Πρώτη δουλειά του Κλάτενμπεργκ οι νέοι πίνακες

Πρώτη δουλειά του Κλάτενμπεργκ οι νέοι πίνακες

Ο Κλάτεμπεργκ οφείλει ένα γενναίο και απολύτως απαραίτητο ξεκαθάρισμα από όλα τα εργαλεία της γνωστής διαιτητικής συμμορίας που λυμαίνεται τον χώρο και τον έχει καταστρέψει.

Θεού θέλοντος και … μισθού επιτρέποντος από την προσεχή Τετάρτη η διαχείριση της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρίσκεται τα χέρια μιας νέας «αγίας τριάδας», τα χαρακτηριστικά της οποίας δημοσιοποιούνται αργά, αλλά σταθερά.

Ο επικεφαλής, Μάρκ Κλάτεμπεργκ,  μεγάλο όνομα στην ευρωπαϊκή διαιτησία, πλην εντελώς άπειρος από τη διοίκηση της, επέλεξε να τον πλαισιώσουν δύο εντελώς διαφορετικοί ( σε ηλικία, εμπειρίες και προϊστορία) διαιτητές, τον Πορτογάλο Ζοάο Καπέλα και τον Βορειοϊρλανδό Άλαν Σνόντι.

Ο πρώτος, ετών 46, με μηδενική εμπειρία διοίκησης της διαιτησίας, «εγκαταλείπει» τη θέση του πρεσβευτή του Εθνικού Σχεδίου Αθλητικής Ηθικής της Πορτογαλίας, στην οποία τοποθετήθηκε μόλις τελείωσε την καριέρα του. Σπουδαίος ο τίτλος, άγνωστο το περιεχόμενο και προς διερεύνηση οι αρμοδιότητες αυτής της κατ’ απονομή πρεσβευτικής ιδιότητας.

Συνήθως η Αθλητική Ηθική υφίσταται σε ένα ποδόσφαιρο ως προϊόν μιας δεδομένης κοινωνικής διάρθρωσης αξιών, δεν απαιτεί κανένα εθνικό σχέδιο για να ισχύσει και κανένα πρεσβευτή για να τη διαδώσει και να την υποστηρίξει ή να την ενισχύσει, αλλά ας μην παρασυρόμαστε εξαρχής σε «αντιπολιτευτικές κορώνες», πριν αξιολογήσουμε υπαρκτό έργο.

Ο δεύτερος, 65 ετών, εμπειρότατος στη διοίκηση της διαιτησίας, με «δάφνες» από μια ελληνόφωνη εθνική ομοσπονδία (Κ.Ο.Π.) τα πρωταθλήματα της οποίας στα χρόνια που «υπηρετούσε» στην ΚΕΔ δεν ήταν ακριβώς συνώνυμα των καθαρότερων και των πλέον αντικειμενικών, συνεργάτης του Χιού Ντάλλας ( ο Σκωτσέζος στην εκπαίδευση των διαιτητών) είχε πρόεδρο τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, βασικό υπηρέτη των σχεδίων του Κοντονή και δήθεν εξυγιαντή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η συμμετοχή του μακαρίτη στη σημερινή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην παράδοση του στην πραγματική εγκληματική οργάνωση των διάφορων «άκηδων»  έχει ήδη αξιολογηθεί.

Η διαιτητική εμπειρία του κ. Σνόντι δεν είναι ό,τι καλύτερο (εκ των αποτελεσμάτων). Συνδέεται με μια περίοδο εξαιρετικά σκοτεινή για το κυπριακό ποδόσφαιρο στο επίπεδο ειδικά της προσυνεννόησης αποτελεσμάτων αγώνων για στοιχηματικούς λόγους ( είχε φρίξει η Sport Radar στις αναφορές της), σοβαρή περίπτωση Κύπριου διαιτητή δεν προέκυψε ούτε μια, αλλά και πάλι ας περιμένουμε το έργο του (όποιο αναλάβει) για να κρίνουμε. Ο ίδιος, πάντως, δεν αναφέρθηκε πουθενά για θέματα ηθικής και ακεραιότητας.

Συγκρατώ ( το ίδιο να κάνετε κι εσείς, θα σας χρειαστεί) ότι είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας με ό,τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο συνεννοήσεων (πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του).

Το σχήμα της νέας ΚΕΔ υπολείπεται σε λάμψη. Μπορεί ο κ. Κλάτεμπεργκ να εισφέρει μια λαμπρή καριέρα και μια άψογη συμπεριφορά (και χωρίς Εθνικό Σχέδιο Αθλητικής Ηθικής, το οποίο οι «κουτοί’ Άγγλοι μάλλον δεν το έχουν εκτιμήσει αναλόγως και δεν το υιοθέτησαν), αλλά οι δύο συνεργάτες του δεν συνεισφέρουν αναλόγως, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη κάτι ιδιαίτερο, δηλαδή μια σημαντική έλλειψη.

Ίσως, τα ειδικά χαρακτηριστικά του καθενός εξ αυτών να κρίθηκαν ικανά να συμπληρώσουν τυχόν αδυναμίες του κ. Κλάτεμπεργκ, ειδικά για τον κ., Σνόντι θα το δεχθώ αυτό ως εκ του παρελθόντος του σε διοργανώσεις χειρότερες από τις ελληνικές. Οι προσλαμβάνουσες του Βορειοϊρλανδού, σε ένα πρωτάθλημα από τα κορυφαία στα στησίματα αγώνων από εγχώριους και διεθνείς στοιχηματζήδες, μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές για τα δικά μας, ειδικά στην πρόληψη ανάλογων φαινομένων «εκεί, εκεί στη Β΄ Εθνική» ή στις ανακοινώσεις της «τρελαμένης από τις 350.000 ποντάρισμα στο «Χ» Betfair»…

Επί το έργον, για να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής την κατάσταση: Πρωτάθλημα στην Ελλάδα με τους πίνακες που παρέδωσε σε αυτή την Ε.Π.Ο. η ομάδα Περέϊρα, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ακόμη και τους επαγγελματίες στοιχηματζήδες που διαχειρίζονται τη διαιτησία, δεν γίνεται να ξεκινήσει. Ακόμη και αν κάτι ανάλογο συμβεί δεν πρόκειται να τελειώσει.

Η πρώτη, η βασική δουλειά της ομάδας Κλάτεμπεργκ είναι η διαμόρφωση νέων πινάκων στις επαγγελματικές κατηγορίες, μετά από ένα γενναίο και απολύτως απαραίτητο ξεκαθάρισμα από όλα τα εργαλεία της γνωστής διαιτητικής συμμορίας που λυμαίνεται τον χώρο και τον έχει καταστρέψει.

Όλοι εκείνοι, που προκάλεσαν σχεδόν εμφύλιους με τις αποφάσεις τους και ευτέλισαν ακόμη και τις τεχνολογικές κατακτήσεις (V.A.R.), δεν μπορούν να συνεχίσουν να μετέχουν των επαγγελματικών διοργανώσεων με εβδομαδιαία υποχρέωση να περιμένουν, μετά τον ορισμό τους που τον μάθαιναν πριν ο Περέϊρα τον αποφασίσει, τηλέφωνο ή επίσκεψη από τον κάθε Γιαννάκη, Μιχαλάκη, Μάκη, Βασιλάκη και Θωμάκη.

Χωρίς αυτό το πρώτο, αποφασιστικό και γενναίο βήμα πραγματικής κάθαρσης και εξυγίανσης κόντρα στις γνωστές και δεδομένες επιδιώξεις της συμμορίας τίποτε δεν μπορεί να ξεκινήσει και να προχωρήσει και τίποτε δεν θα τελειώσει (εάν παρελπίδα ξεκινήσει).

Στην υπόθεση αυτή η γνώση των ελληνικών του κ. Σνοντί μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι για πολλούς λόγους.

Ταύτα και μένουμε ενόψει των επίσημων καθηκόντων και των πρώτων ενεργειών. Οι ευχές για καλή επιτυχία είναι δεδομένες, το ίδιο και οι αυξημένες απαιτήσεις. Μακάρι να υπήρχε χρόνος για πειράματα, αλλά οι καιροί ου μενετοί…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ