Τραμπ: Η παραφροσύνη της εξουσίας

Τραμπ: Η παραφροσύνη της εξουσίας

Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ τις παραμονές των εκτρόπων στην Ουάσιγκτον δείχνουν μια παράλογη προσκόλληση στην εξουσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι από πολλές απόψεις ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Οι πραγματικές αρμοδιότητές του είναι πολύ μεγάλες και αφορούν μια χώρα που έχει τεράστια οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχύ.

Και όμως ο προηγούμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορούσε να παραδεχτεί το πολύ απλό και πραγματικό γεγονός ότι είχε χάσει τις εκλογές.

Μια εξέλιξη πολύ φυσιολογική, εάν μιλάμε για μια κανονική δημοκρατία.

Οι αποκαλύψεις από την έρευνα που έκανε και τις ακροάσεις που πραγματοποιεί τώρα η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, δείχνουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητούσε κάποιον τρόπο ώστε να παραμείνει στην εξουσία, παρότι σαφώς είχε χάσει τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Επιασε τον οδηγό της λιμουζίνας από τον λαιμό

Σε μια σύσκεψη που έγινε στον Λευκό Οίκο στις 18 Δεκεμβρίου 2020 ο Τραμπ ήταν έτοιμος να ακολουθήσει ακόμη και εμφανώς παράλογες και αντισυνταγματικές προτάσεις, στην προσπάθεια του να παραμείνει στην εξουσία.

Προτάσεις όπως να δώσει στις υπηρεσίες ασφαλείας εντολή ανάλογη με αυτή που εξουσιοδοτεί μυστικές αποστολές, με αντικείμενο την αρπαγή των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην ψηφοφορία για να ελεγχθούν αβάσιμες κατηγορίες ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να ελέγξουν τα μηχανήματα και άρα να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δηλαδή, ουσιαστικά ζητούσε οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες να γίνουν ένα εργαλείο στην προσπάθειά του να αμφισβητήσει την ίδια τη λαϊκή ετυμηγορία.

Και βεβαίως αποδεικνύεται πλέον ότι ο Τραμπ ήθελε να υπάρξει όχι απλώς μια συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, αλλά μια «εξέγερση» των οπαδών του ώστε να δοκιμάσει με κάθε τρόπο να πιέσει το Κογκρέσο να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δηλαδή, ο Τραμπ ήθελε να διαμορφωθεί ένας «αυθόρμητος» όχλος που να περικυκλώσει το Καπιτώλιο και να εκβιάσει ουσιαστικά το Κογκρέσο να προχωρήσει σε ένα πραξικόπημα, μόνο και μόνο επειδή ο ίδιος πίστευε ότι είχε κερδίσει τις εκλογές που καθαρά τις έχεις χάσει.

Και αυτός ο άνθρωπος είχε την εξουσία στις ΗΠΑ, για τέσσερα χρόνια, και σήμερα προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές και θέλει να επανεκλεγεί πρόεδρος.

Και αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας να πιστεύει θεωρίες συνωμοσίας και fake news.

Και μια κοινωνία που είναι εθισμένη στη συνωμοσιολογία, τις διαδόσεις, την εικόνα, τον παραλογισμό, είναι μια κοινωνία που εύκολα θα υποστηρίξει τις χειρότερες και πιο αυταρχικές εκδοχές πολιτικής ή τις σύγχρονες μορφές φασισμού.

Κάτι δεν πάει καλά στις σύγχρονες δημοκρατίες και όσο δεν το συζητάμε, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε την παραφροσύνη να κερδίζει έδαφος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ