαφαίνεται πίσω από την στροφή που επιλέγει ο ιδιοκτήτης της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός ( « αν δεν μου δώσεις ότι θέλω για τον Ελαιώνα, μένω στη Λεωφόρο και με επιχορηγείς και με είκοσι εκατομμύρια») δεν ενοχλεί κανένα, επειδή το χρήμα είναι κρατικό, άρα εύκολα διαθέσιμο.

Τι απομένει να δούμε; Να το πάρει σχοινί κορδόνι η εξυγίανση και να ξεκινήσει το ίδιο παραμύθι και ο τρίτος της παρέας, ο Ιβάν Σαββίδης με το γήπεδο της Τούμπας. Να τρέχει κι ο Τζιτζικώσταςνα μοιράζει εκατομμύρια κι ο Ζέρβας να τσοντάρει κι αυτός «για το μεγαλείο της ομαδάρας»…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ