Τα σήματα καπνού του Θωμά, και τα τηλέφωνα που δεν έγιναν ποτέ

Τα σήματα καπνού του Θωμά, και τα τηλέφωνα που δεν έγιναν ποτέ

Ο Θωμάς Μητρόπουλος δύο χρόνια μετά, θέλει να διαμηνύσει πως… δεν είναι ενεργός. Προφανώς θα έχει τους λόγους του. Εξαιρώντας όμως την παλιά του μέθοδο «επικοινωνίας», τίποτε άλλο δεν θυμίζει τον «Κοκαλιάρη». Η εμπλοκή του Κόκκαλη και το φέουδο του Θωμά και του Σωκράτη που ξέμεινε και παλεύει πλέον για την επιβίωση του.

Οι Ινδιάνοι συνήθιζαν να στέλνουν σήματα καπνού. Τους έφτανε μια φωτιά και μια κουβέρτα για να πετύχουν τον στόχο τους. Μια δική τους «πατέντα» επικοινωνίας που επί της ουσίας δεν αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ.

Ο Θωμάς Μητρόπουλος είναι στο ποδόσφαιρο από την εποχή των… Ινδιάνων. Και δεν ήταν ποτέ με τους Σερίφηδες. Πάντα στο παρασκήνιο, πάντα με εκείνο το δικό του προσωπικό στιλ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην «δημιουργία» και την «διατήρηση» του μύθου του.

Τον μύθο του «Κοκαλιάρη».

Δεν προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση, το γεγονός ότι επιλέγει «σήματα καπνού» τώρα που για πρώτη φορά -από την… ολική του επαναφορά- έχει την ανάγκη της επικοινωνίας.

Εντύπωση προκαλεί, αυτό που θέλει να επικοινωνήσει. Ότι δηλαδή κανείς εκ των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ (αυτό μας έλειπε) δεν τον «κάρφωσε» στην UEFA, για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην εποχή της Εξυγίανσης. Για πιθανή εμπλοκή του με την ΚΕΔ. Για την σχέση που μπορεί να έχει με το δίδυμο Κουκουλάκη-Τριτσώνη (που έφυγε αλλά είναι ακόμη εδώ). Για τους διαιτητές, που στο πρόσωπο του εδώ και δεκαετίες συναντούσαν την «έμπνευση».

Στην πραγματικότητα ο Θωμάς Μητρόπουλος θέλει με έναν τρόπο να εξηγήσει ότι δεν εμπλέκεται. Και το θέλει τώρα, ενώ έχουν περάσει δυο χρόνια -και βάλε- από την εποχή που άνθρωποι του ποδοσφαίρου μίλησαν δημόσια για την «επιστροφή» του. Από την εποχή δηλαδή, που Μελισσανίδης και Σαββίδης επεξεργάζονταν ακόμη το σχέδιο δράσης.

«Σαφώς και υπάρχει Θωμάς Μητρόπουλος και μάλιστα αρχηγός. Παλιά ήταν στον Κόκκαλη. Τώρα υπάρχει ο Δημήτρης Μελισσανίδης που είναι ισχυρός και τους ταιριάζει κιόλας με αυτό που θέλει να κάνει» είπε ο Αλέξης Κούγιας στις 3 Ιουνίου 2016 πολύ πριν την Εξυγίανση και τις εκλογές που την κατοχύρωσαν. «Αυτοί που ήταν από το 1996 μέχρι τον Γκαγκάτση, δηλαδή, ο Αχιλλέας Μπέος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Θωμάς, έχουν μυριστεί ψητό, τα λεφτά του Ιβάν, τα λεφτά του ΟΠΑΠ, μυρίστηκαν οφίτσια και θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη χαλίφη» πρόσθεσε.

Ο Κούγιας επανήλθε στις 16 Οκτώβρη του 2017 όταν πλέον η νέα εποχή ήταν γεγονός «Εάν πραγματικά υπάρχει αυτό που φημολογείται ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος έχει πάρει στα χέρια του τη διαιτησία και είναι πίσω από αυτά που γίνονται κάθε Κυριακή καταλαβαίνετε ότι είμαστε στην αρχή ενός δράματος για το ελληνικό ποδόσφαιρο». Μια μέρα αργότερα στο ραδιόφωνο «Αθλητικό Metropolis» έβαλε μια πινελιά παραπάνω: «Ο Θωμάς εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΑΕΚ. Είναι κολλητός και συνομιλητής. Όλοι αυτοί που ακολούθησαν είναι παιδιά του Θωμά».

Ο ποινικολόγος «ξαναχτύπησε» τον Μάη του 2018 «Ο Μελισσανίδης στο παρασκήνιο έχει τον Γιάννη τον Παπαδόπουλο και τον Θωμά, ο οποίος ξέρει τι… κάνουν οι «πλαϊνοί» (σ.σ. οι επόπτες). Ο Θωμάς έχει πάντα τους «πλαϊνούς» και την ΑΕΚ τη βοήθησαν πάρα πολύ οι πλαϊνοί». Ήταν η εποχή που η ΑΕΚ γίνονταν και επίσημα ξανά πρωταθλήτρια.

Και βέβαια, το τελευταίο, τώρα πρόσφατα: Λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο Hilton της αντιπροσωπείας της UEFA με τον Γραμμένο και τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ομάδων. Έπειτα από το Ξάνθη-ΑΕΛ. «Έχουμε καινούργια παράγκα του Θωμά. Παράγκα νούμερο 2». «Δεν άλλαξε τίποτα. Κάποιοι από το πρωί ως το βράδυ ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Κάποιος Θωμαϊδης, με καφετέρια στο Αιγάλεω, κολλητός Θωμά Μητρόπουλου, σύμβουλος στην ΕΠΟ. Εκεί συχνάζουν όλοι οι διαιτητές στο γραφείο του». Ήταν το ίδιο βράδυ που υποστήριξε πως του τηλεφώνησε ο Γιάννης Παπαδόπουλος για να του πει πως το… έργο της Ξάνθης, το γύρισε ο Ιβάν Σαββίδης!

Σε αυτά τα δύομισι χρόνια ο Θωμάς Μητρόπουλος θα μπορούσε με μια δήλωση του ή με μερικά τηλεφωνήματα, να ξεκαθαρίσει τη θέση του έχοντας ακούσει κατ επανάληψη το όνομα του να βγαίνει στη… σέντρα: Να εξηγήσει οτι «δεν είναι εκεί». Ή τέλος πάντων να ανακοινώσει πως αποσύρθηκε κάποια στιγμή, σε αυτό το διάστημα. Ότι βοήθησε την… Εξυγίανση απλά παραχωρώντας τις Ενώσεις που εδώ και δεκαετίες προστατεύει με την σοφία του.

Θα μπορούσε πάλι να μην πει τίποτα. Να επιβεβαιώσει με τις πράξεις του. Δεν το έκανε.

Το κάνει τώρα. Με… σήματα καπνού! Όχι φυσικά λέγοντας ο ίδιος κάτι, αλλά με μια σειρά από κινήσεις.

Ανάμεσα σε αυτές απειλώντας με μηνύσεις δημοσιογράφους που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα του σε αυτή την κουβέντα.

Που τον εμπλέκουν κατά την άποψη του σε «fake news». Πραγματικά δεν είναι το στιλ του! Όπως διαβάσαμε όμως στην «Άποψη» βαρέθηκε πια να γυρίζει και το άλλο μάγουλο, σαν καλός Χριστιανός!

Τι τον έχει πειράξει; Το ρεπορτάζ που θέλει τον Ολυμπιακό ανάμεσα σε εκείνα που είπε στην UEFA για χάρη του, να είναι και για μια περίφημη «γιορτή» στο σπίτι του. Μια μάζωξη στην οποία ο Θωμάς από τη μια είχε τον Σωκράτη Κόκκαλη και από την άλλη τους Τάσο και Γιάννη Παπαπέτρου (γιός και πατέρας για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν). Ο Τάσος Παπαπέτρου ήταν ο διαιτητής του περσινού Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2 (4/2)  που εκτροχίασε τους Ερυθρόλευκους από το πρωτάθλημα.

Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι γιατί τον έχει πειράξει τόσο. Γιατί δεν καλεί ποτέ διαιτητές στις οικογενειακές γιορτές σπίτι του (όπως ο αδερφός του Βίκτωρας Μητρόπουλος διαβεβαίωσε σε χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας του «Η Άποψη») ή γιατί το άκουσαν άλλοι φίλοι διαιτητές και κατάλαβαν ότι εκείνοι δεν ήταν στην λίστα των καλεσμένων;

Πίσω στη μεγάλη εικόνα όμως.

Η παρέα Αλαφούζος, Μελισσανίδης, Σαββίδης που συνέβαλε στην «ανάσταση του Λαζάρου» δεν είναι πια μαζί.

Ο Αλαφούζος κάνει το παν να απεμπλακεί από το ποδόσφαιρο, ενώ ο Σαββίδης κατάλαβε πως το «τέρας που ξύπνησε» τον κατάπιε στην περσινή σεζόν.

Ίσως γιατί κατά τον Κούγια «Ο Θωμάς είναι του Μελισσανίδη» και μόνο με αυτόν. Ήταν παρέα όσο τους ένωνε ο «κοινός εχθρός». Ο Ολυμπιακός. Μόλις τους Ερυθρόλευκους τους… εκτροχίασαν και ήρθε η ώρα της μοιρασιάς, η συμμαχία έπεσε θύμα της περίστασης.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο πρώτος που ζήτησε, από πέρσι και όλας, ξένους διαιτητές σε όλα τα ματς. Πλέον το ίδιο αίτημα προβάλει (και επιβάλλει) με ακόμη πιο βροντερή φωνή ο ΠΑΟΚ.

Οι ξένοι διαιτητές μάλιστα είναι γεγονός, και μάλιστα πάει να παγιωθεί μια κατάσταση η οποία απειλεί να στείλει ένα… «σύστημα» στην σύνταξη.

Γιατί αλήθεια τι να τους κάνεις τους Έλληνες διαιτητές, όταν σφυρίζουν μόνο στα… τρένα; Και όταν μάλιστα ο σταθμάρχης δεν φημίζονταν ποτέ για την γαλαντομία του.

Πριν από το φετινό ΑΕΚ-Ολυμπιακός, προέκυψε η αποκάλυψη της εμπλοκής Τριτσώνη-Κριστόφερσεν με τον Δανό διαιτητή να επιβεβαιώνει ότι πήγε… για ψαράκι παραμονή του ντέρμπι με τον «υπεύθυνο υποδομής» των διαιτητών.

Αν αυτό όντως έφτασε –που έφτασε- στα αυτιά της UEFA, τότε η διεθνής ομοσπονδία είναι ενήμερη ότι το «σύστημα» που λειτουργεί γύρω από την διαιτησία κατάφερε να την εκθέσει ανεπανόρθωτα. Το «σύστημα» που ο Κούγιας βάφτισε «Παράγκα νο 2» με συγκεκριμένο ιδιοκτήτη.

Και εδώ το πράγμα είναι που αρχίζει να… μπερδεύει. Γιατί μπορεί η διεθνής Ομοσπονδία να μην είναι ακριβώς σαν την γυναίκα του Καίσαρα, αλλά δεν μπορεί να επιτρέψει έστω τη φήμη της ακούσιας εμπλοκής της με μια τέτοια κατάσταση. Το μυστήριο ξεφεύγει από την… γειτονιά μας! Αφήστε που έρχονται και οι εκλογές, με την αλλαγή Κυβέρνησης να μοιάζει δεδομένη.

Μιας Κυβέρνησης που προφανώς έχει το δικό της κομμάτι στην πίτα επιβολής της Εξυγίανσης, αλλά και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την UEFA. Της Κυβέρνησης που η εφημερίδα της, η «Αυγή», ξεχωρίζει σε κάθε ευκαιρία τον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη από τον σημερινό!

Ο Θωμάς επικοινωνεί λοιπόν ότι σε αυτό το «σύστημα» δεν έχει καμία εμπλοκή, δείχνοντας μάλιστα για πρώτη φορά να χάνει την ψυχραιμία του.

Και όμως θα μπορούσε να ζητήσει από τον Σωκράτη Κόκκαλη το τηλέφωνο του Θόδωρου Θεοδωρίδη για να του εξηγήσει με λεπτομέρειες ότι ουδεμία η σχέση του με τον Μελισσανίδη, τον Γιάννη Παπαδόπουλο κλπ.

Τον Σωκράτη Κόκκαλη που ο μύθος λέει ότι τον «συμβουλεύτηκε» πριν ξαναβγεί στο μετερίζι και που κανείς δεν το διέψευσε. Τον Σωκράτη Κόκκαλη που για την δική του παρουσία στην «γιορτή» δεν την αρνήθηκε κανείς.

Θα μπορούσε πάλι ο Θωμάς, το τηλέφωνο του Θόδωρου να το ζητήσει και από τον ίδιο τον Μελισσανίδη. Αν ήταν πιο ψύχραιμος θα μπορούσε να τσεκάρει και στις «επαφές» του δικού του κινητού για να μιλήσει με τον πανίσχυρο άνδρα της Ομοσπονδίας. Να σταματήσει στο «Θ» να τηλεφωνήσει και γιατί όχι να τον καλέσει και εκείνον σε μια από τις επόμενες μαζώξεις, ώστε να δει με τα μάτια του, αν όντως στην οικεία του σε μέρα γιορτής βρίσκονται και διαιτητές.

Φαίνεται ότι δεν του κάνει καμία από αυτές τις επιλογές. Το «γιατί» το ξέρει εκείνος. Όπως επίσης ξέρει πως εφόσον λειτουργεί ένα «σύστημα» από δικά του παιδιά, ακόμη και αν εκείνος αποσύρθηκε το «σύστημα» αυτό παραμένει χρεωμένο σε εκείνον.

Είπαμε πως είναι στο ποδόσφαιρο από την εποχή των… Ινδιάνων. Δεν γίνεται λοιπόν να του ξεφεύγουν τέτοιες λεπτομέρειες.

Όπως ο Κόκκαλης «χρεώνεται» για εκείνον, έτσι και ο Μητρόπουλος χρεώνεται για τους «δικούς» του. Και στους δύο θα έφτανε ένα τηλεφώνημα για να απεμπλακούν. Δεν το έκαναν όμως. Επιμένουν στα σήματα… καπνού!

Την εναρμόνιση Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο θέμα των ξένων διαιτητών κάποιοι την βλέπουν ως «ετερόκλητη συμμαχία».

Έτσι την αποκάλεσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο προχθεσινό γεύμα που παρέθεσε στους ρεπόρτερ της ΑΕΚ. «Τα βλέπετε. Είναι παρά φύσιν. Εμείς δεν φοβόμαστε κανέναν. Εμάς με φοβούνται» ήταν τα λόγια του.

Εύκολα θα συμφωνούσε μαζί του ο Θωμάς. Το σίγουρο είναι πως για να λειτουργήσει οποιοσδήποτε «σύστημα» θέλει δύο. Κάποιον να επικρατεί και κάποιον που προσπαθεί να… γυρίσει την κατάσταση.

Έτσι γύριζε και ο «κύκλος» από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Αν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κόψουν αυτό το «λουρί» και οι διαιτητές είναι «ξένοι» τότε σίγουρα κάποιος μένει μόνος του. Και αυτός είναι όντως ένας καλός λόγος για να… τραβηχτείς από το τραπέζι.

Πολλώ δε μάλλον αν μετρήσεις όλα τα σημάδια των καιρών. Όχι αυτών που έφτασαν, αλλά εκείνων που… έρχονται! Όταν ξέρεις να διαβάζεις τους «καπνούς» άλλωστε, ξέρεις σίγουρα ποτέ περιμένεις και τα σύννεφα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ