H μεγάλη διαφορά της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ και η… μετάφραση στα κύπελλα Ευρώπης

H μεγάλη διαφορά της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ και η… μετάφραση στα κύπελλα Ευρώπης

Τον Μάη έδειχναν έτοιμοι να φτιάξουν δίπολο. Πλησιάζοντας τον Νοέμβρη οι δύο ομάδες δεν έχουν σχέση. Και ας πήρε η ΑΕΚ 30 εκατ ευρώ δώρο… Τσάμπιονς Λιγκ  

Πέρσι διεκδίκησαν τους τίτλους ως το νήμα. Και το πρωτάθλημα και το κύπελλο εξελίχθηκαν σε μια κόντρα προσωπική που όπως αποδείχθηκε πέρα από το γήπεδο είχε και άλλες στάσεις. Τα δικαστήρια, τα… έγγραφα, την Κυβέρνηση, την ΕΠΟ, τις διάφορες μορφές της Εξυγίανσης.

Μείναμε λοιπόν με μια συγκεκριμένη εντύπωση γύρω στον Μάη. Πως επί της ουσίας οι δύο ομάδες με τα καλά και τα άσχημα τους είναι πια έτοιμες να σχηματίσουν το νέο δίπολο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να αναπνεύσει στο οικονομικό χάος της εποχής Αλαφούζου και τον Ολυμπιακό να είναι πια το… κακό παιδί που Κράτος και ΕΠΟ το έβαλαν τιμωρία στη γωνιά, οι δικέφαλοι είχαν την ευκαιρία τους.

Πηγαίνοντας προς τον Νοέμβρη η αίσθηση για αυτό το δίπολο δεν υπάρχει πια. Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει ξεκάθαρα κεφάλι. Όχι γιατί ήταν τυχερός στα ντέρμπι κλπ. Γιατί έκανε τα σωστά βήματα προς τα εμπρός. Τραβήχτηκε μακριά από τον «Τίγρη», στήριξε το περσινό ρόστερ, στήριξε τον προπονητή, απαρνήθηκε εκατ ευρώ όταν έφτασαν προτάσεις για πωλήσεις (Πρίγιοβιτς, Πέλκας), έβαλε λεφτά για να αποκτήσει μια σειρά από ποδοσφαιριστές που έχουν σχηματίσει πραγματικά μια ομάδα με βάθος. Πλέον είναι σε κατάσταση που μοιάζει έτοιμος να απολαύσει τους καρπούς της προσπάθειας του.

Αντίθετα η ΑΕΚ τα έκανε όλα ανάποδα. Παρότι εκείνη πήρε το πρωτάθλημα. Παρότι μπόρεσε να βάλει στο ταμείο της και τα 30 εκατ ευρώ της φάσης των ομίλων. Η εντελώς αντι-ποδοσφαιρική επιλογή να διαλύσει την περσινή ομάδα χάνοντας τον Χιμένεθ αλλά και μια σειρά από ποδοσφαιριστές (Αραούχο, Λάζαρος, Βράνιες, Μασούντ, Γιόχανσον, Κονέ, Ανέστης) και βέβαια η εξωφρενική απόφαση να αφήσει το ρόστερ της άδειο για να κρατήσει λεφτά να φτιάξει γήπεδο την μετατρέπουν σε κάτι που μόνο… σε εξέλιξη δεν παραπέμπει.

Και να μην φτιάξει το γήπεδο; Φυσικά να το φτιάξει. Θα είναι από μόνο του αυτό ένα τεράστιο τρόπαιο για τον σύλλογο. Ποιος της απαγόρευε όμως από τα αυτά τα 30 εκατ ευρώ που «εξαφάνισε» να μην κάνει μια μικρή επένδυση στο ρόστερ της. Να κρατήσει έστω τους δικούς της ποδοσφαιριστές, που την έκαναν πρωταθλήτρια; Ακόμη και τώρα είναι έτοιμη να χάσει τον Μπακασέτα και τον Σιμόες για τον ίδιο λόγο (γιατί ζητάνε λεφτά).

Εννοείτε πως οι άνθρωποι της ΑΕΚ ξέρουν καλύτερα από εμάς. Και το πλάνο τους, και το σχέδιο τους και όλα. Όπως προφανώς ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή η «φάση» που βρίσκεται δεν γεννά καμία σύγκριση με τον ΠΑΟΚ. Δεν θα έτρεχε τίποτα αν όλο αυτό επηρέαζε μόνο εκείνη. Επηρεάζει όμως ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η πρώτη φορά από την αφετηρία του Τσάμπιονς Λιγκ, που συμμετέχει μια ελληνική ομάδα η οποία πραγματικά δείχνει ότι δεν αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο.

Η ΑΕΚ έχει παρουσιάσει ομαδάρες στο παρελθόν σε αυτή την διοργάνωση. Η ΑΕΚ έχει βγάλει αήττητη ομίλους με τους «Γκαλάκτικος» της Ρεάλ και με τη Ρόμα των Μπατιστούτα-Τότι. Έχει νικήσει την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν. Τι σχέση έχουν εκείνες οι φοβερές αγωνιστικές εκδοχές της με αυτό που εμφανίζει φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ; Να χαίρεσαι που δεν σε διέλυσε η Μπάγερν. Να ψάχνεις στα μαθηματικά ελπίδες για την τρίτη θέση όταν η εικόνα σου στο γήπεδο μάλλον πιο εύκολα σου δίνει την εντύπωση ότι δεν θα πάρεις ούτε βαθμό.

Και μην πει κανείς για το φοβερό δεύτερο ημίχρονο με τη Μπενφίκα. Αν οι Λουζιτανοί δεν έμεναν με παίκτη λιγότερο, προφανώς και αυτή η ιστορία θα ήταν διαφορετική.

Αντίθετα ο ΠΑΟΚ και στην Ευρώπη είναι καλός. Πολύ καλός. Οι προκρίσεις επί της Βασιλείας και της Σπαρτάκ. Η κόντρα με τη Μπενφίκα (έστω και ήρθε η κατάρρευση στην Τούμπα). Το διπλό με τη Μπάτε και η αίσθηση ότι η ομάδα πάει φουλ για την είσοδο στους «32» σε μια χρονιά που οι στοιχηματικές δίνουν πια με απόδοση 1,30 την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ επενδύει και παράγει ποδόσφαιρο. Χωρίς καν τα 30 του Τσάμπιονς Λιγκ που πήρε η ΑΕΚ η οποία και πέρσι μάζεψε παραπάνω από 10 εκατ ευρώ στο Γιουρόπα.

Και όσοι μιλούν για γήπεδο; Μόλις χθες στην Βουλή έγινε ένα ακόμη βήμα. Για τη νέα Τούμπα. Και σε αυτό το επίπεδο λοιπόν ο Δικέφαλος του Βορρά δεν υστερεί.

Αν το Μάη λοιπόν αυτές οι δύο ομάδες ήταν κοντά, υπάρχει κάποιος στα αλήθεια που πιστεύει ότι η απόσταση παραμένει ίδια;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ