Η περίοδος των μύθων τελείωσε!

Η περίοδος των μύθων τελείωσε!

Οι μέρες που θα έρθουν θα είναι κομματάκι σκληρές για όλους εκείνους που έστησαν καριέρες τα προηγούμενα χρόνια πάνω σε μυθεύματα, σε κατασκευασμένα σενάρια, σε αποδοτικές οικονομικά ιδεοληψίες, σε παραμύθια δήθεν ηθικής υπεροχής. Η πλέον πολιτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται είναι να χρησιμοποιηθεί η απαλλακτική απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ως η καλύτερη αφορμή για μια πολύ καλύτερη επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο., με την οποία απαλλάσσονται από όλες τις εναντίον τους κατηγορίες στο πειθαρχικό ποδοσφαιρικό επίπεδο ο Ολυμπιακός, ο κ. Μαρινάκης και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για τη δήθεν «συμμορία» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τη δήθεν «προσυνεννόηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους» και τη δήθεν «χειραγώγηση αποτελέσματος αγώνα» ήταν, για όσους είχαν τη στοιχειώδη επαφή με τις δήθεν υποθέσεις, αναμενόμενη.

Τόσο η έκθεση της κας Σπανού, όσο και οι καταθέσεις του συνόλου των, δήθεν, μαρτύρων που παρέλασαν από την εκδίκαση ήταν εξαιρετικά αδύναμες για να στοιχειοθετήσουν την παραμικρή σοβαρή κατηγορία, ήταν απλές εκτιμήσεις και σχόλια, δεν είχαν την παραμικρή αποδεικτική αξία και, απολύτως φυσιολογικά, κατέπεσαν ενώπιον και της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η απαλλακτική απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο., καθώς, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, αυτή μπορεί να κρίνει την ενοχή ακόμη και με βαθμό απόδειξης την «ισχυρή πιθανολόγηση» ( comfortable satisfaction), σε αντίθετη με την ποινική διαδικασία στην οποία απαιτείται αποδεικτικά ο ανώτερος βαθμός της «απόλυτης βεβαιότητας» για να κριθεί κάποιος ένοχος. Η συσχέτιση είναι προφανής κι ερμηνεύει, ως ένα βαθμό, τις εξελίξεις που θα προκύψουν σύντομα.

Η πλήρης δικαίωση, χωρίς κανένα αστερίσκο, του κ. Μαρινάκη και του Ολυμπιακού οδηγεί, εκτός από τους εξυγιαντές στην απόγνωση, καθώς έχουν καταστεί καταγέλαστοι με τα όσα μηχανεύτηκαν τόσο χρόνια και τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια νέα πραγματικότητα.

Πλέον, ο κ. Μαρινάκης κι ο Ολυμπιακός δεν είναι, με τη βούλα της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης, «η αυτοκρατορία του κακού», όπως την είχαν ονοματίσει ο Κοντονής, ο Παππάς, ο Φλαμπουράρης και οι συνεργαζόμενοι με αυτούς (και επισκεπτόμενοι από την πλαϊνή είσοδο το Μέγαρο Μαξίμου στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) «επιχειρηματίες» κάθε είδους και φυράματος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πλέον, ο Ολυμπιακός δεν κινδυνεύει με κανένα υποβιβασμό, στον οποίο όλοι οι απέναντι και τα διάφορα τσιράκια τους επένδυαν και έλπιζαν τόσο χρόνια, ούτε ο κ. Μαρινάκης απειλείται με ποδοσφαιρική εξαφάνιση.

Πλέον, ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης είναι σε θέση ισχύος, απολύτως δικαιωμένοι από την ποδοσφαιρική δικαστική διαδικασία, στιβαροί ποδοσφαιρικά, ισχυρότατοι επενδυτικά, χωρίς καμία σκιά να τους βαραίνει, έτοιμοι, δηλαδή, να αντιμετωπίσουν (αν το επιθυμούν) όλους τους δήθεν κατηγόρους τους και τους διάφορους σκευωρούς της προσκολλήσεως που είχαν συναχτεί γύρω τους «δια την κονόμαν».

Με άλλα λόγια το ποδοσφαιρικό παιχνίδι στη χώρα άλλαξε άρδην πρωταγωνιστές ή, μάλλον, επιβραβεύει για την κανονική τους, για την ορθή λειτουργία τους τους κανονικούς πρωταγωνιστές. Η περίοδος των μύθων τελείωσε ανεπιστρεπτί.

Οι μέρες που θα έρθουν θα είναι κομματάκι σκληρές για όλους εκείνους που έστησαν καριέρες τα προηγούμενα χρόνια πάνω σε μυθεύματα, σε κατασκευασμένα σενάρια, σε αποδοτικές οικονομικά ιδεοληψίες, σε παραμύθια δήθεν ηθικής υπεροχής.

Η σκληρότητα των ημερών θα κριθεί από την διάθεση των αθωωθέντων κατηγορουμένων και από την επιθυμία τους να αλλάξουν ρόλο και να γίνουν τώρα αυτοί οι κυνηγοί. Το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας το επιτρέπει, καθώς είναι καταπέλτης για την δήθεν αξία των περιστατικών, των καταθέσεων, των δηλώσεων και των καταγγελιών; Είναι όλα ανύπαρκτα.

Δύσκολα μπορεί κανείς να εκτιμήσει βάσιμα πως πρόκειται (και αν πρόκειται) να αντιδράσουν ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης εναντίον εκείνων που τους έστησαν σε μια γωνιά τόσα χρόνια και τους πυροβολούσαν με εκατομμύρια ψέματα, ενώ την ίδια ώρα έστηναν τη δική τους, την κανονική, τη μοναδική παράγκα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τα γνωστά φαντάσματα του παρελθόντος (Θωμάκης, Βασιλάκης, Γιαννάκης, Μάκης) στην παρέα τους.

Η πλέον πολιτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται (ευθύνη και αυτή του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη) είναι να χρησιμοποιηθεί η απαλλακτική απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ως η καλύτερη αφορμή για μια πολύ καλύτερη επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Να ανακαλυφθεί και να εξελιχθεί μια διαδικασία συνεννόησης με την κυβέρνηση, τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές και τις υπόλοιπες, διαθέσιμες για σοβαρές συνεννοήσεις, Π.Α.Ε. για την ολοσχερή ανατροπή του σημερινού μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας του αθλήματος και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του με βάση όσα στις ποδοσφαιρικά ανεπτυγμένες χώρες ισχύουν.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τεράστια ανάγκη από ένα σύγχρονο και αποδοτικό σχέδιο, που θα το βγάλει από τον επιτηδευμένο μαρασμό στον οποίο το οδηγεί αυτή η Ε.Π.Ο., θα το ανασυνθέσει διοικητικά και θα το εκσυγχρονίσει λειτουργικά, ώστε να προκύψει μια νέα, κοινής αποδοχής κανονικότητα.

Ευχής έργο θα ήταν ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης να αναλάβουν αυτό το έργο και να το εξελίξουν, χωρίς σε καμία περίπτωση η στάση τους αυτή να σημαίνει ότι ξεχνάνε τι τράβηξαν τόσα χρόνια από τους απέναντι, πόσο κόπο και πόσες δυνάμεις κατανάλωσαν για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη σκευωρία που στήθηκε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο με (προσδοκώμενο) θύμα τη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα και τον ιδιοκτήτη της.

Το παρελθόν δεν διαγράφεται για κανένα λόγο. Το μέλλον, όμως, δεν μπορεί να περιμένει άλλο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ