Επιτέλους, κανονικοί ΠΑΟΚ και ΑΕΚ…

Επιτέλους, κανονικοί ΠΑΟΚ και ΑΕΚ…

Οι «Δικέφαλοι» αρχίζουν τη σεζόν ως διεκδικητές του τίτλου, αλλά έχουν να «κουβαλήσουν» το βάρος της ευρωπαϊκής συμμετοχής και να καλύψουν το σημαντικό αγωνιστικό χάντικαπ από τον Ολυμπιακό.

Ως γνωστόν «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» και στο ποδόσφαιρο, συνεπώς η κατανομή των τριών ελληνικών ομάδων στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA είναι απολύτως ορθή: Η μεγαλύτερη ομάδα (Ολυμπιακός) στη μεγαλύτερη διοργάνωση (UEFA Champions League) , οι άλλες δύο (Π.Α.Ο.Κ., Α.Ε.Κ.) στη δεύτερη (UEFA Europa League), ως δευτερότριτες. Το λες (και είναι) και επιστροφή στην κανονικότητα του εθνικού μας ποδοσφαίρου…

Από την κατανομή και την συμμετοχή των ομάδων «εκεί όπου αξίζουν» προκύπτει μια θετική προοπτική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όσον αφορά τόσο στο UEFA country ranking, όσο και στο UEFA club ranking, με δεδομένο πως ένας αριθμός δεκαοχτώ, τουλάχιστον, αγώνων θα εξελιχθεί με τη συμμετοχή τους. Μακάρι να γίνουν περισσότεροι, είναι στο χέρι και των τριών να κάνουν την υπέρβαση που τόση ανάγκη έχουν οι ίδιες και αυτό το περίεργο είδος ποδοσφαίρου που εξελίσσεται στην Ελλάδα.

Κι επειδή «ουδέν καλόν αμιγές κακού», καθίσταται σαφές πως το «καλό», δηλαδή η πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές προοπτικές των ομάδων μας, αντανακλά σε ένα «κακό», δηλαδή σε μια εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες περιόδους εξέλιξη του πρωταθλήματος της περιόδου 2020/2021.

Με άλλο λόγια οι τρεις ( δηλαδή ο ένας συν δύο) βασικοί διεκδικητές του πολυτιμότατου για την επόμενη περίοδο των διοργανώσεων της UEFA τίτλου του πρωταθλητή θα ξεκινήσουν την, από εδώ και πέρα,προσπάθεια τους με ίσους (καλύτερα ίδιους) όρους στο επίπεδο των υποχρεώσεων τους σε εβδομαδιαία βάση, τουλάχιστον έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Και οι τρεις θα έχουν (τηρουμένων των αναλογιών) το ίδιο βάρος να κουβαλήσουν, την ίδια εξίσωση με περισσότερους του ενός αγνώστους να λύσουν, τις ίδιες βαθμολογικές ανησυχίες να καθησυχάσουν. Μάλιστα, ο εξαιρετικά πυκνός χρόνος που θα εξελιχθούν οι έξι αγωνιστικές των ομίλων των διοργανώσεων της UEFA ( 26.10 – 10.12.2020) με αγώνες κάθε εβδομάδα και μόνο μια «διακοπή» μιας εβδομάδα στο Νοέμβριο για υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων καθιστά το πρόγραμμα απείρως δυσκολότερο από τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε η πολυτέλεια τω  ανά δεκαπενθήμερο αναμετρήσεων.

Παράμετροι, που σε προηγούμενες περιόδους έπαιζαν μικρότερο ρόλο, τώρα αναμένεται να αποθεωθούν και να καθορίσουν τις τελικές εξελίξεις και στις εθνικές διοργανώσεις. Το ικανοποιητικό (και αριθμητικά) ρόστερ,  το επίπεδο φυσικής κατάστασης, το βάθος του πάγκου, η αύρα της ομάδας, το ειδικό βάρος της, η εμπειρία της στη διαχείριση σύνθετων καταστάσεων, το αφεντικό της, η οικονομική της κατάσταση είναι πλευρές μιας αξιολόγησης που χρειάζεται να ληφθούν σοβαρότερα από κάθε άλλη φορά υπόψη για μια τελική εκτίμηση.

Σε όλα τα παραπάνω απαιτείται να προσθέσει κανείς και τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του covid – 19, καθώς είναι εξαιρετικά εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη «να ανατιναχθεί» μια ομάδα με δυο και περισσότερα κρούσματα. 

Με όποια μεθοδολογία και να αξιολογήσει κανείς τα δεδομένα που σήμερα διαμορφώνονται δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα, πως ο μεγάλος «ευνοημένος» της εξέλιξης που σημειώθηκε είναι, τηρουμένων των αναλογιών, ο Ολυμπιακός για μερικούς πολύ απλούς και κατανοητούς λόγους, γνωστούς σε όλους εδώ και χρόνια.

Οι ερυθρόλευκοι είναι οι πρωταθλητές, μετέχουν στην κορυφαία διοργάνωση με τα μεγαλύτερα έσοδα, έχουν τρομακτική εμπειρία στη διαχείριση πολλών καρπουζιών σε μια μασχάλη, δηλαδή ξέρουν να νικάνε «επαγγελματικά», είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση και λόγω του αφεντικού τους, έχουν μεγάλο απόθεμα ποδοσφαιριστών μέσου και ανωτέρου επιπέδου, τους λειτουργεί ένα αποτελεσματικό επιτελείο στελεχών και ένας μοναδικής αναγνώρισης προπονητής, διαθέτουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με ειδικές ικανότητες και εκατομμύρια οπαδούς.

Π.Α.Ο.Κ. και Α.Ε.Κ. υπολείπονται σε θετικές προδιαθέσεις για δεκάδες λόγους που αφορούν τους ίδιους, αλλά είναι λόγοι υπαρκτοί που κανείς δεν μπορεί να τους αγνοήσει ή να τους παραβλέψει. Διεκδικητές του τίτλου είναι, η εκτίμηση αυτή δεν αλλάζει, αλλά, καλώς ή κακώς, ξεκινάνε από άλλη αφετηρία τον αγώνα τους. Σε τι κοινό μπορούν να επενδύσουν; Στις σχέσεις εξουσίας που έχουν διαμορφώσει με την Ε.Π.Ο. και όλα τα κακοφορμισμένα παρακλάδια της, ειδικά αυτά που συνδέονται με τη διαιτησία.

Αρκεί αυτό το «ειδικό προσόν» των δυο «Δικεφάλων» για να υπερκεράσει τις μεγάλες διαφορές τους με τον Ολυμπιακό; Καθόλου εύκολη απάντηση, επειδή οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει, μάλλον, αυτή την κακόφημη Ε.Π.Ο. και τα τσιράκια της.

Με άλλα λόγια το ελληνικό ποδόσφαιρο απέκτησε ένα «κανονικό» πρωτάθλημα, ικανό να διατηρήσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων ζωντανό για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να αφαιρέσει κάθε σκέψη διεκδίκησης του τίτλου από κάποιους υποψήφιους πριν καλά – καλά έρθουν τα Χριστούγεννα.

Όπως και να το δει κανείς οι εβδομάδες που θα έρθουν θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ