Συνελήφθη στην Τουρκία ο ένας από τους δύο τούρκους χρηματοδότες του φορτίου του Noor-1

Συνελήφθη στην Τουρκία ο ένας από τους δύο τούρκους χρηματοδότες του φορτίου του Noor-1

Η σύλληψη στην Τουρκία του Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, του ενός από τους δύο χρηματοδότες του φορτίου ναρκωτικών του πλοίου Noor-1, για τους οποίους έχει βγει ένταλμα σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια, έρχεται να θυμίσει τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης

Στα χέρια των τουρκικών διωκτικών αρχών φέρεται να βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ο ιρανικής καταγωγής Τούρκος υπήκοος Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One», τον Ιούνιο του 2014. Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Ζιντάστι συνελήφθη, μαζί με εννέα συνεργούς του στην Κωνσταντινούπολη από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της Ασφάλειας για ανάκριση.

Ο Ζιντάστι είχε συλληφθεί το 2007 για διακίνηση περίπου 70 κιλών ηρωίνης και το 2010 είχε –υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες– αποφυλακιστεί. Υπήρξαν μάλιστα υπόνοιες ότι δρούσε ως πράκτορας της αμερικανικής DEA. Μάλιστα την 26η Σεπτεμβρίου του 2014, τρεις μήνες μετά την κατάσχεση των δύο τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης η 19χρονη κόρη του, Αρζού, και ο 23 ετών οδηγός της.

Το 2016 ως ηθικός αυτουργός του διπλού φονικού συνελήφθη στο Βέλγιο και εκδόθηκε στην Τουρκία ο 46χρονος τουρκικής καταγωγής Βέλγος επιχειρηματίας Ορχάν Ουρμ. Αυτό θεωρήθηκε από τις διωκτικές αρχές ως ο τελικός παραλήπτης των δύο τόνων ηρωίνης και βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για μεταφορά ναρκωτικών και «ξέπλυμα» χρήματος. Φέρεται να διέταξε τη δολοφονία της 19χρονης Αρζού ως πράξη αντεκδίκησης, θεωρώντας τον πατέρα της υπεύθυνο για τη «διαρροή» της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης στις αρχές δίωξης ναρκωτικών ΗΠΑ και Ε.Ε. Η δολοφονία αυτή θεωρείται η πρώτη μιας σειράς «ανταποδοτικών» δολοφονιών που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ζιντάστι υπήρξε και μυστικός μάρτυρας στην υπόθεση «Εργκένεκον», το πολυσυζητημένο «μυστικό σχέδιο» για την ανατροπή της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ζιντάστι είχε δώσει μυστική κατάθεση με το κωδικό όνομα «Ζυγός» τον Οκτώβριο του 2010 για το σκάνδαλο «Εργκένεκον», για τη σχέση στρατιωτικών, αστυνομικών, μελών της τουρκικής μαφίας, παρακρατικών και «Γκρίζων Λύκων» με τις δολοφονίες αντικαθεστωτικών, Κούρδων και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Στις 23 Νοεμβρίου 2015 ο καταδικασμένος σε ισόβια για την υπόθεση Noor-1 Μάκης Γιαννουσάκης δίνει κατάθεση στην οποία ονοματίζει τους δύο χρηματοδότες της έρευνας. Τον Ζιντάστι και τον Φαρντίν Ριγκαμπάντι, έναν 38χρονο Βρετανό τουρκικής καταγωγής, που έχει εστιατόρια στο Λονδίνο αλλά και στην πόλη Ράστατ της Γερμανίας. Ο Γιαννουσάκης στην κατάθεσή του αναφέρει ότι όχι μόνο τους συνάντησε αλλά και κατέγραψε σε βίντεο μέρος της συνάντηση: «Στο βίντεο που έχω καταγράψει στην Κωνσταντινούπολη με τη συναλλαγή των ναρκωτικών φαίνονται δύο άτομα που έχουν τα ονόματα Γκαμάλ και Αλεξ. Μου είπαν ότι είναι αδέλφια και ο δεύτερος έχει εστιατόριο στην Αγγλία. Ο Αλεξ έφτασε στην Τουρκία στις 26 Φεβρουαρίου 2014 ή την επομένη προερχόμενος από την Ολλανδία. Το email του ήταν [email protected]. Ο Αλεξ μού ζήτησε να σβήσω την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του γιατί, όπως μου είπε, είναι αληθινή και οδηγεί σε αυτόν λόγω του ότι αυτός δεν έχει σχέση με τέτοιες δουλειές και εκτελεί χρέη μεταφραστή στον αδελφό του, που είναι αυτός που κάνει αυτές τις δουλειές».

Η κατάθεσή αυτή αποτελεί τμήμα της κύριας ανάκρισης που συνεχίζεται για την υπόθεση αυτή. Παρότι είναι εμφανής η σημασία της, εφόσον παραπέμπει στο πιο ουσιαστικό ζήτημα σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση, δηλαδή ποιος ήταν ο χρηματοδότης του φορτίου, για καιρό δεν θα αξιοποιηθεί.

Αντίθετα, αυτό που θα έχουμε θα είναι η προσπάθεια, με διάφορες μεθοδεύσεις, να ανοίξει δεύτερη έρευνα και δικογραφία για αυτή την υπόθεση με μοναδικό σκοπό να υπάρξει εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση Noor-1.

Είναι η μεθόδευση που οδήγησε στην έρευνα της Εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα, στα γνωστά τηλέφωνα του Πάνου Καμμένου στον Γιαννουσάκη, στο ρόλο «συντονιστή» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, στο ενδιαφέρον του Σταύρου Κοντονή, στις πιέσεις του αξιωματικού του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη προς τον Γιανοουσάκη για κάνει ενοχοποιητική κατάθεση για τον Μαρινάκη και τελικά στην τωρινή ποινική δίωξη.

Και όλα αυτά με αφετηρία μια άλλη κατάθεση του Γιαννουσάκη που δεν αναφέρεται σε ναρκωτικά, όταν την ίδια ώρα είχε δώσει, από το 2015 στις διωκτικές αρχές τα ονόματα των χρηματοδοτών και όταν οι συγκεκριμένοι χρηματοδότες που υπέδειξε ήταν αποδεδειγμένα μπλεγμένοι στη διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών αλλά και στον κύκλο αίματος που ακολούθησε τη σύλληψη του φορτίου του Noor-1.

Δηλαδή, αντί να επιταχυνθεί η κύρια έρευνα και να στραφεί όλο το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών στην αναζήτηση των χρηματοδοτών του φορτίου, συγκεκριμένοι πολιτικοί παράγοντες με πρόσβαση στο δικαστικό μηχανισμό και στις διωκτικές αρχές προσπαθούσαν να προωθήσουν το γνωστό προκατασκευασμένο αφήγημα για την υποτιθέμενη εμπλοκή Μαρινακη, με αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων και απώλεια πολύτιμου χρόνου.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο Σεπτέμβριο του 2017 για να εκδοθούν από την 3η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, Ασπασία Αλβανού, τα εντάλματα σύλληψης για τους δύο χρηματοδότες του φορτίου και ακόμη και τότε αντί όλο το βάρος να πέσει σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε όλο το γαϊτανάκι με την προσπάθεια με κάθε τρόπο να συνεχιστεί μέχρι του σημείου των διώξεων η έρευνα της κ. Τζίβα, η οποία κανονικά υποτίθεται ότι δεν ήταν για ναρκωτικά, παρότι άσκησε δίωξη για αδικήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά, την ίδια ώρα που διεξαγόταν άλλη τακτική έρευνα που αναζητούσε, με ένταλμα σύλληψης αυτούς που πραγματικά χρηματοδότησαν το φορτίο και είναι οι ένοχοι τους οποίους πρέπει να αναζητήσουν οι ελληνικές αρχές.

Τώρα, όμως, η σύλληψη Ζιντάστι στην Τουρκία δίνει τη δυνατότητα, έστω και με όλες τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, πραγματικής διαλεύκανσης και απόδοσης δικαιοσύνης για την υπόθεση Noor-1, ώστε να μπει τέλος στην πολιτική διαχείριση προκατασκευασμένων αφηγημάτων που απλώς συντηρούν μια τοξική συνθήκη στη δημόσια σφαίρα και τους θεσμούς.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ