Σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ Μελισσανίδη στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ Μελισσανίδη στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σπεύδει να διευκολύνει τον Μελισσανίδη στο να μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέτοχος της ΟΠΑΠ ΑΕ και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορεί αυτός που ασκεί τη διοίκηση σε ένα αθλητικό σωματείο να ασχολείται και με τον στοιχηματισμό σε όλες τις μορφές του.

Ο λόγος προφανής: γιατί όντας τμήμα του αθλήματος πάνω στο οποίο στήνεται το στοίχημα έχει πραγματικό κίνητρο να «πειράξει» το αποτέλεσμα, ώστε να έχει μεγάλο χρηματικό όφελος.

Πλήθος είναι οι περιπτώσεις σκανδάλων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ακριβώς επειδή παίχτες και παράγοντες όχι μόνο έπαιζαν στοιχήματα αλλά και έστηναν παιχνίδια ώστε να μπορέσουν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Αυτό είναι, άλλωστε, ο λόγος που η αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνα που περιλαμβάνεται στο στοίχημα αποτελεί κακούργημα.

Το ίδιο προφανώς ισχύει – και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό – σε κάποιον που είναι μεγαλομέτοχος σε μια εταιρεία στοιχηματισμού και ταυτόχρονα θέλει να είναι και ποδοσφαιρικός παράγοντας.

Εδώ τα προβλήματα με τη «σύγκρουση συμφερόντων» και τους πειρασμούς για αλλοίωση αποτελεσμάτων γίνονται πολύ μεγαλύτερα. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, εάν μιλάμε για εταιρείες με πολύ καθοριστικό ρόλο συνολικά στο στοίχημα όπως είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ.

Γι’ αυτό το λόγο και μέχρι τώρα ίσχυε ότι οι μέτοχοι των εταιρειών στοιχηματισμού δεν μπορούσαν να είναι και μέτοχοι των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.

Όμως, αυτό δημιουργούσε ένα πρόβλημα στη σχέση του Δημήτρη Μελισσανίδη με την ΑΕΚ. Για την ακρίβεια δεν του επέτρεπε να είναι τυπικά πρόεδρος, ούτε αυτός ούτε ο Γιώργος Μελισσανίδης, εφόσον ήταν μέτοχοι της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ιδιωτικοποιήθηκε η ΟΠΑΠ ΑΕ, το 33% της εταιρείας που είχε παραμείνει στο δημόσιο και επέτρεπε τον έλεγχο της εταιρεία πουλήθηκε στην κοινοπραξία Emma Delta στην οποία συμμετείχε μια ομάδα Τσέχων επιχειρηματιών σε συνεργασία τον Μελισσανίδη και άλλους έλληνες επενδυτές.

Αυτό δημιούργησε αμέσως ένα ασυμβίβαστο για την πλευρά Μελισσανίδη σε σχέση με την ΑΕΚ.

Τώρα έρχεται ο Γ. Βασιλειάδης και λύνει αυτό το πρόβλημα, μέσα από μια καινοφανή διάκριση ανάμεσα σε βασικούς και μη βασικούς μετόχους.

Μια προκλητικά χαριστική ρύθμιση

Ειδικότερα, στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε περιλαμβάνεται και η ακόλουθη ρύθμιση:

«Δεν επιτρέπεται να είναι (α) μέλος ή μέλος του δ.σ. ή άλλου διοικητικού ή εποπτικού οργάνου αθλητικού σωματείου που διατηρεί Τ.Α.Α ή μέτοχος Α.Α.Ε που συμμετέχει σε αγώνες για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (β) μέλος του δ.σ. ή άλλου διοικητικού ή εποπτικού οργάνου αθλητικής ένωσης ή αθλητικής ομοσπονδίας που καλλιεργεί άθλημα για το οποίο διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (γ) διαχειριστής Τ.Α.Α που συμμετέχει σε αγώνες για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (δ) μέτοχος, διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος, μέλος του δ.σ. ή διευθυντικό στέλεχος Α.Α.Ε που συμμετέχει σε αγώνες για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (ε) μέλος του δ.σ. ή άλλου διοικητικού ή εποπτικού οργάνου ή διευθυντικό στέλεχος επαγγελματικής ένωσης του άρθρου 96 ή άλλου φορέα διοργάνωσης αγώνων για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, (στ) διαιτητής, βοηθός διαιτητή, παρατηρητής, επόπτης, κριτής, σημειωτής, χρονομέτρης, κομισάριος ή μέλος του δ.σ. ή άλλου διοικητικού ή εποπτικού οργάνου συνδέσμου ή ομοσπονδίας διαιτητών αθλήματος για το οποίο διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης ή (ζ) αθλητής, τεχνικός διευθυντής, προπονητής, βοηθός προπονητή, μέλος του προπονητικού ή του ιατρικού επιτελείου ή του υποστηρικτικού προσωπικού αθλητικής ομάδας Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε που συμμετέχει σε αγώνες για τους οποίους διεξάγονται παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει μία ή περισσότερες από τις εξής ιδιότητες :

(α) είναι βασικός μέτοχος ή εταίρος αα) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε» (ΟΠΑΠ Α.Ε.) ή εταιρείας που παρέχει παιχνίδια στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης σύμφωνα με τα άρθρα 45 έως 50 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180) ή ββ) εταιρείας συνδεδεμένης με τις εταιρείες της περ. αα΄, κατά την έννοια του άρθρου 32 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251) ή γγ) άλλης εταιρείας, στην οποία οι εταιρείες της περ. αα΄ έχουν αναθέσει, με σύμβαση, τη διεξαγωγή των παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης ή την επιλογή των γεγονότων στοιχηματισμού ή τον προσδιορισμό των ποσοστών απόδοσης αυτών ή τη διαχείριση του οικονομικού κινδύνου του στοιχηματισμού.

Για τους σκοπούς του παρόντος, βασικός μέτοχος ή εταίρος θεωρείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι κύριος ή συγκύριος μετοχών ή εταιρικών μεριδίων που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το δεκαπέντε τοις εκατό (15 %) του συνολικού μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου ή κατέχει δικαιώματα ψήφου σε ποσοστό μεγαλύτερο από το δεκαπέντε τοις εκατό (15 %) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στη γενική συνέλευση της εταιρείας.

(β) είναι μέτοχος ή εταίρος σε άλλα νομικά πρόσωπα που είναι βασικοί μέτοχοι ή εταίροι εταιρείας της περ. α΄ ή μέτοχοι ή εταίροι των νομικών αυτών προσώπων ή των μετόχων ή εταίρων τους, απεριόριστα μέχρι του τελευταίου φυσικού προσώπου, και το οποίο κατέχει τόσες μετοχές ή εταιρικά μερίδια ή δικαιώματα ψήφου, τα οποία, συνυπολογιζόμενα και αναγόμενα σε μετοχές ή εταιρικά μερίδια ή δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία της περ. α΄ υπερβαίνουν σε ποσοστό το δεκαπέντε τοις εκατό (15 %)

(γ) είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος, διαχειριστής, μέλος του δ.σ. ή διευθυντικό στέλεχος εταιρείας της περ. α΄

(δ) είναι σύζυγος ή συγγενής μέχρι δεύτερου βαθμού προσώπου που έχει μία από τις ιδιότητες των περ. α΄, β΄ και γ΄»

Τι σημαίνει αυτή η ρύθμιση; Ότι επειδή ούτε ο Δημήτρης Μελισσανίδης ούτε το Γ. Μελισσανίδης έχουν παραπάνω από το 15% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ ΑΕ, μπορούν να είναι μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ ή ακόμη και πρόεδροι.

Και βέβαια όταν μιλάμε για μια επιχείρηση με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι το να έχει κάποιος το 10% ή το 12% δεν τον κάνει ακριβώς… μικρομέτοχο.

Όμως, για τον κ. Γ. Βασιλειάδη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που θα μπορεί κάποιος να είναι μεγαλομέτοχος στη μεγαλύτερη εταιρεία στοιχηματισμού στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διοικεί ποδοσφαιρική ομάδα που περιλαμβάνεται στα στοιχήματα.

Μάλιστα, εάν ισχύσει ο κανόνας του 15% θα μπορούσε μελλοντικά μια πολυμετοχική στοιχηματική εταιρεία να έχει πλήρως στην ιδιοκτησία της μια ποδοσφαιρική ομάδα, αρκεί ο κάθε μέτοχος να έχει κάτω από 15% στη στοιχηματική.

Αντιλαμβάνεστε, για ποιο κύρος του ποδοσφαίρου θα μπορούμε να μιλάμε τότε όταν αυτός που κανονίζει το στοίχημα θα έχει στην ιδιοκτησία του τις ομάδες πάνω στις οποίες θα στηρίζεται ο στοιχηματισμός.

Εάν αυτό δεν είναι ο ορισμός της σύγκρουσης συμφερόντων τι άλλο μπορεί να είναι;

Αλλά για μια κυβέρνηση που ουκ ολίγα στελέχη της θεωρούν… διαβατήριο για την πολιτική επιτυχία τη φωτογραφία στο πλευρό του Μελισσανίδη στο γήπεδο, αυτά είναι, όπως αποδεικνύεται, ψιλά γράμματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ