Η… σουρεάλ UEFA και ο τελικός της ντροπής

Η… σουρεάλ UEFA και ο τελικός της ντροπής

Η UEFA που προσπαθεί να κάνει διάφορες καμπάνιες για την ισότητα, για το fair play και για άλλες αγνές ιδέες, αυτή τη φορά το παρατράβηξε και εκτέθηκε. Ιδιαίτερα στα μάτια εκείνων των «ηρώων» φίλων της Τσέλσι και της Αρσεναλ.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την αποκρουστική εικόνα του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ ανάμεσα στη Τσέλσι και την Αρσεναλ: «Την επόμενη φορά που η UEFA θα θελήσει να επεκτείνει την αγορά της και να δοκιμάσει να προσφέρει ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου σε μια νέα τοποθεσία, ας δοκιμάσει το φεγγάρι! Δε μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να ταξιδέψει κάποιος εκεί απ’ ότι να πάει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ενώ κι η ατμόσφαιρα σίγουρα θα είναι καλύτερη απ’ αυτή που βιώσαμε στο μισοάδειο γήπεδο στο λιμάνι της Κασπίας θάλασσας»…

Και να’ ταν μόνο το μισοάδειο γήπεδο το πρόβλημα, καλά θα ήταν. Η UEFA που προσπαθεί να κάνει διάφορες καμπάνιες για την ισότητα, για το fair play και για άλλες αγνές ιδέες, αυτή τη φορά το παρατράβηξε και εκτέθηκε. Ιδιαίτερα στα μάτια εκείνων των «ηρώων» φίλων της Τσέλσι και της Αρσεναλ που διέσχισαν τον μισό πλανήτη για να φτάσουν με όποια μέσα μπορούσαν στο Μπακού.

Η UEFA του Τσέφεριν και του Θεόδωρου Θεοδωρίδη τα άκουσε για τα καλά. Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα που ακούστηκε στο ημίχρονο από τους μόλις 2.500 εκδρομείς της Τσέλσι, οι οποίοι απευθυνόμενοι στις κεντρικές θύρες του αχανούς γηπέδου τραγουδούσαν ειρωνικά «είναι αυτός ο τελικός που θέλατε»;

Οι φίλοι των δύο λονδρέζικων ομάδων έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν για να καλύψουν τα 3.500 χιλιόμετρα που χωρίζουν την πρωτεύουσα του Λονδίνου από το Μπακού, καθώς δεν υπήρχαν απ’ ευθείας πτήσεις. Ετσι κάποιοι άλλαξαν μισή ντουζίνα πτήσεις, άλλοι χρησιμοποίησαν τρένα, ενώ άλλοι έφτασαν ως τη Γεωργία και από εκεί πήραν… ταξί για τα εναπομείναντα 600 χιλιόμετρα!

Το παιχνίδι και η ατμόσφαιρα θύμιζε φιλικό προετοιμασίας σε μια εξωτική χώρα και αν δεν υπήρχε το χορταστικό δεύτερο ημίχρονο θα μπορούσε να έχει και τη σφραγίδα του «βαρετού». Κι όλα αυτά επειδή η UEFA θέλει να ανοίξει νέες αγορές, ακόμη κι αν αυτές είναι ουσιαστικά στην Ασία και όχι στην Ευρώπη. Και όσο για το «fair play» και το «equal game»; Αυτά είναι για τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά σποτ.

Το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη γειτονική Αρμενία για το θέμα των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Ακόμη και στα υψηλά κλιμάκια της UEFA. Ωστόσο τα λαμπερά μυαλά ουδόλως ενδιαφέρονται. Ετσι έδωσαν όχι μόνο τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και παιχνίδια του προσεχούς Euro 2020 στην ασιατική χώρα! Ακόμη και ένας εκ των προημιτελικών θα διεξαχθεί εκεί, οπότε αν σκέφτεται κάποιος να ταξιδέψει, καλό θα είναι να το σχεδιάσει από τώρα και ενδεχομένως θα προλάβει…

Θύμα της απόφασης της UEFA έπεσε η Αρσεναλ, της οποίας ο ποδοσφαιριστής Χένρικ Μκιταριάν – ως Αρμένιος – δεν πήρε τις εγγυήσεις για την ασφάλειά του και δεν ταξίδεψε με την αποστολή των Κανονιέρηδων. Είχε ξανασυμβεί στον ίδιο το 2015 όταν ως παίκτης της Ντόρτμουντ αρνήθηκε για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) να ταξιδέψει στο Αζερμπαϊτζάν για το ματς ομίλων με την Καμπάλα.

Μικρή η ζημιά τότε. Μεγάλη τώρα. Πολύ μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το γόητρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα και τα υψηλόβαθμα στελέχη του δέχονται τα πυρά του συνόλου των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.

Στην UEFA ελπίζουν ότι η ντροπή θα «ξεπλυθεί» με τον επίσης αγγλικό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο στη Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα αν μη τι άλλο η πρόσβαση είναι πανεύκολη και η ατμόσφαιρα στο γήπεδο θα είναι σίγουρα καταπληκτική.

Ωστόσο η ξεφτίλα του φετινού τελικού του Γιουρόπα Λιγκ θα συνοδεύει για αρκετό καιρό τους μεγαλόσχημους της UEFA.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ