Ο διασυρμός της ΕΡΤ και το «χοντρό παρασκήνιο» πίσω από την παραχώρηση του Μουντιάλ στον ANT-1+

Ο διασυρμός της ΕΡΤ και το «χοντρό παρασκήνιο» πίσω από την παραχώρηση του Μουντιάλ στον ANT-1+

Πως το Μουντιάλ έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.. «συνδρομητικό».

Μπόλικο εκνευρισμό έχει προκαλέσει (για την ΕΡΤ και όχι μόνο) η σημερινή υποχρεωτική προσαρμογή του τηλεοπτικού κοινού στη νέα τάξη πραγμάτων που απαιτείται για την παρακολούθηση του Mundial 2022. Διότι είναι άλλο πράγμα πως τα δικαιώματα τα έχει ο ΑΝΤ1 και άλλο ότι τα 42 από τα συνολικά 64 της διοργάνωσης μεταδίδονται τηλεοπτικά από την «πλατφόρμα» ANT-1+.

Εξελίσσεται ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός με βάση το μοτίβο της εποχής και μπράβο του. Άντε να εξηγήσεις όμως σε έναν συνταξιούχο που έχει πληρώσει μια ζωή ανταποδοτικά τέλη για την ΕΡΤ, ότι για να παρακολουθήσει το Mundial θα πρέπει:

Διαβάστε επίσης: Νέος «μνηστήρας» για Μαρσέλο – Τι λένε στο εξωτερικό…

1) Να διαθέτει smart-tv τελευταίας τεχνολογίας που υποστηρίζει την android-tv τεχνολογία

2) Ότι θα πρέπει να εγκαταστήσει το σχετικό app στον τηλεοπτικό του δέκτη

3) Ότι θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν 20 ευρώ (19.99 για την ακρίβεια) καθώς ο ΑΝΤ-1 διαφημίζει ότι το Mundial 2022 το παρακολουθείς με 3.33 ευρώ αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει ο καθένας να ενεργοποιήσει 6μηνη υποχρεωτική συνδρομή.

Ξαναλέμε: Καλά κάνει ο ΑΝΤ-1 όπως και κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Θέλει να λανσάρει το νέο του προϊόν και ποιος ο καλύτερος τρόπος από τα δικαιώματα ενός Παγκοσμίου κυπέλλου. Η ΕΡΤ όμως τι ακριβώς επίτρεψε να συμβεί;

Διότι με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία υπάρχουν γεγονότα «μείζονος σημασίας» που απαγορεύουν την εμπλοκή ιδιωτικών σταθμών σε ότι αφορά στην αγορά των δικαιωμάτων. Η κρατική τηλεόραση όμως εξαίρεσε και το Euro 2020 από αυτό αλλά και το Mundial. Μια επιλογή που άνοιξε τη πόρτα στο συγκεκριμένο όμιλο που με βάση το ρεπορτάζ πλήρωσε 12,5 εκατ ευρώ στη FIFA για τα δικαιώματα της διοργάνωσης.

Η ΕΡΤ που συνεχίζει να ζητά ανταποδοτικά τέλη υποχρεωτικά από κάθε νοικοκυριό επικαλέστηκε σαν δικαιολογία το γεγονός ότι στο προηγούμενο Mundial το οποίο πλήρωσε 10 εκατ ευρώ, μπήκε μέσα σχεδόν στα μισά λεφτά. Από πότε όμως μια κρατική τηλεόραση λειτουργεί για το κέρδος; Αν ήταν έτσι με τηλεθεάσεις του 2-3% θα έπρεπε να έχει βάλει λουκέτο γενικώς.

Προφανώς πρόκειται για μια κυβερνητική απόφαση. Το Κράτος φρόντισε να απέχει από την κατάρτιση της «λίστας γεγονότων μείζονος σημασίας». Ξαναλέμε πως πρόκειται για κατάλογο ο οποίος θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένες αθλητικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εθνικό τηλεοπτικό κοινό θα μεταδίδονται υποχρεωτικά από κανάλια ελεύθερης λήψης (μη συνδρομητικά), ώστε να εξασφαλίζεται η δωρεάν τηλεοπτική πρόσβαση στα γεγονότα αυτά.

Ομολογουμένως πρόκειται για μια υπόθεση που ειδικά σήμερα στην πρεμιέρα του τουρνουά αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης. Διότι σήμερα κατάλαβε και το κοινό τι ακριβώς συμβαίνει. Πως με αυτόν τον απίθανο τρόπο το μέσο νοικοκυριό πρέπει πιθανότατα να εξοπλισθεί ακόμη και με να τηλεόραση για να δει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και όλα αυτά με αποκλειστική ευθύνη της ΕΡΤ που όλοι την πληρώνουμε… μια αιωνιότητα και μια μέρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ