Ολυμπιακός: Έπειτα από 24 χρόνια ο Μπαρτζώκας ξυπνά το «ηφαίστειο» της ρακέτας

Ολυμπιακός: Έπειτα από 24 χρόνια ο Μπαρτζώκας ξυπνά το «ηφαίστειο» της ρακέτας

Ο Μουσταφά Φαλ και ο Νικόλα Μιλουτίνοφ αναμένεται απόψε να βρεθούν για πρώτη φορά στο παρκέ φορώντας τα ίδια χρώματα. Και το ραντεβού τους κάτι (μας) θυμίζει.

Για τις νεότερες γενιές δεν λέει πολλά. Άλλωστε ακόμη και στο youtube να ανατρέξεις θα δεις κυρίως Ζάρκο και Ρίβερς. Θα δεις τον (μεγαλύτερο όλων) Τάρπλεϊ που συγχωρέθηκε και ίσως στιγμές: Τις δύο ήττες στους τελικούς του 1994 και του 1995 τότε που την Euroleague την έλεγαν ακόμη Κύπελλο πρωταθλητριών. Τον triple crown θρίαμβο του 1997, ίσως και κάποιες εμφατικές νύχτες κόντρα στον Παναθηναϊκό (ρίξτε μια ματιά στο 73-38, τον τελευταίο τελικό του 1996 αν τυχόν δεν…).

Για τις παλαιότερες όμως αυτή η ιστορία λέει κάτι. Θυμίζει πρωτίστως τον τρόπο που ο οργανισμός Ολυμπιακός τριάντα χρόνια πριν, πάτησε ένα κουμπί και εκτοξεύθηκε σε ένα από τα σημαντικότερο μπασκετικά club της Ευρώπης. Την ομαδάρα που έφτιαξε με τα χέρια του ο Γιάννης Ιωαννίδης. Εκείνη που την πήγε παραπέρα η πρώτη φορά του Ντούσαν Ίβκοβιτς κλπ.

Τι είχε εκείνη η ομάδα; Τα πάντα. Σπουδαίους προπονητές, στιβαρή διοίκηση, χιλιάδες κόσμο που αγκάλιασε το εγχείρημα. Είχε όμως και μια καινοτομία που με έναν τρόπο ίσως απόψε να βάλει πολλούς στον πειρασμό των αναμνήσεων. Από το 1993 ως και το 1999 ο Ολυμπιακός διέθετε ταυτόχρονα δύο από τα 5-6 καλύτερα σέντερ της Ευρώπης. Τον σπουδαίο Παναγιώτη Φασούλα και τον Ντράγκαν Τάρλατς που έφτασε ως το ΝΒΑ και τους Bulls.

Δύο καταπληκτικούς rip protector που έγιναν σήμα κατατεθέν στην ιδέα μπάσκετ που κατέθεσε ο Ολυμπιακός της εποχής. Οι δύο τους και ο Ζάρκο Πάσπαλι, ύψους 2.09 στο «3». Οι δύο τους ο Ρόι Τάρπλεϊ στο «4» από τα 2.12 το 1994. Οι δύο τους και ο καταπληκτικός Γουόλτερ Μπέρι σε δύο θητείες (1993, 1996) με τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ να βάζει τη μπάλα στο καλάθι με χίλιους διαφορετικούς τρόπους.

Πίσω στο σήμερα; Από σήμερα στην Κύπρο ο νέος Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεκινά μια νέα περιπέτεια. Ίσως η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης την τελευταία διετία, που πλέον πρέπει να πατήσει σε μια άλλη «φόρμα» για να διατηρηθεί στην ελίτ. Δεν μένει πια εδώ ο περσινός MVP, Σάσα Βεζένκοφ. Δηλώνει «περήφανος στον Παναθηναϊκό» και ο Κώστας Σλούκας. Είναι όμως στη θέση τους ο Κώστας Παπανικολάου, ο Τόμας Γουόκαπ, ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ο Γιάννουλης Λαρεντζάκης, ο Μιχάλης Λούντζης, ο Άλεκ Πίτερς, ο Αιζάια Κάαναν κλπ. Και κυρίως; Είναι πλέον στην ομάδα ξανά ο Νικόλα Μιλουτίνοφ, έτοιμος να συναντηθεί με τον Μουσταφά Φαλ σε ένα δίδυμο ψηλών που έχει να προκύψει από… τότε.

Ο καταπληκτικός Σέρβος με το μεγάλο επιθετικό ταλέντο. Ο καλύτερος πασέρ-σέντερ της Ευρώπης Γάλλος. Και οι δύο μαζί δύο «βουνά» που δίνουν στον Ολυμπιακό μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία. Το ρεπορτάζ λέει ότι απόψε κόντρα στη Ζαλγκίρις θα τους δούμε για πρώτη φορά μαζί στο παρκέ. Και μόνο αυτό το γεγονός, δίνει άλλο νόημα στο φιλικό με τους Λιθουανούς που με έναν τρόπο αναμένεται ως το πρώτο δείγμα γραφής…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ