Ο Πάνος Καμμένος ας κοιτάξει το κόμμα του που διαλύεται και ας αφήσει τις τζάμπα μαγκιές

Ο Πάνος Καμμένος ας κοιτάξει το κόμμα του που διαλύεται και ας αφήσει τις τζάμπα μαγκιές

Την ώρα που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες περνούν την πιο σοβαρή κρίση της ιστορίας τους, ο Πάνος Καμμένος ανακαλύπτει θεωρίες συνωμοσίας και κατά την προσφιλή του συνήθεια πετάει λάσπη με το καντάρι.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες περνούν στην πραγματικότητα την πιο δύσκολη ώρα τους. Ένα  κόμμα υποτίθεται πατριωτικό, εθνικιστικό θα το έλεγε κανείς, συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που μόλις συνυπέγραψε ότι η ονομασία της πΓΔΜ θα έχει τον όρο «Μακεδονία» και παρ’ όλα αυτά ούτε αποχώρησαν από την κυβέρνηση, ούτε παραιτήθηκαν από τους υπουργικούς τους θώκους, ούτε βέβαια υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας.

Οι οπαδοί τους βλέπουν την ηγεσία του κόμματος να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της «κόκκινες γραμμές» και ιδεολογικές θέσεις απλώς και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.

Συνειδητοποιεί δηλαδή σήμερα η εκλογική βάση των ΑΝΕΛ ότι στην πραγματικότητα για την ηγεσία και για τον Πάνο Καμμένο η υπόθεση ήταν εξαρχής «στημένο παιχνίδι». Ότι δεν υπήρχαν πραγματικές πολιτικές θέσεις παρά μόνο η προσκόλληση στην εξουσία και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Για αυτό το λόγο η εκλογική βάση των ΑΝΕΛ αλλά και τα οργανωμένα μέλη ξεσηκώνονται. Οργανώσεις βάσεις διαλύονται. Στελέχη παραιτούνται ομαδικά. Η Έλενα Κουντουρά αναγκάζεται να φυγαδευτεί από κομματική εκδήλωση υπό το βάρος αποδοκιμασιών. Διαμαρτυρίες φτάνουν από παντού, ιδίως όταν γίνεται σαφές ότι ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, που υποτίθεται ότι είναι κατά της συμφωνίας λίγο πολύ αποδέχεται την επιχειρηματολογία των – όπως ο ίδιος τους αποκαλεί – συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ ότι τέλος πάντων κάνουμε μια υποχώρηση στο Μακεδονικό αλλά θα πάρουμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σαν να μην του έφταναν όλα αυτά έχει και στελέχη που καλοβλέπουν τη συμφωνία όπως η Κουντουρά ή ο Παπαχριστόπουλος, στελέχη που ουσιαστικά μετατοπίζονται σε ακόμη πιο φιλοΣΥΡΙΖΑ τοποθετήσεις.

Τα αδιέξοδα αυτά στα οποία έχουν φτάσει οι ΑΝΕΛ ήταν στην πραγματικότητα αναμενόμενα. Ένα υποτίθεται αντιμνημονιακό κόμμα τρία χρόνια τώρα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που έχει εφαρμόσει αλλεπάλληλα μνημόνια. Ένα κόμμα που διεκδίκησε να είναι η πραγματική δεξιά βρίσκεται να συγκυβερνά με ένα κόμμα αριστερής προέλευσης το οποίο μάλιστα θεσπίζει σύμφωνα συμβίωσης και θέλει να περιορίσει την επιρροή της Εκκλησίας. Ένα κόμμα που όσο κανένα άλλο χρησιμοποιεί πατριωτική ρητορική έχει ως αρχηγό έναν πολιτικό που μεθαύριο θα πρέπει να πάει στο ΝΑΤΟ και να στηρίξει πανηγυρικά την πρόσκληση στη «Βόρεια Μακεδονία». Όλα αυτά δεν μπορούν να προχωρήσουν για πολύ καιρό όσο ισχυρή συγκολλητική ουσία και εάν είναι η επιθυμία με κάθε τρόπο πρόσβασης στην εξουσία, που για τον Πάνο Καμμένο σημαίνει και την εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με ισοβίτες για να πιεστούν να «δώσουν τη σωστή κατάθεση».

Ο Πάνος Καμμένος έχει δείξει στο παρελθόν ότι απολαμβάνει την εξουσία. Του αρέσουν οι παρελάσεις, οι τελετές, οι καταθέσεις στεφάνου, οι βόλτες με ελικόπτερο αλλά και οι βόλτες στα καζίνο του Λονδίνου όπως και στα ακριβά θέρετρα όπως το Μονακό. Όμως, τώρα έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα των δικών του αδιεξόδων. Με τη σημερινή δυναμική των πραγμάτων ο Πάνος Καμμένος την αίθουσα της Βουλής θα μπορεί να τη δει σε λίγο καιρό μόνο μέσα από την τηλεόραση, αφού φαντάζει σχεδόν απίθανο οι ΑΝΕΛ να περάσουν το όριο του 3%, ιδίως μετά τη στάση τους στην πρόταση δυσπιστίας.

Και τι κάνει ο Πάνος Καμμένος αντιμέτωπος με τα αδιέξοδά του; Από την μια, δοκιμάζει να κατασκευάσει «κόκκινες γραμμές» μέσα από τη θέση για υπερψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές όταν ξέρει πολύ καλά ότι αυτό ούτε προβλέπεται ούτε ο Τσίπρας πρόκειται να κινηθεί έτσι. Από την άλλη, με την προσφιλή μέθοδο των θεωριών συνωμοσίας «ανακαλύπτοντας» οργανωμένο σχέδιο να λάβουν απειλητικά μηνύματα οι βουλευτές και επηρεαστούν, στις οποίες θεωρίες συνωμοσίας ανακατεύει από την ακροδεξιά έως εκδοτικούς ομίλους.

Από το παραλήρημα αυτό, όπως και αρκετές άλλες φορές στο παρελθόν δεν θα μπορούσε να λείψει η απαραίτητη λάμψη περί «Εσκομπάρ» και «2,5 τόνων ηρωίνης», όπως και αρκετές φορές στο παρελθόν.

Θα μπορούσε κανείς ακόμη και να τα προσπέρναγε θεωρώντας ότι ένας άνθρωπος σε τόσο δύσκολη θέση είναι αρκετά πιθανό να πει χοντράδες.

Όμως, ο Πάνος Καμμένος δεν είναι απλώς ένας πολιτικός που βλέπει το κόμμα του να διαλύεται. Ο Πάνος Καμμένος είναι κορυφαίος υπουργός, αρχηγός κόμματος και εκπρόσωπος της χώρας σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.

Το να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, λασπολογώντας και μοιράζοντας προκαταβολικές καταδίκες γίνεται εκ της θέσεώς του σοβαρότατο θεσμικό ατόπημα. Αποτελεί μια ακόμη ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και βέβαια δεν εμπνέει κάποια εμπιστοσύνη για το πώς συμπεριφέρονται διωκτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί όταν κορυφαίος υπουργός συμπεριφέρεται ως αυτόκλητος Εισαγγελέας και Δικαστής. Με τη στάση του δεν χαρακτηρίζει μόνο το κόμμα του αλλά το σύνολο της κυβέρνησης. Και με την διαφαινόμενη πτώση του στις επόμενες εκλογές δεν θα συμπαρασύρει μόνο τους ΑΝΕΛ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ