Ο Πρίφτης πληρώνει τον λογαριασμό του… #mexritelous

Ο Πρίφτης πληρώνει τον λογαριασμό του… #mexritelous

Ο Πρίφτης είναι κανονικός προπονητής. Κανονική δεν ήταν η ιδέα «κυριαρχίας» του Παναθηναϊκού παίζοντας τελικούς με τον Προμηθέα και το Λαύριο

Την… τιμητική του έχει ο Δημήτρης Πρίφτης έπειτα από την τέταρτη σερί ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό το τελευταίο τετράμηνο. Και το μόνο βέβαιο είναι πως κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα από τις αντιδράσεις: Μέχρι την απαίτηση για παραίτηση του διαβάσαμε σήμερα σε πρωτοσέλιδο του αθλητικού Τύπου. Γιατί; Διότι η μοίρα των προπονητών είναι γνωστή σε αυτές τις περιπτώσεις. Μόνοι εναντίον όλων…

Ειδικά εκείνων –του μπάσκετ- που είχαν (έχουν) το προνόμιο να βρεθούν στους πάγκους των αιωνίων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Στα χρόνια της απόλυτης κόντρας τους, που η επιτυχία του ενός είναι την ίδια στιγμή η αποτυχία του άλλου. Από τις αρχές των 90s όταν οι δύο τους πήραν τα ηνία από τη Θεσσαλονίκη και τα Άρης-ΠΑΟΚ ιστορίες σαν αυτή του Δημήτρη Πρίφτη είναι τόσες που η συγκέντρωση τους γίνεται σε… τόμο.

Για παράδειγμα; Στην χρυσή πενταετία του Γιάννη Ιωαννίδη (1991-1996) στον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός άλλαξε έναν σωρό προπονητές: Τον Παβλίσεβιτς που είχε κατακτήσει δύο σημερινές Ευρωλίγκες με την Γιουγκοπλάστικα, τον πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική ομάδα Κώστα Πολίτη (1987), τον ασημένιο Ευθύμη Κουμιουρτζόγλου (1989), τον πρωταθλητή Ευρώπης με τη Λιμόζ, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Και πότε τελείωσε η πρώτη θητεία του «Ξανθού» στο μεγάλο λιμάνι; Όταν ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο του Ευρωπαϊκό (1996). Έφυγε σαν πρωταθλητής ο Ιωαννίδης οδηγώντας μάλιστα στο εκκωφαντικό 73-38 επί του αιώνιου αντιπάλου στον τελευταίο τελικό. Η ευρωπαϊκή επιτυχία των απέναντι όμως ήταν που είχε κάνει ήδη την κατάσταση μη αναστρέψιμη για εκείνων.

Αυτό δεν άλλαξε ποτέ από τότε. Στα 13 χρόνια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ας πούμε οι Ερυθρόλευκοι «έκαψαν» την δεύτερη φορά του Ιωαννίδη, πρωταθλητές Ευρώπης σαν τον Καζλάουσκας και τον Γκέρσον, τον εμβληματικό Παναγιώτη Γιαννάκη κλπ.

Που εντοπίζεται η μεγάλη διαφορά στο πέρασμα των χρόνων; Στο χρώμα του χρήματος. Κάποτε αυτές οι ομάδες είχαν σε σημερινά χρήματα αγωνιστικό μπάτζετ των 40 εκατ ευρώ. Άρα και οι προπονητές είχαν ότι τέλος πάντων ζητούσαν για να δείξουν το έργο τους. Μπορούσαν δηλαδή να κριθούν για τις όποιες ευθύνες τους με έναν σαφώς δικαιότερο παρονομαστή. Γιατί πέτυχαν οι άλλοι, και δεν το έκανες εσύ. Τώρα στον Πρίφτη τι ακριβώς να πεις;

Πέρασε σχεδόν μια τριετία που ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευόμενος την απόφαση mexri telous ου Ολυμπιακού, έστελνε λάθος μηνύματα στο κοινό του για τις αγωνιστικές του επιδόσεις. Το ότι κατέκτησε τους εγχώριους τίτλους με αντίπαλο τον Προμηθέα και το Λαύριο μπορεί να γέμισε το παλμαρέ του αλλά σίγουρα δεν του επέτρεψε βήματα προς τα εμπρός.

Φάνηκε εμφατικά άλλωστε αυτό στην περσινή Ευρωλίγκα όταν ολοκλήρωσε την διαδρομή των 34 αγωνιστικών με ρεκόρ 11-23 που ουσιαστικά ήταν ίδιο με το φετινό 9-29, αλλά και από την απομάκρυνση του Γιώργου Βόβορα και την αντικατάσταση του από τον Οντέντ Κάτας. Όπως βεβαίως φάνηκε και πρόπερσι που και πάλι άλλαξε προπονητή στα μισά της σεζόν (Αργύρης Πεδουλάκης- Ρικ Πιτίνο).

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός σε αυτή την τριετία έχει προλάβει και να κλείσει τον προηγούμενο σπουδαίο αγωνιστικό κύκλο του και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τον επόμενο. Και από το καλοκαίρι είναι δεδομένα σε μια «ζώνη» πολύ πάνω από τους Πράσινους. Η δεύτερη θέση της Ευρωλίγκας τα λέει όλα για εκείνους που επιμένουν να έχουν κριτήρια μπασκετικά.

Το 4-0 σερί του τελευταίου τετραμήνου όμως είναι που θα πληρώσει ο Έλληνας τεχνικός. Ή τέλος πάντων αυτό που του ζητούν να πληρώσει. Γιατί χάνεται λέει το… dna του Παναθηναϊκού. Πως χάνεται; Γιατί οι Πράσινοι δεν μπορούν να τα βάλουν με τη φετινή δεύτερη καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Εκείνη που επέστρεψε και δεν κάνει κάτι λιγότερο από αυτό που δικαιούται στις εγχώριες διοργανώσεις.

Αν ο φετινός Ολυμπιακός ήταν λιγότερο πετυχημένος, λιγότερο ποιοτικός; Τότε μάλλον και ο Δημήτρης Πρίφτης θα ήταν λιγότερο κακός προπονητής. Ίσως και… ανεκτός στο ευρύτερο πράσινο περιβάλλον. Η απορία όμως παραμένει: Και αν έρθει ένας άλλος Πρίφτης τι ακριβώς θα κάνει; Η διαφορά των δύο ομάδων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τίποτα λιγότερο στον Παναθηναϊκό από μια ολοκληρωτική επανεκκίνηση. Αλλιώς…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ