Εκπαιδεύοντας τον τσεσάρεβιτς

Εκπαιδεύοντας τον τσεσάρεβιτς

Ακολουθώντας μια μακρόχρονη ρωσική παράδοση, ο Γιώργος Σαββίδης συμπεριφέρεται ήδη ως τσεσάρεβιτς,  δηλαδή ως ο επίσημος διάδοχος στο θρόνο της οικογένειας Σαββίδη. Με τον ανάλογο στόμφο. Και τις ανάλογες αναμενόμενες αστοχίες.

Στην αυτοκρατορική Ρωσία των τσάρων, υπήρχε ένας πολύτιμος τίτλος, αυτός του τσεσάρεβιτς, δηλαδή του επίσημου διαδόχου του θρόνου. Ήταν ο ξεχωριστός γιος, αυτός που δεν ήταν απλώς τσάρεβιτς, δηλαδή γιος του τσάρου, αλλά κάποιος που θα γινόταν αυτοκράτορας. Αυτό σήμαινε ειδική μεταχείριση, εκπαίδευση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικούς μπελάδες, όπως π.χ. αυτοί που αντιμετώπισε ο μετέπειτα αυτοκράτορας Παύλος Α΄που βρέθηκε να είναι μεν διάδοχος αλλά να τον παραμερίζει για πολύ καιρό η μητέρα του, η Αικατερίνη η Μεγάλη. Καθόλου τυχαία, ήταν ο Παύλος αυτός που έγραψε στη συνέχεια τους νόμους και τους κανόνες που όριζαν τη διαδοχή στον Οίκο των Ρομανώφ.

Δεν ξέρουμε εάν στον… οίκο των Σαββίδηδων υπάρχουν ανάλογοι κανόνες για τη διαδοχή ενός μεγάλου επιχειρηματικού και όχι μονο ομίλου. Όμως, είναι απόλυτα σαφές ότι ο νεαρός Γιώργος Σαββίδης, ή Γκεόργκι Ιβάνοβιτς για να χρησιμοποιήσουμε τη ρωσική συνήθεια της προσφώνησης με το όνομα και το πατρώνυμο, δεν συνοδεύει απλώς τον πατέρα του στο γήπεδο, αλλά εκπαιδεύεται  ως μελλοντικός διάδοχος του πατέρα του στην ηγεσία. Κοντολογίς ως ένας τσεσάρεβιτς.

Και κομμάτι μιας τέτοιας εκπαίδευσης είναι ακριβώς να δείξει ότι μπορεί να φερθεί ως ένας ηγέτης και να υπερασπιστεί τη γραμμή της οικογένειας.

Ως μια τέτοια χειρονομία μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη σημερινή του ανάρτηση στο Instagram, που περιλαμβάνει… φωτομοντάζ αλλά και αναλυτικό κατάλογο ερωτημάτων προς την ΝΔ την οποία ευθέως στοχοποιεί για τον τρόπο που επιτίθεται στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ:

«Με αφορμή των τελευταίων δηλώσεων διάφορων στελεχών της ΝΔ σας υπενθυμίζω πως καθήκον σας είναι να εξασφαλίζετε την νομιμότητα στη χώρα η οποία έχει χαθεί προ πολλού και όχι το βράδυ της 11ης Μαρτίου!

Η εκπλήρωση γραμματειών, οι σκιώδεις πολιτικές, η δημιουργία σκανδάλων (Novartis, Siemens, κτλ), κάθε άλλο συμβάλουν σε αυτό… 

  1. Ο κόσμος περιμένει τις απαντήσεις σας όπως και κάθε βουλευτή για τα περιστατικά της φωτογραφίας. Θα αργήσετε πολύ; 
  2. Τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ έγιναν από προηγούμενη διοίκηση που ήταν διορισμένη από το κράτος επί της δικιάς σας Κυβερνήσεως… Ατυχές παράδειγμα να αναφέρεστε σε αυτό μη το αναλύσουμε γιατί θα σας πιάσει λόξιγκας, μια βόλτα στην περιοχή της Ξάνθης, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους θα σας βοηθούσε! Άλλον επιχειρηματία παρακαλούσαν να πάρει τον ΔΟΛ φοβούμενοι μη πέσει σε «ξένα» χέρια.
  3. Κάποιοι ετοίμαζαν «περήφανες» πωλήσει σε Τούρκους και κάποιοι πουλάνε σε μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο!!
  4. Άλλοι πτωχεύουν δυστυχώς κανάλια (MEGA) και άλλοι πραγματοποιούν deal αναβάθμισης ολόκληρης της περιοχής της Ξάνθης… Αλλά είναι πατριώτες ξέχασα και έχουν καλούς κουμπάρους.
  5. Οσο για διαρροές από ελεγχόμενα media σας ενημερώνω πως δεν πωλείται ΤΙΠΟΤΑ. Νέα πρότζεκτ έρχονται σύντομα.
  6. Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και ο πολιτισμός μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου.»

Το κείμενο το παραθέσαμε στη… μεταφρασμένη εκδοχή του από γνωστή αθλητική ιστοσελίδα και όχι στην αρχική του εκδοχή όπου ήταν όλο γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες.

Το απόσπασμα αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευόμενου τσεσάρεβιτς: διεκδικεί να είναι ηγετικό αλλά λέγοντας τα πιο σκληρά και «τσεκουράτα» από όσο θα τα έλεγε ο ίδιος ο Ιβάν, απαλλάσσοντάς τον από την ανάγκη να το κάνει ο ίδιος. Είναι επιθετικό, έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι ο «μικρός» έχει τσαγανό και δεν είναι απλώς ο γιος του μπαμπά του. Και βέβαια στρέφεται κατά της ΝΔ και όχι της κυβέρνησης παρότι κανείς θα περίμενε κυρίως προς τα εκεί να έστελνε αυθόρμητα τα βέλη του, ακριβώς για να δείξει ότι ως διάδοχος ξέρει να σκέφτεται πολιτικά και άρα να επικεντρώνει την κριτική του στον βασικό αντίπαλο.

Απλώς για την ιστορία να θυμίσουμε ότι τη σημασία των διαδόχων δεν την ανακάλυψαν μόνο οι ίδιοι οι τσάροι. Την ανακάλυψαν και οι εχθροί τους. Οι Μπολσεβίκοι, όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν ήρθε η ώρα δεν εξόντωσαν μόνο τον τσάρο, αλλά και όλη την οικογένειά του. Συμπεριλαμβανομένου και του τσεσάρεβιτς…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ