Το γράμμα (του νόμου), το πνεύμα και το… οινόπνευμα

Το γράμμα (του νόμου), το πνεύμα και το… οινόπνευμα

Ευχαριστούμε τον δικαστή Σκουτέρη για την «εφεύρεσή»: Η περίπτωση της ημι-αθώωσης και κατ' επέκταση ημι-τιμωρίας του ΠΑΟΚ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!

Στο ποινικό δίκαιο γίνεται αρκετές φορές λόγος για τον διαχωρισμό ανάμεσα στο γράμμα του νόμου και το πνεύμα του νόμου. Και είναι λογικό, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες ο δικαστής διαπιστώνοντας κάποια σημαντική απόκλιση από τη μία (το γράμμα) ή την άλλη (το πνεύμα) αποφασίζει αναλόγως με το δικό του κριτήριο. Πότε βάζοντας το γράμμα του νόμου σε πρώτο πλάνο και άλλοτε συνεκτιμώντας το πνεύμα του νόμου.

Στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό τα πράγματα είναι πιο απλά. Το πνεύμα του κάθε πειθαρχικού αθλητικού κώδικα υπερισχύει και για αυτό δεν έχουμε κάποιες χιλιάδες νόμων βάσει των οποίων αποφασίζουν οι δικαστές, αλλά έναν ολιγοσέλιδο κανονισμό και έναν αντίστοιχο πειθαρχικό κώδικα, καθώς πάνω απ’ όλα υπάρχει το πνεύμα του αθλητισμού.

Η περίπτωση της ημι-αθώωσης και κατ’ επέκταση ημι-τιμωρίας του ΠΑΟΚ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και σαφή καταπάτηση κάθε αθλητικού πνεύματος και σ’ αυτό δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε τον δικαστή Σκουτέρη για την «εφεύρεσή» του.

Ενοχος ο ΠΑΟΚ. Οπαδός του πέταξε ένα ρολό ταμειακής μηχανής και ξάπλωσε στο ταρτάν του γηπέδου της Τούμπας τον προπονητή του Ολυμπιακού τραυματίζοντάς τον με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει ο αγώνας. Αυτό το συμπέρανε τόσο το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας, όσο και η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ υπό τον Σκουτέρη.

Η διαφωνία των δύο οργάνων έρχεται στο κομμάτι της ποινής. Από τη στιγμή που συμφώνησαν ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένοχος για τη μη τέλεση του αγώνα, οι βαθμοί της νίκης πάνε στον Ολυμπιακό. Και εδώ συμφωνούν τα δύο πειθαρχικά όργανα.

Για την πράξη αυτή, ωστόσο του σεσημασμένου χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που σημάδεψε και πέτυχε τον προπονητή του Ολυμπιακού με ένα ρολό ταμειακής μηχανής, υπήρξε διαφωνία. Το μεν πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο έκρινε ότι η ποινή είναι αφαίρεση βαθμών από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και διεξαγωγή δύο αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η επιτροπή «αφέσεων» της ΕΠΟ, όπως αποκαλείται για τις κατά καιρούς σκανδαλώδεις αποφάσεις της, έκρινε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει σωστή γραμματική διατύπωση στον νόμο, ο οποίος αναφέρεται σε «διακοπή αγώνα» και όχι «μη τέλεση αγώνα» ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πέσει στα… μαλακά.

Το πνεύμα του νόμου και του αθλητισμού πάει περίπατο κατά τον Σκουτέρη, καθώς από εδώ και μπρος (αν δεν αλλάξει κάτι σε τρίτο βαθμό όπου θα οδηγηθεί η υπόθεση) όποιος γουστάρει και θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα απλά να χάσει το ματς στα χαρτιά πληρώνοντας ενδεχομένως και κάποιο πρόστιμο, μπορεί να τραυματίσει όποιον επιθυμεί απ’ την αντίπαλη ομάδα και με όποιον τρόπο θέλει. Αν δεν του βρίσκεται πρόχειρο ένα ρολό ταμειακής, μπορεί να πετάξει μια πέτρα για παράδειγμα ή ό,τι άλλο του βρίσκεται πρόχειρο.

Κάποιοι κάνουν λόγο για ένδεια κανονισμών, ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι οι κανονισμοί, είναι η έλλειψη αντίληψης του αθλητικού πνεύματος. Οι κανονισμοί της FIFA για παράδειγμα δεν προβλέπουν εισβολή κουμπουροφόρου προέδρου, προπονητή, τεχνικού διευθυντή, μασέρ κλπ. Απλά αναφέρουν μια γκάμα ποινών για περιπτώσεις δυσφήμισης του αθλήματος.

Στη Γερμανία υπήρχε το παράδειγμα του Αντι Μέλερ. Διεθνής μέσος της Ντόρτμουντ, πρωταθλητής κόσμου με τη Γερμανία το 1990 και Ευρώπης το 1996. Σε ένα ματς με την Καρλσρούη βούτηξε προκλητικά και πήρε ίσως το πιο ανύπαρκτο πέναλτι στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Ο διαιτητής δεν είχε καλό οπτικό πεδίο, ο επόπτης το ίδιο, VAR δεν υπήρχε, ούτε καν ενδοσυνεννόηση.

Το γκολ μπήκε απ’ την άσπρη βούλα. Η Ντόρτμουντ ισοφάρισε και στα δέκα λεπτά που απέμεναν πήρε και τη νίκη. Κατέκτησε μάλιστα το πρωτάθλημα στις οκτώ αγωνιστικές που απέμεναν, ενώ η Καρλσρούη έχασε το εισιτήριο για την Ευρώπη.

Κανονισμοί που να επιτρέπουν τη χρήση βίντεο φυσικά και δεν υπήρχαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ωστόσο (και) για τους Γερμανούς το πνεύμα του αθλητισμού υπερίσχυσε. Ο Μέλερ κλήθηκε σε απολογία για αυτό που είδαν όλοι εκτός από τον διαιτητή και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών και χρηματικό πρόστιμο. Παράλληλα αποκλείστηκε προσωρινά από την εθνική Γερμανίας. Η ζημιά είχε γίνει, αλλά το πνεύμα του αθλητισμού υπερίσχυσε.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες από χώρες και οργανισμούς που σέβονται τον αθλητισμό. Εδώ, στη βορειότερη χώρα της Αφρικής, λέμε να ‘ναι καλά ο (κάθε) Σκουτέρης που ανακαλύπτει τα γραμματικά λάθη στον πειθαρχικό κώδικα και βάζει τα πράγματα στη… θέση τους.

Οσο για το «όραμα» της ΕΠΟ, την εξυγίανση και τις λοιπές ιστορίες για αγρίους, δε νομίζω ότι χρειάζεται να ασχοληθούμε ιδιαίτερα. Φαντάζομαι ότι θα ανοίξουν μερικές νέες θέσεις εργασίας για φιλόλογους που αντί να περιμένουν διορισμό σε κάποιο σχολείο, θα κληθούν να γράψουν με σωστή γραμματική τον νέο πειθαρχικό κώδικα. Ως τότε πάντως, μπορούμε να πετάμε ό,τι θέλουμε στο γήπεδο, αρκεί να μην έχει ξεκινήσει ο αγώνας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ