Το νέο αφήγημα του Ιβάν για την Τούμπα και οι παλιές αμαρτίες

Το νέο αφήγημα του Ιβάν για την Τούμπα και οι παλιές αμαρτίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε «τρύπια» την άμυνα του Ιβάν και με... γκολ από τα αποδυτήρια μετέφερε τις ευθύνες στο γήπεδο του ομογενή επιχειρηματία όσον αφορά τη «νέα Τούμπα».

Μητσοτάκης – Σαββίδης 1-0 με γκολ από τα αποδυτήρια και άντε τώρα ο και δισεκατομμυριούχος Ιβάν να βρει τρόπο (και τη δύναμη) να απαντήσει στην ντρίμπλα που έφαγε από την κυβέρνηση με αντικείμενο τη «νέα Τούμπα».

Γρήγορος στη σκέψη, ικανός περί την εφαρμοσμένη πολιτική και με προίκα την ολοκλήρωση, σε χρόνο «μαγικό» για τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα, της θεσμικής προετοιμασίας (αποφάσεις Υπουργείων κ.λ.π.) ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τρύπια την άμυνα του Ιβάν και άλλαξε την δημόσια εικόνα για ένα εμβληματικό έργο, μεταφέροντας όλες τις ευθύνες στο γήπεδο του ομογενή επιχειρηματία.

«Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει αφού η Πολιτεία λύνει όλα τα θέματα που αφορούν τη χωροταξία και της χρήσης γης» είπε από του βήματος της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και στο εξωτικό Ροστόφ άρχισαν τα όργανα».

Στην ουσία ο Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να αναδείξει, με μια πρόταση, το υπόγειο, το κρυφό αφήγημα του κ. Σαββίδη για την χρηματοδότηση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, το οποίο έχει αντικαταστήσει εκείνες τις παλιές φανφάρες « για τον κουβαρντά Ιβάν που θα βάλει όλα τα λεφτά για να γίνει η νέα γηπεδάρα της ΠΑΟΚάρας» και άλλα ανάλογα και συγκινητικά.

Αυτά τα «Τουμπαίϊκα» δεν υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, για να τα ανακαλύψει κάποιος χρειάζεται να ψάξει στις γραφές, εδώ και καιρό το αφήγημα είναι άλλο: « Το γήπεδο του ΠΑΟΚ να χρηματοδοτηθεί, όπως του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ από κρατικές ή δημόσιες πηγές χρηματοδότησης, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ καλή επιλογή, ο ΠΑΟΚ δικαιούται κι αυτός ένα γήπεδο, δεν υπολείπεται σε τίποτε του ΠΑΟ και της ΑΕΚ …» και άλλα τέτοια που συγκροτούν μια συνολική αναθεώρηση των πρώτων απόψεων της οικογένειας Σαββίδη, όπως αρχικά είχαν επικοινωνηθεί και «τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα».

Η αλλαγή στάσης του κ. Σαββίδη στο θέμα τη χρηματοδότησης της «Νέας Τούμπας» θεωρείται δεδομένη, ενισχύθηκε με τη στάση της ΠΑΕ όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στις ταχύτατες παρεμβάσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας που έλυσε σε μαγικό χρόνο όλα τα θέματα και οριστικοποιήθηκε από την απουσία των ανθρώπων της από την τελευταία σύσκεψη, στην οποία είχαν κληθεί, με την δικαιολογία « ότι ήταν να πούμε το έχουμε πει, δεν έχουν νόημα οι συναντήσεις αυτές».

Ο καιρός που ο Ιβάν Σαββίδης πλήρωνε για τον ΠΑΟΚ ό,τι του παρουσίαζαν μπροστά του χωρίς να ρωτάει, σπαταλούσε προσωπικό του χρήμα για τις ανάγκες της ομάδας, έστελνε (σύμφωνα με τον αστικό μύθο) σακούλες με ευρώ σε όλη την Ελλάδα προς δόξαν των βλαχοπροέδρων και υπέρ της αλλαγής διοίκησης στην ΕΠΟ και ενίσχυε διάφορες άλλες δραστηριότητες αμφιβόλου νομιμότητας, παρήλθε οριστικά.

Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη ( δηλαδή στο Ροστόφ από το οποίο ποτέ δεν έφυγε) δραστηριοποιείται ένας άλλος Σαββίδης, πολύ περισσότερο «Ελληναράς», με το βλέμμα στραμμένο στο κράτος και στις παχιές αγελάδες των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η προοπτική «να κονομήσουν όλοι κι εγώ να κοιτάω» δεν τον βρίσκει καθόλου σύμφωνο.

Ότι θα έμπαινε στην εξίσωση η «Νέα Τούμπα» ήταν θέμα χρόνου, ειδικά μετά τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου της Αθήνας και της κυβέρνησης για το «Panathinaikos Complex» στον Βοτανικό, η ιδέα ενός ανάλογου « PAOK Complex» στην Τούμπα γεννήθηκε φυσιολογικά, καμία απολύτως έκπληξη δεν προκαλεί.

Αν ο κ. Σαββίδης έχει δίκιο στην αλλαγή της στάσης του και στην απαίτηση «να πληρώσει το κράτος το γήπεδο του ΠΑΟΚ» είναι «αλλουνού παππά ευαγγέλιο», εκτιμώ βάσιμα πως είναι σωστή και ορθή η απαίτηση του, αν όντως το γήπεδο θα ανήκει στον ΠΑΟΚ, με βάση την διαχρονική προσφορά της ομάδας (όπως και των άλλων ομάδων), μέσω του «προ-πο» ( από την ίδρυση του έως την ιδιωτικοποίηση του) στον ελληνικό αθλητισμό και στην κοινωνία γενικότερα.

Προφανώς το κράτος δεν έχει κανένα ηθικό ή άλλο έρεισμα να χρηματοδοτήσει ένα γήπεδο αν η ιδιοκτησία του είναι οικογενειακή υπόθεση, αν δηλαδή εγγραφεί σε κάποια από τις εταιρείες που ήδη διαχειρίζεται η οικογένεια Σαββίδη ή σε κάποια άλλη, νέα σαν κι αυτές του Καλπαζίδη.

Το ζήτημα, που σήμερα προκύπτει, είναι η αδήριτη ανάγκη του Σαββιδοτεχνείου να δικαιολογήσει επαρκώς την αλλαγή των αρχικών απόψεων του κ. Σαββίδη «να αναλάβει ο ίδιος το κόστος της κατασκευής», καθώς αυτές είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας του ΠΑΟΚ από διάφορα πραγματικά ή φανταστικά (κυρίως) κέντρα, που επιβουλεύονται την ΠΑΟΚάρα …

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η δικαιολόγηση αυτή, θέλει μεγάλο σκύψιμο για να τα καταφέρει κανείς, θέλει να σέρνεται για μήνες ολόκληρους στο χώμα με τις κεραίες του, θέλει να γλύφει εκεί που έφτυνε, θέλει να είναι ερπετό της χρηματοδοτούμενης δημοσιοκαφρίας και εργολάβος διαστροφής της πραγματικότητας.

Παιδιά, με τις υγείες σας!

Υ.Γ. Δεν βγαίνει ούτε το αφήγημα για το γήπεδο του Άρη, εκεί υπάρχει «διπλή ανάπλαση» και τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, προσιδιάζουν με αυτά του Παναθηναϊκού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ