Πόλεμος για τις σέλφι του Καμμένου; Όχι, ευχαριστώ.

Πόλεμος για τις σέλφι του Καμμένου; Όχι, ευχαριστώ.

Η ένταση και οι κίνδυνοι σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά είναι πραγματικοί. Ένας λόγος παραπάνω να ανησυχούμε που τα διαχειρίζεται ο Πάνος Καμμένος.

Τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίου, ιδίως γύρω από τα Ίμια είναι σοβαρά, όπως και αυτά που συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία δείχνει να ανεβάζει τους τόνους και την επιθετικότητά της, παραπάνω από την τυπική ρητορική.

Αν το καλοσκεφτείς, η στάση της είναι εξηγήσιμη. Η Τουρκία είναι μια χώρα σε αναζήτηση προσανατολισμού. Για χρόνια βασική σύμμαχος των ΗΠΑ τώρα βλέπει τις τελευταίες να ενισχύουν ακόμη περισσότερο τους Κούρδους, εναντίον των οποίων η Τουρκία κάνει εισβολή στο Συριακό έδαφος, την ίδια ώρα που αναγκάζεται να κάνει συμπράξεις συμφέροντος με τους Ρώσους για να μην βρεθεί εντελώς χαμένη στην μεταπολεμική Συρία, παρότι αρχικά είχε στηρίξει τα σχέδια ανατροπής του Άσσαντ. Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση που επέζησε ενός πραξικοπήματος που η ίδια εμμέσως πλην σαφώς αποδίδει και στις ΗΠΑ.

Μια τέτοια χώρα, μπορεί να είναι επιθετική και να μην κινείται με τους παραδοσιακούς όρους του διπλωματικού παιχνιδιού. Και αυτή η επιθετικότητα να βγαίνει προς όλες τις πλευρές και προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδίως όταν στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα ελληνοτουρκικά η κεμαλική αντιπολίτευση έχει ακόμη πιο εθνικιστικές τοποθετήσεις.

Με μια τέτοια χώρα και την ώρα που υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα η παράλληλη σύγκρουση για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη δική της ΑΟΖ, πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα αλλά και σύνεση.

Πάνω από όλα δεν χρειάζεται ο Πάνος Καμμένος.

Γιατί σε αυτό το τοπίο τι πήγε και έκανε φέτος ο Καμμένος; Ενώ παλαιότερα δεν γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, πέρσι πήγε και κατέθεσε στεφάνι στα Ίμια από ελικόπτερο και φέτος με καράβι.

Θα μου πείτε δεν είναι δικαίωμά του; Όπως το πάρει κανείς. Καλώς ή κακώς, τα Ίμια ορίστηκαν από το 1996 ως να έχουν ειδικό καθεστώς: No flags, no ships, no troups κατά πως το είχαν ορίσει οι Αμερικάνοι. Και ποιος έρχεται και το παραβιάζει, την ώρα που ξέρει την αντίδραση που θα προκαλέσει; Ο Πάνος Καμμένος.

Και το κάνει βάσει σχεδίου; Στην πραγματικότητα όχι. Το κάνει γιατί θέλει να έχει πολλές φωτογραφίες και σέλφι με «πατριωτικό περιεχόμενο». Για να συγκαλύψει το γεγονός ότι έχει καταπιεί το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και απλώς αναζητά τρόπο να επενδύσει στον εθνικισμό.

Μόνο που τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρά και ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων μεγάλος. Γι’ αυτό το λόγο, αν είναι να πάμε σε πόλεμο, ας είναι για κάτι πιο σοβαρό από τις σέλφι του Πάνου Καμμένου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ