Ώρα έκπτωσης για Δημητρίου και… εξυγίανση

Ώρα έκπτωσης για Δημητρίου και… εξυγίανση

Οι Παναγιώτης Δημητρίου, Στέργιος Αντωνίου και Κλέαρχος Τζαφέρης θα βρεθούν ενώπιον εξελίξεων που είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν την απομάκρυνση τους εντελώς από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ακόμη και από το ερασιτεχνικό που τόσο αγαπάνε «να υπηρετούν».

Δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα για την «αγία τριάδα» της ΕΠΟ ( Παναγιώτης Δημητρίου, Στέργιος Αντωνίου, Κλέαρχος Τζαφέρης) και προβλέπεται βάσιμα πως θα δυσκολέψουν περισσότερο στο επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την ποινή της έκπτωσης από τα αξιώματα τους στην ΕΠΟ και στις Ενώσεις που είναι πρόεδροι.

Η προσφυγή του κ. Αλέξη Κούγια στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ με αίτημα «να εκπέσουν από τα αξιώματα τους στο ποδόσφαιρο» οι «τρεις» για όσα «τρελά, παλαβά και αντικαταστατικά» έκαναν, ως μέλη της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων (ΕΕΘ) της ΕΠΟ στο θέμα της αδειοδότησης των ομάδων της Football Leagueπου προβιβάστηκαν στην Super League 2 μέσω της συγχώνευσης των κατηγοριών, είναι μια εξέλιξη που ανατρέπει όλο το σκηνικό στο Πάρκο Γουδή και διαμορφώνει νέες ισορροπίες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, πολύ απλά, ο κ. Κούγιας δεν προσέφυγε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ με μια γενική και αόριστη καταγγελία, η οποία χρειάζεται να διερευνηθεί, με μικρές (σε ανάλογες περιπτώσεις) πιθανότητες επιβεβαίωσης και δικαίωσης. Αντίθετα, προσέφυγε κρατώντας στο χέρι του την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, το οποίο (πάλι μετά από προσφυγή του κ. Κούγια) επιβεβαίωσε με την προ ημερών απόφαση του ότι οι «τρεις» παραβίασαν «πλήρως και απολύτως» την διάταξη του άρθρου 35ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ και ως εκ τούτου «είναι έκπτωτοι».

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου (ΔΔΠ) της ΕΠΟ, του ανώτατου δικαιοδοτικού οργάνου του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι αμετάκλητη, δεν προσβάλλεται ενώπιον κανενός άλλου οργάνου, ούτε ενώπιον του CAS, καθώς αφορά σε μια «εθνική διαφορά».

Συνεπώς, από την ώρα που οι τρεις αρεοπαγίτες του Διαιτητικού αποφάσισαν πως υπάρχει παράβαση του άρθρου 35ζ του Καταστατικού, η οποία οδηγεί σε έκπτωση των υπευθύνων, η απόφαση αυτή ούτε ερευνάται από την Επιτροπή Δεοντολογίας, ούτε ψειρίζεται.

Απλώς εφαρμόζεται, δηλαδή επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή της έκπτωσης από το αρμόδιο δικαστικό όργανο που είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία στην περίπτωση αυτή δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει όποια ποινή αυτή κρίνει, αλλά την ποινή που προβλέπει το Καταστατικό της ΕΠΟ, δηλαδή την έκπτωση των «τριών» από όλα τα αξιώματα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Άλλωστε ο Κώδικας Δεοντολογίας στην περίπτωση των «τριών» είναι σαφής, στο άρθρο 5 ρητώς αναφέρει πως « η Επιτροπή Δεοντολογίας δύναται να επιβάλλει τις ποινές που προβλέπονται στον παρόντα Κώδικα και στο Καταστατικό της ΕΠΟ για τα πρόσωπα που υπάγονται στον παρόντα Κώδικα».

Η προβλεπόμενη ποινή στο Καταστατικό της ΕΠΟ για την παραβίαση του άρθρου 35ζ είναι η έκπτωση, το καταστατικό ρητώς αναφέρει «… επί ποινή εκπτώσεως των μελών της Ε.Ε….», άρα η υπόθεση είναι απολύτως ξεκάθαρη και απλή.

Η προσφυγή του κ. Κούγια στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ με τη νέα της σύνθεση, η αγαπητή Λουίζα Ιωαννίδου, ομού μετά της χαριτοβρύτου κας Σπανού δεν κατοικοεδρεύουν πλέον στο Πάρκο Γουδή, αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα ισχυρό crash test για την λειτουργία και την αξιοπιστία του νέου οργάνου, που αναλαμβάνει να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά σημαντικό δικαστικό όργανο όχι με την καλύτερη κληρονομιά και τις απαραίτητες παρακαταθήκες.

Η εξαετής θητεία της κας Ιωαννίδου στην προεδρία της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν καταγράφεται στις ευτυχείς στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου, περισσότερο «σε μια βόλτα στο πάρκο» φέρνει παρά σε ένα δικαστικό όργανο που υπάρχει και λειτουργεί για να διαφυλάττει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τέλος πάντων, το θέμα των ημερών είναι πως οι κ.κ. Παναγιώτης Δημητρίου, Στέργιος Αντωνίου και Κλέαρχος Τζαφέρης θα βρεθούν ενώπιον εξελίξεων που είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν την απομάκρυνση τους εντελώς από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ακόμη και από το ερασιτεχνικό που τόσο αγαπάνε «να υπηρετούν».

Δυστυχώς, δεν άκουσαν τον κ. Μάκη Γκαγκάτση, ο οποίος στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ στις 09.09.2021 με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος των αδειοδοτήσεων των ομάδων της Football League είναι προειδοποιήσει τον κ. Δημητρίου και τους υπόλοιπους «να μην προβούν σε καμία κίνηση που θα συνιστά τροποποίηση του Κανονισμού Αδειοδότησης γιατί θα μπλέξουν», επιχειρώντας να αποδομήσει την πρώτη εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας που τους οδηγούσε στην καταστροφή.

Παρά τις σχετικές επισημάνσεις όσων έβλεπαν «ένα μέτρο μακριά από τη μύτη τους» οι «τρεις» οδηγήθηκαν σε μια παράνομη και αντικαταστατική απόφαση, ως μέλη της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να πληρώσουν το τίμημα των αποφάσεων τους.

Η έκπτωση τους είναι μονόδρομος για την Επιτροπή Δεοντολογίας, από την ώρα που είναι απολύτως «δεμένη» η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου, συνεπώς μένει μόνο η υλοποίηση της όπως το Καταστατικό επιβάλλει.

Ήδη, οι προβλέποντες τις εξελίξεις στην ΕΠΟ (όσοι απόμειναν δηλαδή) ομιλούν για κοσμογονικές αλλαγές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ