Η σειρά… άλλαξε

Η σειρά… άλλαξε

Με βάση όσα έχουν συμβεί ήδη σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η «σειρά» αλλάζει πλησιάζοντας προς την αφετηρία της επόμενης σεζόν. Με τον Ολυμπιακό να έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός, τον ΠΑΟΚ να το διαχειρίζεται σωστά, και την ΑΕΚ να προκαλεί τα περισσότερα ερωτηματικά

Διαφορετικές αφετηρίες σαν τις σπονδυλωτές ταινίες που οι ήρωες τους ξεκινούν από αλλού, συνεχίζουν αλλού μέχρι κάποια στιγμή να τους βγάλει ο δρόμος μαζί. Το φετινό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ. Άλλες ανάγκες, άλλος σχεδιασμός, άλλες απαιτήσεις μέχρι να έρθει η ώρα να ανοίξουν τα χαρτιά στο τραπέζι για την παρτίδα του τίτλου.

Χθες ήταν η μέρα Ερυθρόλευκη με τις ανακοινώσεις Μεριά και Τοροσίδη να ανεβάζουν στους «14» τους νεοφερμένους στο λιμάνι, σε σχέση με πέρσι. Σήμερα ήταν ο ΠΑΟΚ με τον Ακπόμ που όπως φαίνεται έχει φτιάξει την… ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη παρότι επί της ουσίας πρόκειται για τον επιθετικό που έρχεται να λειτουργήσει σαν «ρεζέρβα» πίσω από τον φορ και όχι ακριβώς για σημείο αναφοράς της νέας αγωνιστικής εκδοχής. Με την Άρσεναλ βεβαίως κάνει deal o Δικέφαλος του Βορρά. Από μόνο του αυτό το γεγονός δίνει την εντύπωση πως τα φτερά του «μεγαλώνουν» σε μια συγκυρία που όλα έχουν τη σημασία τους. Προ της σεζόν που ο τίτλος του πρωταθλητή είναι αυτοσκοπός.

Στην ΑΕΚ πάλι το καλοκαίρι μαζεύτηκε λες μέσα σε ένα πενθήμερο όταν έγιναν όλα μαζεμένα με Άλεφ, Πόνσε και Μπογέ. Τώρα που έφυγε η χρυσόσκονη; Στα ρεπορτάζ αρχίζει να αναδεικνύεται μια δύσκολη πραγματικότητα για τον Μαρίνο Ουζουνίδη που εν όψει των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ επί της ουσίας θα πρέπει να βρει την άκρη με… τους προηγούμενους. Μόνο ο Μπογέ αν καταλαβαίνω καλά υπολογίζεται ως και για την 11άδα. Οι άλλοι; Ο κορμός που έμεινε από τους περσινούς, συν ο Οικονόμου μιας και ο τραυματισμός του Τσιγκρίνσκι πιέζει πολύ την κατάσταση στους στόπερ.

Ο Ολυμπιακός είχε την διάθεση και την όρεξη να τα αλλάξει όλα και να ξεκινήσει από την αρχή. Το κάνει. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως βρίσκεται τέσσερα-πέντε βήματα μακριά από το τελικό ρόστερ του άρα ουσιαστικά θα κάνει πράξη εκείνο το «θα σας αλλάξω όλους» για το οποίο δεσμεύτηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ήρθε νέος προπονητής, νωρίς-νωρίς για να μπορέσει να αξιολογήσει το δύσκολο εγχείρημα. Τέθηκε ως προαπαιτούμενο η ελληνοποίηση της ομάδας και αυτό ήδη συνέβη (οι 16 από τους 28 που έχει πια ο Μαρτίνς στη διάθεση του με Τοροσίδη και Μεριά είναι Έλληνες). Μένει το τελευταίο κομμάτι του σχεδίου που όπως φαίνεται είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο μιας και οι Πειραιώτες έχουν ήδη εντοπίσει τους «στόχους» τους για τις 3 εντεκαδάτες κινήσεις που θα γίνουν. Ο Μεριά είναι ο… οδηγός. Ποδοσφαιριστές που είναι πολύ καιρό στο «σημάδι». Τα υπόλοιπα προφανώς όταν δεν θα υπάρχουν ενδείξεις αλλά αποδείξεις.

Ο ΠΑΟΚ έπρεπε ποδοσφαιρικά να ποντάρει στο καλό ρόστερ της περσινής χρονιάς και να προσθέσει «λίγους». Και γιατί ήταν η ομάδα που θα έμπαινε νωρίτερα από όλους στα προκριματικά της Ευρώπης, αλλά και γιατί δεν είχε πολλά σοβαρά θέματα να λύσει. Το ότι έχασε πολύ χρόνο με τον Πούκι, τον Βέρνμπλουμ και ότι δεν έχει ακόμη και τώρα μια κανονική δεύτερη επιλογή στο αριστερό άκρο της άμυνας είναι «μείον». Ότι όμως είναι η μοναδική ομάδα που κράτησε τον προπονητή της, και ότι ο Μάτος, ο Βιεϊρίνια, ο Πέλκας, ο Πρίγιοβιτς και οι άλλοι είναι επίσης στη «θέση» τους είναι ένα όπλο που αν δεν… απενεργοποιηθεί τον Αύγουστο θα τον διατηρήσει σε ρόλο ισχυρού. Την περσινή ομάδα πρέπει να στηρίξει. Όχι να την αλλάξει. Παράδειγμα: Είχε τον Κόντε στα χέρια του από τον Απρίλη. Έναν πολύ καλό σέντερ φορ με γκολ και άλλα χαρακτηριστικά από τον Πρίγιο. Θα μπορούσε να τον έχει στην προετοιμασία του από την πρώτη στιγμή. Να τον εκπαιδεύει για «δεύτερο». Δεν είναι φυσικά «εμπορικός» ο Ισπανός του ΠΑΣ Γιάννενα. Με τη λογική όμως ότι θες μόνο ασφαλείς κινήσεις έχοντας μοιράσει τους ρόλους ίσως να ήταν πολύ πιο χρήσιμος στον Λουτέσκου από τον Ακπόμ ασχέτως αν το «ταβάνι» των ικανοτήτων των δύο ποδοσφαιριστών είναι διαφορετικό.

Στην ΑΕΚ το πράγμα είναι περισσότερο μπερδεμένο από ότι θα έπρεπε. Δεν είναι μόνο ότι μια πρωταθλήτρια αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει πολλούς και σημαντικούς (Λάζαρος, Αραούχο, Βράνιες, Κονέ, Γιόχανσον, Μασούντ) αλλά και ότι η αλλαγή προπονητή την υποχρέωσε να αλλάξει ως και την «προγραμματισμένη» προετοιμασία της. Φυσικά ο Ουζουνίδης κάνει αυτό που θέλει, και έτσι πρέπει διότι εκείνος έχει πλέον την ευθύνη. Η Ένωση όμως θα μπει στα προκριματικά με μόλις τέσσερα φιλικά ματς, και με πάρα πολλές ημέρες προπόνησης στην Αθήνα κάτι που δεν το λες ακριβώς συνηθισμένο. Ο Έλληνας προπονητής βεβαίως έζησε πέρσι στον Παναθηναϊκό τόσο δύσκολες καταστάσεις που όλα αυτά του μοιάζουν παιχνιδάκι.

Και ενώ όλα αυτά αφορούν στην πραγματικότητα τα προκριματικά; Κάποια στιγμή θα αρχίσει το πρωτάθλημα. Και εκεί θα αρχίσει και η πραγματική συζήτηση για τις επιλογές των τριών διεκδικητών του. Το τι θα γίνει θα φανεί τότε. Η αίσθηση που υπάρχει όμως είναι ότι αν η σειρά ήταν πέρσι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός στην κατάταξη ήδη δεν είναι ίδια.

ΥΓ. Και όλα αυτά μένοντας αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Είναι και τα… υπόλοιπα που βάζουν αλάτι και πιπέρι. Ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ τα έχουν χωρίσει πια τα… τσανάκια τους στα υπόλοιπα. Με τον Ιβάν να παίρνει τα μέτρα του αλλά με τον Τίγρη να είναι δεδομένα πολύ ισχυρός…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ