Είτε το θέλει ο Τόσκας είτε όχι, έχει ευθύνη και για όσα συνέβησαν στην Τούμπα και για την προσπάθεια συγκάλυψης μετά

Είτε το θέλει ο Τόσκας είτε όχι, έχει ευθύνη και για όσα συνέβησαν στην Τούμπα και για την προσπάθεια συγκάλυψης μετά

Για όσα έγιναν στην Τούμπα, για το πώς εισέβαλε ο Ιβάν Σαββίδης ένοπλος στο γήπεδο, αλλά και για την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης στη συνέχεια, με την έκθεση της αστυνομίας να «ξεχνάει» να δει το όπλο που έφερε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, δεν φταίνε μόνο όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά πρώτα και κύρια ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας.

Μήπως ήρθε η ώρα να απολογηθεί και ο υπουργός προστασίας του πολίτη Nίκος Τόσκας; Να μπει κι αυτός –όπως και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Τσουβάλας– στο κάδρο των υπευθύνων για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, ιδίως εάν αναλογιστούμε το σερί των εκθέσεων της αστυνομίας που εμφανίζεται επιλεκτικά «τυφλή».

Συνάδελφός του, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, εν προκειμένω, έβγαλε ενα φιρμάνι απαγόρευσης μετακινήσεων οπαδών. Ποιος πρέπει να το εφαρμόσει; Η αστυνομία. Και τι βλέπουμε; Σε επιλεκτικά γήπεδα εμφανίζονται οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας, αλλά ούτε καταγράφονται τα συμβάντα, ούτε εφαρμόζεται κάποιος νόμος.

Στα Γιάννινα έγιναν επεισόδια συνοδεύτηκαν με καταστροφές και φθορές περιουσίας, αλλά η σχετική έκθεση της αστυνομίας ήταν «κενή». Αποτέλεσμα φυσικά ήταν να μην επιβληθεί καμία ποινή από τις προβλεπόμενες και το ποτάμι της οργής στο ποδόσφαιρο να φουντώνει.

Στην Τούμπα πριν από τρεις εβδομάδες έγιναν τρομερά επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, αλλά εντελώς βολικά η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί σε συμπλοκές που έγιναν μακριά απ’ το γήπεδο. Λέξη κλειδί το «μακριά», καθώς χάρη ακριβώς σε αυτό επιβλήθηκαν ποινές στην ομάδα παρότι ήταν απόλυτα προφανές ότι οπαδοί της ήταν υπεύθυνοι για τα επεισόδια αυτά.

Στην Τρίπολη πριν δέκα μέρες, η τηλεοπτική εικόνα που φτάνει στα σπίτια των φιλάθλων αποτυπώνει σκηνές ντροπής με την επίθεση αξιωματούχου του ΠΑΟΚ σε ποδοσφαιριστή του Αστέρα. Η αστυνομία και εκεί «τυφλή». Μια από τα ίδια.

Τελευταίο κρούσμα, η «μπούκα» του πιστολέρο Ιβάν στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Να δεχτούμε την εμπεριστατωμένη ανάλυση που δόθηκε από το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών, το οποίο ανέλυσε τους λόγους μη σύλληψης του «τιμωρού» των γηπέδων. Ο κανονισμός εμπλοκής των αστυνομικών σε τέτοιες περιπτώσεις υπερισχύει του όποιου δημοσιογραφικού ή/και οπαδικού θυμικού. Όντως το να υπάρξουν θύματα ήταν πιο σημαντικό, αν και, όπως και να το δει κανείς, το να μιλάμε για την παρουσία ενός ποδοσφαιρικού παράγοντα στο γήπεδο και να συζητάμε με όρους «να μην έχουμε θύματα», αποτυπώνει ακριβώς την κλίμακα του προβλήματος.

Όμως, ακόμη αυτό αφορά το τι θα έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικοί. Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν απλώς το πώς αντέδρασε η αστυνομία στην παρουσία του ένοπλου Σαββίδη. Ήταν και το γεγονός ότι η αστυνομία δεν το κατέγραψε παρότι το είδε το πανελλήνιο. Γιατί οι αστυνομικοί δεν στηλιτεύουν και αυτή την παράλειψη της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της αστυνομίας;

Στην πραγματικότητα ο πρώτος που θα έπρεπε εξαρχής να είχε επιληφθεί του θέματος και να είχε αντιμετωπίσει τις πολλαπλές περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος που καταγράφονται είναι ο Νίκος Τόσκας, ως αρμόδιος υπουργός Προστασίας του πολίτη, τον οποίο για άγνωστους λόγους κρατούν μακριά από τη… φασαρία των τελευταίων ημερών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ