Το εργοστάσιο ψέματος του Μάκη σε πλήρη λειτουργία 

Το εργοστάσιο ψέματος του Μάκη σε πλήρη λειτουργία 

Παρότι ο λαός λέει ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, η κατ’ επάγγελμα παραγωγή αφηγημάτων δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσει κανείς την καριέρα του.  Ιδίως όταν αυτή δεν σημαδεύτηκε και από τη μεγαλύτερη προσήλωση την υπόθεση της αντικειμενικότητας.

Όπως έχω γράψει κατ’ επανάληψη στην υπόθεση να στηθεί με κάθε τρόπο δίωξη κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση Noor-1 έχει παίξει μεγάλο ρόλο η συστηματική παραγωγή και αναπαραγωγή κατασκευασμένων αφηγημάτων που συνταιριάζουν άσχετα περιστατικά μεταξύ τους, παραποιούν τα ίδια τα στοιχεία και τη σημασία τους και τα παρουσιάζουν ως υποτιθέμενη εμπλοκή.

Παρότι ήταν άλλα τα μέσα που επιδόθηκαν συστηματικά σε αυτό το σπορ ήδη από το 2015, το τελευταίο διάστημα το ρόλο αυτό ανέλαβε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Άλλωστε, έχει άμεση εμπλοκή στην όλη μεθόδευση, με όρους που ξεπερνούν τον οποιοδήποτε ορισμό του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, όπως για παράδειγμα όταν συντόνιζε με τον Πάνο Καμμένο την προσπάθεια να δώσει ο ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης τη «σωστή» κατάθεση που θα ενοχοποιούσε τον Μαρινάκη.

Το τελευταίο διάστημα επιδίδεται στην κατασκευή αφηγήσεων με ζήλο σχεδόν ιεραποστολικό. Την ώρα που στη διαβόητη δικογραφία δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να δείχνουν οποιαδήποτε σύνθεση με ναρκωτικά, σπεύδει  ο Τριανταφυλλόπουλος να γράψει τις ιστορίες του. Πότε ανακαλύπτει Σέρβους διακινητές, που όμως σε κάθε παραλλαγή τους δίνει και έναν διαφορετικό ρόλο, πότε ανακαλύπτει τα εμβάσματα που υποτίθεται ότι ξεπλήρωσαν τα ρέστα που ζητούσαν οι Τούρκοι χρηματοδότες και πότε εξηγεί με λεπτομέρειες τη σύνθεση της εγκληματικής οργάνωσης κ.λπ.

Τελευταίο του πόνημα η ιστορία για το διαβατήριο που υποτίθεται ότι δεν έβρισκε ο Μαρινάκης αλλά τελικά το βρήκε. Μικρή σημασία έχει για τον Μάκη ότι πρόσωπα με τέτοια δημόσια παρουσία όπως ο Μαρινάκης προφανώς και δεν έχουν σκοπό να διαφύγουν στο εξωτερικό μια που αυτό ισοδυναμεί με έμμεση παραδοχή ενοχής. Το βασικό είναι να συντηρείται στη δημοσιότητα η εικόνα του «υπόδικού επιχειρηματία».

Προσθέτει σε όλα αυτά και την απαξία του επειδή ο Μαρινάκης μίλησε για «πολιτική δίωξη» και έσπευσε να πει ο Μάκης ότι διώκεται για ποινικούς και όχι πολιτικούς λόγους. Όντως, διώκεται για ποινικά αδικήματα, όμως η μεθόδευση για αυτή την ποινική δίωξη έχει σαφή πολιτικό χαρακτήρα.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει την όλη μεθόδευση και την εμπλοκή σε μια υπόθεση ναρκωτικών ενός επιχειρηματία που το όνομά του ποτέ δεν αναφέρθηκε στη βασική ποινική διερεύνηση της, παρά μόνο εάν δει τις επιχειρηματικές, ποδοσφαιρικές αλλά και πολιτικές επιδιώξεις που σχετίζονται, με τις πολιτικές να γίνονται όλο και πιο σημαντικές όσο περνάει ο καιρός.

Μια μερίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πάει στις εκλογές με ένα αρκούντως πειστικό θετικό πολιτικό αφήγημα και γι’ αυτό επιδιώκει να επενδύσει στην εικόνα μιας κυβέρνησης που δήθεν συγκρούεται με τους «ολιγάρχες» και ταυτόχρονα να χρεώσει στην αντιπολίτευση τη σχέση με αυτούς τους ολιγάρχες. Είναι ένα σχέδιο που λέει ότι επειδή δεν μπορούν να βγάλουν δελτία τύπου για το πόσο αυξήθηκε η απασχόληση ή για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε θα κοιτάξουν πώς να βγάλουν δελτία τύπου για τη «σχέση Μητσοτάκη με “υπόδικους επιχειρηματίες”».

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί συνεχίζεται μια δίωξη χωρίς μαρτυρικές καταθέσεις και με μόνα στοιχεία εμβάσματα για νόμιμες συναλλαγές για τα οποία έχουν δοθεί εξηγήσεις αλλά παρ’ όλα αυτά ασκείται δίωξη επειδή εάν… προσθέσεις τη μυθιστορηματική φαντασία του Μάκη, τότε αποκαλύπτεται «εγκληματική οργάνωση».

Και επιπλέον, ο πολιτικός υπολογισμός πίσω από αυτή τη δίωξη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν εμφανείς (και όχι «υπόγειες») πολιτικές διαδρομές γύρω από αυτή την υπόθεση. Ο ρόλος του Πάνου Καμμένου έχει τεκμηριωθεί επαρκώς μέσα από τις συνομιλίες του με τον Γιαννουσάκη που κατέγραψαν την επιμονή του να υπάρξει μια ενοχοποιητική για τον Μαρινάκη κατάθεση. Σε πολιτικούς σχεδιασμούς αναφερόταν ευθέως ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης, όταν πίεζε και αυτός τον Γιαννουσάκη να καταθέσει κατά του Μαρινάκη. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεση. Αυτόν έσπευσε να ενημερώσει η Εισαγγελέας Τζίβα, φίλη της συντρόφου του υπουργού, αμέσως μετά την άρνηση του Γιαννουσάκη να δώσει την κατάθεση.

Όσο για την υποτιθέμενη διαίρεση στο εσωτερικό της ΝΔ γύρω από το θέμα, που αποτελεί την άλλη ανακάλυψη του Μάκη, με αφορμή ένα άρθρο σε συγκεκριμένη ιστοσελίδας, εγνωσμένης ακροδεξιάς τοποθέτησης, το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι: «την άλλη φορά βρείτε κάτι καλύτερο παιδιά».

Αυτά είναι τα δεδομένα της υπόθεσης και όχι τα διάφορα μυθεύματα και κατασκευάσματα που αφειδώς γράφει ο Μάκης στην προσπάθειά του να συντηρήσει μια υπόθεση που δεν έχει στοιχεία και διατηρείται στο προσκήνιο στο πλαίσιο κυνικών πολιτικών υπολογισμών. Η μαζική παραγωγή μυθευμάτων δεν είναι ακριβώς ούτε δημοσιογραφία, ούτε ανεξαρτησία.

Όσον αφορά την απόφαση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που πρότεινε η Εισαγγελέας κ. Τζίβα και εξετάστηκε την Τετάρτη από το δικαστικό συμβούλιο του Πειραιά, αναμένεται να βγει την Τρίτη του Πάσχα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ