Ο βασιλιάς (των σπορ) είναι γυμνός

Ο βασιλιάς (των σπορ) είναι γυμνός

Τα νέα σπαρταριστά επεισόδια της διοικητικής φαρσοκωμωδίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρό μας νοσεί. Βαρύτατα μάλιστα και δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Πολύ δε περισσότερο να εμφανίσει και οποιαδήποτε επιχειρήματα…

Και μιλάμε για ένα άθλημα γύρω από το οποίο τζιράρονται καθημερινά αρκετά εκατομμύρια ευρώ ακόμη και σήμερα, ακόμη και σε μια χώρα βυθισμένη στην οικονομική κρίση όπως είναι η Ελλάδα. Ο στοιχηματισμός στο ποδόσφαιρο είναι απλά ένα κομμάτι αυτού του τζίρου. Ακόμη και όσοι ασχολούνται “ερασιτεχνικά” με το ποδόσφαιρο είναι ενεργά κομμάτια αυτής της “βαριάς” βιομηχανίας.

Από τον πατέρα που πληρώνει μηνιαία συνδρομή στην ακαδημία που αθλείται το παιδί του, ως τον καθένα που μετά τη δουλειά/σχολείο/πανεπιστήμιο φοράει ένα κοντό παντελονάκι και πληρώνει με την παρέα του ένα γηπεδάκι για να κλωτσήσει το τόπι. Από τα ανεξάρτητα πρωταθλήματα στα οποία απαιτούνται και πληρώνονται διαιτητές και γιατροί, ως τα αναγνωρισμένα από την ΕΠΟ τοπικά πρωταθλήματα και πολύ δε περισσότερο τις ημιεπαγγελματικές και επαγγελματικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) που έγινε πριν από μερικά χρόνια για λογαριασμό του συνεταιρισμού της Σούπερ Λίγκας, μόνο η μεγάλη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος και οι ομάδες που μετέχουν σ’ αυτήν, έχουν ετήσια συνεισφορά ύψους 2,1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, με ποσοστό που εκείνη την εποχή ήταν της τάξης του 2,3% (μόνο οι φόροι που αποδίδονταν στο κράτος ήταν της τάξης των 550 εκατ. ευρώ ετησίως) ενώ επιδρά σε συνολικά 40.000 θέσεις εργασίας!

Το πόσοι ενδιαφέρονται συνολικά για το ποδόσφαιρο μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος παρατηρώντας τις ακροαματικότητες των αθλητικών ραδιοφωνικών σταθμών, τις θεαματικότητες των απ’ ευθείας μεταδόσεων ποδοσφαιρικών αγώνων και τις συνδρομές που πληρώνονται μηνιαίως σε Nova και Cosmote.

Κι όμως, ενώ όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την πραγματική δυναμική του ποδοσφαίρου, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας μοιάζουν να έχουν συμφωνήσει να το καταστρέψουν!

Πρώτο και καλύτερο είναι το κράτος. Διαχρονικά όποτε η (όποια) κυβέρνηση έβρισκε το ποδοσφαιρικό σύστημα σε αδυναμία επιχειρούσε… απόβαση διεκδικώντας μερίδιο στον έλεγχο για μικροκομματικούς σκοπούς συνήθως. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κυβέρνηση έχει στηθεί ένα πάρτι άνευ προηγουμένου. Και τα αποτελέσματα μετά από μια τριετία παλινωδιών είναι μάλλον τραγικά…

Ο υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος χρησιμοποίησε πρόσφατα την σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η ΕΡΤ βγάζει από τον κρατικό κορβανά κοντά στα 52 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει τις επτά πρώην άστεγες τηλεοπτικά ομάδες. Καλή η προσπάθεια, αλλά το σκάνδαλο παραμένει, μιας και η ΣΥΡΙΖΕΡΤ αλλοιώνει τον ανταγωνισμό κοστολογώντας το προϊόν που αγόρασε ανεξήγητα πανάκριβα αλλοιώνοντας ευθέως τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Κατά δεύτερο λόγο η ευθύνη της έκπτωσης του ποδοσφαίρου βαραίνει την ΕΠΟ, η οποία παραδοσιακά είναι στελεχωμένη από ερασιτέχνες. Και δεν το γράφουμε υποτιμητικά, αλλά κυριολεκτικά. Οι παράγοντες που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ερασιτέχνες. Λογιστές, υδραυλικοί, οδοντίατροι, δικηγόροι κλπ.

Και από τους ερασιτέχνες ποδοσφαιράνθρωπους αλλά επαγγελματίες νομικούς θα περίμενε κάποιος τουλάχιστον ότι κάποια στιγμή θα συντασσόταν ένας κανονικός πειθαρχικός κώδικας. Μάταια. Ακόμη τιμωρούνται ομάδες βάσει των διαθέσεων της κάθε αστυνομικής διεύθυνσης. Αποτέλεσμα να υπάρχουν μονίμως κραυγές και υποψίες ανισονομίας.

Δείτε επίσης το πρόσφατο μπάχαλο με τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων. Ενας πολιτικός, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ένας πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ένας πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Βασίλης Μπαταγιάννης και ένας εκτελεστικός διευθυντής της λίγκας Βασίλης Γκαγκάτσης, όλοι τους νομικοί (!), ακόμη δεν έχουν βγάλει άκρη. Για τα πρωταθλήματα που ήδη έχουν ξεκινήσει…

Δε συζητάμε για το μπάχαλο της Γ’ Εθνικής όπου έχει τη δύναμη ο κάθε παράγοντας της ΕΠΟ να χωρίσει τις ομάδες σε ομίλους ανάλογα με τα… κέφια του, αναγκάζοντας κάποια ερασιτεχνικά σωματεία να κάνουν ταξίδια απ’ τη μία άκρη της χώρας στην άλλη.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες οι σημαντικότερες ειδήσεις γύρω από το ποδόσφαιρο δείχνουν την πραγματική τάση απαξίωσής του. Στην ΕΠΟ, λέει, σκέφτονται να μειώσουν τις ποινές για τις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται. Ετσι ο κάθε μπαταχτσής θα μπορεί να ρίχνει τη… ζαριά του τη μία χρονιά διαλύοντας τον ανταγωνισμό κι αν δεν του κάτσει, δεν πειράζει, την επόμενη χρονιά θα μπορεί να πάρει μόνο ελεύθερους ποδοσφαιριστές. Ειλικρινά αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές της πρότασης…

Η άλλη είδηση έχει να κάνει με τη μετάθεση του ντέρμπι της αγωνιστικής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, επειδή η αστυνομία θα χτυπήσει… υπερωρίες λόγω της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Ανεξαρτήτως με το ποιοι αγωνίζονται, η συγκεκριμένη μετάθεση κατά μία ημέρα αλλάζει τις ισορροπίες του πρωταθλήματος και δημιουργεί νέες σκιές.

Ουσιαστικά αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας, παραμένει έρμαιο του κάθε υπουργού και της κάθε αστυνομίας και ότι αυτοί που το διοικούν δεν μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ