Παράνομη τοποθέτηση Λαΐνη – στον αέρα η τιμωρία του Ολυμπιακού για το ματς με την ΑΕΚ

Παράνομη τοποθέτηση Λαΐνη – στον αέρα η τιμωρία του Ολυμπιακού για το ματς με την ΑΕΚ

Τα πάνω κάτω φέρνει στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η αποκάλυψη ότι ο αναπληρωτής αθλητικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Γιώργος Λαΐνης τοποθετήθηκε παράνομα στη θέση του. Η αποκάλυψη αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τις διώξεις που έκανε και τις ποινές που ήρθαν ως αποτέλεσμα, πρώτα και κύρια αυτές που επιβλήθηκαν στον Ολυμπιακό για τα επεισόδια στον αγώνα με την ΑΕΚ.

Ο Γιώργος Λαΐνης δεν είναι ένας τυχαίος εισαγγελικός λειτουργός. Είναι αυτός που άσκησε τη δίωξη στον Ολυμπιακό για τα επεισόδια στον αγώνα με την ΑΕΚ, δίωξη που οδήγησε στην τιμωρία του Ολυμπιακού, με αφαίρεση τριών βαθμών, χρηματικό πρόστιμο 90.000 ευρώ και δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Μόνο που ο Γιώργος Λαΐνης τοποθετήθηκε παράνομα στη θέση του αναπληρωτή Αθλητικού Εισαγγελέα…

Ο νόμος 4326/2015, γνωστός και ως «Νόμος Κοντονή», που υποτίθεται ότι θα άλλαζε τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τροποποιούσε και τη σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου εισάγοντας την αρχή ότι η σύνθεση αυτών των οργάνων θα είναι από τακτικούς δικαστές με βαθμό Πρωτοδίκη στα πρωτοβάθμια όργανα και Προέδρου Πρωτοδικών στα δευτεροβάθμια. Οι δικαστές αυτοί θα επιλέγονται από την ΕΠΟ, αλλά από κατάλογο που θα συγκροτεί και αποστέλλει ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με ανάλογο τρόπο, ο ίδιος νόμος, στο άρθρο 5, παράγραφος 2, ρητά αναφέρει ότι: «υπεύθυνος άσκησης δίωξης πειθαρχικών ποδοσφαιρικών αδικημάτων αναλαμβάνει εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό εισαγγελέα πρωτοδικών, ο οποίος αναπληρώνεται από εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό με βαθμό αντιεισαγγελέα πρωτοδικών, με τριετή θητεία, η οποία δεν ανανεώνεται. Αμφότεροι επιλέγονται και ορίζονται από την ΕΠΟ, από κατάλογο που συγκροτεί και αποστέλλει σε αυτήν ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ή άλλο αρμόδιο δικαστικό όργανο.»

Όμως, το όνομα του κ. Γιώργου Λαΐνη δεν περιλαμβανόταν στη λίστα που απέστειλαν οι εισαγγελικές αρχές προς την ΕΠΟ, όταν τέθηκε ζήτημα να αντικατασταθεί ο Στέφανος Μπαξεβάνης, επειδή καταγράφηκε σε βίντεο να πανηγυρίζει υπέρ του Ολυμπιακού στον αγώνα μεταξύ ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακού στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης.

Τότε, στη λίστα που απέστειλε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προς την ΕΠΟ περιλαμβάνονταν τα ονόματα των Γεώργιου Καράτσαλου, Αντώνιου Μαθιουδάκη και Χάιδως Σγουρδή. Δεν περιλαμβανόταν το όνομα του Γιώργου Λαΐνη.

Ωστόσο, η ΕΠΟ πήρε την πρωτοβουλία και αυθαίρετα και εμφανώς παράνομα επέλεξε να τοποθετήσει τον κ. Λαΐνη, παρότι το όνομα του δεν περιλαμβανόταν στη λίστα και παρότι ρητά ο νόμος ορίζει ότι η ΕΠΟ επιλέγει από τον συγκεκριμένο κατάλογο και όχι γενικά από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή της ΕΠΟ προκάλεσε την αντίδραση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος έστειλε έγγραφο προς την ΕΠΟ χαρακτηρίζοντας «μη νόμιμη» την τοποθέτηση Λαΐνη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έγγραφο επικύρωσε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν ύστερα από διώξεις που άσκησε ο κ. Λαΐνης είναι στον αέρα. Εύλογο είναι να περιμένει κανείς ότι οι ομάδες που είχαν κόστος και θίχτηκαν από τις σχετικές αποφάσεις να εγείρουν θέμα ακυρότητας των σε βάρος τους αποφάσεων, εφόσον αυτές στηρίζονται σε παραπομπές που έγιναν από αθλητικό εισαγγελέα που είχε διοριστεί παράνομα σε αυτή τη θέση από τη διοίκηση της ΕΠΟ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ