Εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν…

Εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν…

Τι έδειξε το πρώτο «ευρωπαϊκό» διήμερο του Σεπτεμβρίου για τις ελληνικές ομάδες.

Αφήστε με να είμαι με τους… παλαιοημερολογίτες. Ή τους… παλιομοδίτες. Αφήστε με να εκφραστώ σαν τους συμπαθέστατους γεροπαράξενους του Μάπετ σόου.

Δυστυχώς ευρέθησαν ελλιπείς. Ο λόγος για τις ελληνικές ομάδες στους πρώτους αγώνες τους στις φάσεις των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ΑΕΚ, λέει, πήρε μαθήματα από τον Αγιαξ. Τρία έγραψε το κοντέρ. Σχετικά σβηστά και όλα στο δεύτερο ημιχρόνιο που έλεγαν και οι παλιοί. Το… μάθημα μπορεί να κοστίσει στο τέλος, μπορεί και όχι, νωρίς είναι ακόμη. Η ΑΕΚ σε πρώτη φάση και πάντα θεωρητικά θα διεκδικήσει την τρίτη θέση του ομίλου που οδηγεί στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Αν χρειαστεί όμως κι άλλα… μαθήματα, τότε το πιο πιθανό είναι να μείνει μετεξεταστέα.

Ο ΠΑΟΚ, λέει, δεν έπαθε και τίποτα. Σωστά, πέρασε η Τσέλσι με 5-6 αναπληρωματικούς, έκανε περίπατο στην – κατά τα άλλα – καυτή Τούμπα, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν έπαθε τίποτα, όπως μας πληροφορεί το ασπρόμαυρο σάιτ της… αλήθειας. Δεν πειράζει, αφού δεν έπαθε και τίποτα, ας τον αφήσουμε στην ησυχία του.

Απλά σαν γερομουρμούρηδες, μπορούμε να θυμίσουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι αγγλικές ομάδες μαρτυρούσαν στις εν Ελλάδι επισκέψεις τους. Η Αρσεναλ – η καλή Αρσεναλ που έφτανε σε προημιτελικά, ημιτελικά, ακόμη και τελικό Τσάμπιονς Λιγκ – έχει γονατίσει 3-4 φορές στο σύνολο. Τόσο από τον Παναθηναϊκό στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, όσο και από τον Ολυμπιακό στη συνέχεια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα ίδια. Ακόμη κι η Τότεναμ είχε φάει μια ηχηρή “σφαλιάρα” από τον ΠΑΟΚ. Last year αυτά. Τώρα περνάει η Τσέλσι αέρα – πατέρα και δεν τρέχει κάστανο. Εχουμε και ντέρμπι την Κυριακή.

Ο Ολυμπιακός είναι σαφώς ο πιο έμπειρος στην Ευρώπη από τους δυο Δικέφαλους. Και ο πλέον “ψημένος” στα ζόρικα. Κι όμως, νιώθει ανακουφισμένος από το 0-0 απέναντι στη Μπέτις, η οποία από το πρώτο ημίχρονο είχε τον έλεγχο. Το κέρδος του Ολυμπιακού ήταν ότι μολονότι έμεινε με δέκα παίκτες στο τελευταίο 20λεπτο, απειλήθηκε ελάχιστα. Πριν από το ματς, αν κάποιος “έδινε” το «Χ» στη Μπέτις πιθανώς να το… ψώνιζε. Ωστόσο το γεγονός ότι η ισπανική ομάδα δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αριθμητική υπεροχή της, ενδεχομένως να της αφήνει μια πικρή γεύση και αντιστοίχως στον Ολυμπιακό να μένει κάποια γλύκα.

Ακόμη κι ο Ολυμπιακός όμως, μου δίνει δικαίωμα για γκρίνια. Βλέπετε ο Ολυμπιακός έχει λυγίσει την… αλύγιστη Ατλέτικο Μαδρίτης στο πρόσφατο παρελθόν. Πιο παλιά εκτός από τον Ολυμπιακό τα έβγαζαν πέρα με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα ακόμη και εκείνες οι ομάδες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ.

Δυστυχώς φαίνεται ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει χάσει την επαφή με τα προηγμένα πρωταθλήματα, ακόμη και με τις προηγμένες ομάδες όχι και τόσο “μεγάλων” πρωταθλημάτων, όπως η Μπενφίκα, ο Αγιαξ, η Πόρτο κλπ..

Κακά τα ψέματα, ο δρόμος είναι ανηφορικός αν θέλουμε να δούμε κάποια στιγμή και πάλι τους ελληνικούς συλλόγους να προχωρούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το μόνο που μπορώ να δεχτώ, είναι ότι είναι νωρίς ακόμη για τόσο “σκληρά” συμπεράσματα. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτή η χρονιά και αν υπάρχουν τον Φεβρουάριο εκπρόσωποι της Ελλάδας στην Ευρώπη, το ξανασυζητάμε σε διαφορετική βάση, καθώς μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουν αλλάξει πολλά! Ελπίζουμε προς το καλύτερο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ