Ο Καραπαπάς, το άρθρο 19 και οι «παπαγάλοι»

Ο Καραπαπάς, το άρθρο 19 και οι «παπαγάλοι»

Το σχέδιο της «εξυγίανσης» για την εξόντωση του Ολυμπιακού και του αντιπροέδρου του, έπεσε στο κενό...

Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που σχεδιάζεται και επιχειρείται να υλοποιηθεί μια σειρά ενεργειών σε βάρος του Ολυμπιακού, από τα παπαγαλάκια και τους εργολάβους της ενημέρωσης (φανερούς και κρυφούς), στην υπόθεση της ποινής στον κ. Κώστα Καραπαππά περίσσεψαν οι fake αναλύσεις σε συνδυασμό με πηχυαίους τίτλους «για ένα μεγάλο δικαστικό σκάνδαλο», το οποί εμφανίζεται ως «ξεφτίλα της αθλητικής δικαιοσύνης».

Εντεταλμένοι της κατευθυνόμενης και καθοδηγημένης ενημέρωσης, ξεσπάθωσαν εναντίον του κ. Μάρκου, πρωτοδίκη εν ενεργεία, που υπηρετεί στο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League 1. 

Δεν είναι είδηση η αντίδραση τους. Αντίθετα, συνιστά μια ακόμη σαφέστατη απόδειξη για το πώς λειτουργεί και αποπειράται να επηρεάσει την εικόνα της υπόθεσης, ένα σύστημα παρά- ποδοσφαιρικό, το οποίο συντηρεί και χρυσοπληρώνει μια σειρά «παπαγάλους» και δημοσιοκάφρους.

Σας παρουσιάζω τη διάταξη του άρθρου 19 του Πειθαρχικού Κώδικα ( περιλήφθηκε για πρώτη φορά το 2014, αν δεν κάνω λάθος), για την εφαρμογή της οποίας στην υπόθεση του κ. Καραπαππά λύσσαξαν οι παπαγάλοι:

« Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα, ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές ή με άλλο άμεσο ή έμμεσο τρόπο, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από τρία (3) έως πέντε (5) έτη.

Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές β. αφαίρεσης βαθμών  γ. υποβιβασμού ομάδας».

Σας προκαλώ, αφού μελετήσετε (κι όχι διαβάσετε) προσεκτικά, όπως κάθε τακτικός δικαστής οφείλει να κάνει πριν αποφασίσει,  τη διάταξη  και λάβετε υπόψη σας τη φράση «θα δείτε τι θα πάθετε», την οποία υποτίθεται ότι εκστόμισε εναντίον των διαιτητών ο κ. Καραπαππάς, να εκδώσετε μια δική σας απόφαση, που να είναι στοιχειωδώς δίκαιη.

Είναι πρακτικά αδύνατο να οδηγηθείτε σε μια «δίκαιη απόφαση» με βάση το συγκεκριμένο σώμα της διάταξης για ένα πολύ απλό λόγο: είναι τόσο γενικόλογη, τόσο αόριστη, τόσο μηχανικά μεταφερμένη σε εγχώριο δίκαιο από το αντίστοιχο της FIFA, που έχει καταστεί, στην ουσία, ανεφάρμοστη.

Κανένας δικαστής που σέβεται τον εαυτό του και είναι εντεταλμένος να λάβει υπόψη του και τα υπερασπιστικά επιχειρήματα δεν μπορεί να οδηγηθεί, με σχετική δικανική βεβαιότητα, σε μια απόφαση και να επιβάλλει σε ένα παράγοντα ή ποδοσφαιριστή εξαιρετικά δυσανάλογες ποινές για ένα «εκφοβισμό» που δεν προκύπτει, όσο και να τον «ξεχειλώνει» το εγχώριο… παπαγαλιστάν των δημοσιογραφικών εργολάβων.

Ακόμη και αν υποθέσει κανείς (υπόθεση εργασίας) ότι ο κ. Καραπαππάς όντως απηύθυνε στους διαιτητές τη φράση «θα δείτε τι θα πάθετε», από πού προκύπτει «ο εκφοβισμός» που η διάταξη θεωρεί απαραίτητο για να επιβληθούν ποινές; Όταν, μάλιστα, αυτή η φράση του συρμού (ανάλογη εκείνης της πασίγνωστης «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;») απευθύνεται στους διαιτητές από ευκρινή απόσταση (κορωνοϊός γαρ), διατυπώνεται ανάμεσα σε άλλες ενστάσεις και σκληρότατες φραστικές επιθέσεις και είναι προϊόν μιας διαιτητικής απόφασης για την οποία ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε εκ των υστέρων και δια χειρός Κλάτενμπεργκ;

Ποιος άνθρωπος, έστω και διαιτητής, στις μέρες μας «εκφοβίζεται» από μια φράση «θα δείτε τι θα πάθετε;». Σε τι ακριβώς συνίσταται ο εκφοβισμός αυτός; 

Απαντήσεις υπάρχουν δεκάδες, που ξεκινούν από το ότι ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει την επιβολή ποινής στους διαιτητές για την απόφαση τους και φτάνει έως την επιδίωξη να λήξει η καριέρα τους με βάση τις διατάξεις των κανονισμών. Γιατί, υποχρεωτικά, μια τέτοια φράση πρέπει να συνδεθεί με δήθεν εκφοβισμό του  αξιωματούχου του αγώνα, ο οποίος, μάλιστα, χρειάζεται να αισθανθεί τον εκφοβισμό και να τον επιβεβαιώσει, είτε στο φύλο αγώνα, είτε δια ζώσης;

Αφήνω στην άκρη το γεγονός πως για κάποιους η υποτιθέμενη φράση «θα δείτε τι θα πάθετε» θα ήταν ευχής έργο να συνοδευτεί με τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού. Δεν είναι για γέλια. Υπήρχε και τέτοιος σχεδιασμός.

Πρόταση για να ολοκληρωθεί ομαλά, όσο αυτό είναι δυνατόν, το πρωτάθλημα: να «διαγραφεί, δηλαδή να παγώσει» η σχετική διάταξη από τον Πειθαρχικό Κώδικα για τη φετινή περίοδο και το καλοκαίρι στη διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών να αποφασιστεί η τύχη της.

Αν χρειάζεται να υπάρχει πρέπει να αναλυθεί, να προκύψουν σημαντικές διευκρινίσεις και να επανασχεδιαστεί. Αλλιώς να καταργηθεί εντελώς, επειδή είναι μνημείο αοριστίας και γενικολογίας και ποτέ δεν πρόκειται να αποδειχθεί τίποτε στο πεδίο των δήθεν εκφοβισμών.

Υ.Γ. Αλήθεια, εκείνος ο καημένος βοηθός διαιτητή, δηλαδή αξιωματούχος αγώνα, που αισθάνθηκε (και είδε) κάποιον να του στρίβει τα γεννητικά του όργανα έξω από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ στο ημίχρονο, αισθάνθηκε εκφοβισμό ή όχι;

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ