30 χρόνια μετά το μπάσκετ του Βασιλακόπουλου έξυσε τον πάτο του βαρελιού

30 χρόνια μετά το μπάσκετ του Βασιλακόπουλου έξυσε τον πάτο του βαρελιού

Το αρνητικό ρεκόρ και το τέλος εποχής δείχνει την αναγκαία, απαραίτητη αλλαγή που έχει ανάγκη το ελληνικό μπάσκετ για να γυρίσει σελίδα.

26 Μαρτίου 1991. Ο ΠΑΟΚ νικάει 76-72 τη Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη και η Ελλάδα πανηγυρίζει το πρώτο της διεθνές τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο, μετά το 1968 και τον θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Σλάβια.

Απρίλιος 2021. Η Ελλάδα, 30 χρόνια μετά, οι ελληνικές ομάδες βρίσκονται για πρώτη φορά εκτός 8άδας σε κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση που συμμετείχαν. Στο σημείο μηδέν. Στο σημείο όπου το ελληνικό μπάσκετ φωνάζει απεγνωσμένα για λύσεις. Σοβαρές. Αμεσες. Ξεκάθαρες.

Από το 1991 έως σήμερα, το ελληνικό μπάσκετ πανηγύρισε 20 τρόπαια σε διεθνές επίπεδο. Τρόπαια που κατέκτησαν έξι διαφορετικές ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Αρης, ΑΕΚ, Μαρούσι).

Στο σήμερα, τα πράγματα είναι κατάμαυρα. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την Ευρωλίγκα με το χειρότερο ρεκόρ της ιστορίας του. Ο Ολυμπιακός 12ος στην επιστροφή του Σλούκα και σε μια σεζόν γεμάτη προσδοκίες. Στο Eurocup ο Προμηθέας απέτυχε να προκριθεί από τον όμιλό του (2-8). Στο Basketball Champions League το Περιστέρι ήταν αποκαρδιωτικό (2-4). Στην ίδια διοργάνωση η ΑΕΚ έφτασε έως του «16» αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκλείστηκε και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Ενώ ο Ηρακλής έφτασε να αποκλείεται από τον Κεραυνό Στροβόλου (Κύπρος) στα προκριματικά του BCL και να «πατώνει» στο FIBA EUROPE CUP.

Η εικόνα του ελληνικού μπάσκετ των τελευταίων χρόνων αμαυρώθηκε εντυπωσιακά. Με τη φετινή σεζόν να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το τέλος μιας χρυσής εποχής. Μιας εποχής που φαινόταν ξεκάθαρα ότι έρχεται, αλλά οι ιθύνοντες αρνούνταν να το δουν. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ακόμη και τώρα, με το μπάσκετ να ξύνει τον βυθό του βαρελιού, επιμένει. Δεν θέλει να αφήσει κάτι που (εντελώς εξωφρενικά) θεωρεί «κτήμα» του. Λέει «δεν ασχολούμαι» με τις εκλογές. Και παράλληλα η ΕΟΚ πάει σε διοίκηση πρωτοδικείου, με σαφή στόχο να μην γίνουν εκλογές σύντομα. Το άθλημα που έχει χαρίσει τις περισσότερες και μεγαλύτερες χαρές στη χώρα αποσυντίθεται. 30 χρόνια επιτυχιών καταρρέουν, μπροστά στα πείσματα και τα ισχυρά «εγώ».

Σε εκείνο τον τελικό της Γενεύης, ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν πρωταγωνιστής στον θρίαμβο του ΠΑΟΚ. 30 χρόνια μετά, η «αράχνη», συστρατευμένος με την αφρόκρεμα του σπορ στη χώρα μας, βγήκε μπροστά για να διοικήσει το άθλημα. Και να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Με ξεκάθαρη στόχευση, με σχέδιο, με ιδέες. Με βάση το καλό του αθλήματος. Χωρίς παρωχημένες ιδέες και πρακτικές ανθρώπων μιας άλλης εποχής. Χωρίς λογικές «μαγαζιού». Διότι το μπάσκετ δεν μπορεί, δεν πρέπει να είναι μαγαζί κανενός. Το τέλος της 30ετίας, με απόλυτα αποτυχία, είναι το μήνυμα της αναγκαίας αλλαγής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ