Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι όντως εθνική υπόθεση

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι όντως εθνική υπόθεση

Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για ευρύτερη συναίνεση σε γενναία βήματα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

Ήταν ένα από τα λίγα πεδία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πραγματικά έργο, θεσπίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και δίνοντας τη δυνατότητα νομικού προσδιορισμού του φύλου. Μεταρρυθμίσεις ώριμες και αναγκαίες.

Τώρα έρχεται ο πρωθυπουργός και ανακοινώνει τη δημιουργία επιτροπής για να εισηγηθεί υποστηρικτικά μέτρα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Κίνηση σημαντική από μόνη της, εάν αναλογιστούμε ότι το κυβερνών κόμμα έχει και έναν σημαντικό συντηρητικό πυρήνα.

Αυτά τα δύο στοιχεία για μένα σημαίνουν ένα πράγμα: ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται πολύ ευρεία πολιτική συναίνεση γύρω από την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Δηλαδή, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Γιατί υπάρχουν σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη.

Και στο θεσμικό επίπεδο, όπου πρέπει με μεγαλύτερη τόλμη να προωθηθούν βήματα όπως είναι η κατοχύρωση του γάμου (και όχι απλώς του συμφώνου συμβίωσης) αλλά και η τεκνοθεσία. Πρόκειται για αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να αποκτήσουν κατοχύρωση όλες οι πραγματικές μορφές οικογένειας που υπάρχουν στην κοινωνία.

Και στο επίπεδο των νοοτροπιών και των στάσεων που υπάρχουν στην κοινωνία, γιατί η εικόνα μιας πλατιάς διακομματικής συναίνεσης γύρω από αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα στείλει το σωστό μήνυμα.

Προφανώς και οι νοοτροπίες στην κοινωνία ή τα υπαρκτά συντηρητικά αντανακλαστικά δεν θα πάψουν να υπάρχουν απλώς επειδή θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Όμως, βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα, το κλίμα αλλάζει και οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να βάλουν πλάτη εφόσον σε αυτό το θέμα συγκλίνουν.

Η πάλη κατά του σεξισμού και της ομοφοβίας δεν είναι πάρεργο.

Αφορά το πόσο πραγματικά δημοκρατική και ελεύθερη είναι η κοινωνία μας.

Ούτε είναι ζητήματα που αφορούν την «ιδιωτική ζωή» των ανθρώπων.

Αφορούν το δικαίωμά τους να μπορούν να ζήσουν μέσα στην κοινωνία, με την αξιοπρέπεια που αναλογεί στον καθένα και την καθεμιά μας και τα ίδια δικαιώματα στην ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη δυνατότητα να κάνουν οικογένεια, τελικά να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Δηλαδή ζητήματα σημαντικά όσο και η ίδια η ζωή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ