The Obradovic Effect: Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών και των μεταγραφών

The Obradovic Effect: Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών και των μεταγραφών

Ρόστερ επιπέδου Ευρωλίγκας ετοιμάζει η Παρτιζάν με τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας του Ομπράντοβιτς να εντυπωσιάζουν.

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση της πρόσληψης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της ομάδας ύστερα από 28 χρόνια. O Σέρβος τεχνικός επέστρεψε στην ομάδα που ανδρώθηκε μπασκετικά, φέρνοντας μαζί του την μεγάλη του κλάση αλλά και τις απαιτήσεις που έχει για ένα ανταγωνιστικό και πλήρες ρόστερ. Η διοίκηση της ομάδας εκπληρώνει την υπόσχεσή της για σημαντική αύξηση του μπάτζετ προκειμένου να επιτευχθούν ο βασικός στόχος της ομάδας, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή της ομάδας στην Ευρωλίγκα αλλά και την επανάκτηση των εγχώριων σκήπτρων.

Η πρώτη μεταγραφή που προκάλεσε σεισμό στο Ευρωπαϊκό στερέωμα ήταν αυτή του Κέβιν Πάντερ από την Αρμάνι Μιλάνο. Με αποδοχές που θα ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο ετησίως για 2 χρόνια, ο Ζοτς προσθέτει έναν από τους καλύτερους σκόρερ των Ευρωπαϊκών γηπέδων, ενισχύοντας σημαντικά την περιφερειακή του γραμμή. Ο Πάντερ, θυμίζουμε, πως φέτος αγωνίστηκε στην Αρμάνι Μιλάνο σημειώνοντας 14.3 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ, με 51% ευστοχία στα δίποντα, 39% στο τρίποντα και 89% στις βολές, φτάνοντας με την Ιταλική ομάδα στο Final 4, όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό.

Ο Κέβιν Πάντερ δεν ήταν ο μόνος παίκτης που έκανε το ταξίδι Μιλάνο-Βελιγράδι, καθώς λίγες μέρες μετά ακολούθησε και ο Ζακ Λεντέι. Ο Αμερικάνος φόργουορντ προέρχεται από την κορυφαία και πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του σημειώνοντας στην Ευρωλίγκα 10 πόντους μέσο όρο με 4.5 ριμπάουντ σε 24:41 λεπτά συμμετοχής. Η ανακοίνωση της μεταγραφής του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, με τον πρώην συμπαίκτη του Μάλκολμ Ντιλέινι να εκφράζει την απορία του μέσω twitter.

Η επόμενη κίνηση της Παρτιζάν δεν προκάλεσε σοκ αλλά θεωρείται εξίσου σημαντική για την στελέχωση του ρόστερ, καθώς απέκτησε από την Εστουδιάντες τον Σέρβο γκαρντ Αλέκσα Αβράμοβιτς. Ο 27χρονος υπέγραψε συμβόλαιο 2 ετών, προερχόμενος από πολύ καλή σεζόν στην ACB(16.4 πόντους, 2.9 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ), τράβηξε τα βλέμματα κορυφαίων ομάδων της Ευρωλίγκας αλλά τελικά επέλεξε την ομάδα της πατρίδας του και το πλάνο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Αφού ψώνισε από Ευρωλίγκα, η Παρτιζάν αποφάσισε να απλώσει τα δίχτυα της και στην αγορά του NBA, ανακοινώνοντας προ λίγου την απόκτηση του Λετονού Ρόντιονς Κούρουκς. Ο 23χρονος φόργουορντ έχει καταγράψει 131 συμμετοχές στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ με μέσους όρους της τάξης των 6.0 πόντων και 3.1 ριμπάουντ. Το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο του NBA περιλάμβανε στάσεις στους Μπρούκλυν Νετς με 115 συμμετοχές, 11 συμμετοχές στους Ρόκετς, όπου ήταν κομμάτι της ανταλλαγής που έστειλε τον Τζέιμς Χάρντεν στους Νετς, και 5 συμμετοχές με τους Μιλγουόκι Μπακς, πριν κοπεί στις 12 Μαΐου από τον Μάικ Μπουντενχόλζερ. Κάπως έτσι, ο Ζοτς προσθέτει άλλο ένα υπερόπλο στην ήδη πλούσια φαρέτρα του, με τον Κούρουκς να προσθέτει στο ρόστερ της ομάδας αξιόπιστο σουτ και αθλητικότητα.

Η ομάδας του Βελιγραδίου δεν φαίνεται να σταματάει όμως στις παραπάνω κινήσεις, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ για να δώσει βάθος στην θέση 3 του ρόστερ. Να θυμίσουμε πως συνεχίζουν από το περσινό ρόστερ ο Μάρκους Πέιτζ στον άσο, οι Ντάνγκουμπιτς και Ζάγκορατς στο τρία και ο Γουίλ Μόσλι στην θέση 5. Ρόλο αναμένεται να έχουν και οι νεαροί Τριφούνοβιτς, Γιοβάνοβιτς, Τάρλατς και Ραντοβάνοβιτς, με την Παρτιζάν να επιμένει στο επί χρόνια πλάνο της, που δεν είναι άλλο από την ανάδειξη νεαρών παικτών.

Οι ελλείψεις του ρόστερ της Σέρβικης ομάδας εντοπίζονται στην θέση του πόιντ γκαρντ και στην θέση του σέντερ(εκεί ίσως γίνουν 2 κινήσεις για μεγαλύτερο βάθος πάγκου). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Παρτιζάν ενδιαφέρεται για τον NBAερ, Εντ Ντέιβις. Ο Αμερικάνος φόργουορντ/σέντερ μένει ελεύθερος από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς και έχει καταγράψει 691 συμμετοχές με 6,2 πόντους και 6,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 11 σεζόν στο ΝΒΑ.

Η Παρτιζάν αναμένεται να ψωνίσει πάλι από τα ψηλά ράφια του μεταγραφικού παζαριού με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να στελεχώνει μία ομάδα-φόβητρο προκειμένου να επιστρέψει άμεσα στα σαλόνια της Ευρωλίγκα. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της κατάκτησης του Eurocup, είτε της Αδριατικής Λίγκας, στόχοι που αν επιτευχθούν θα δώσουν σίγουρα ένα εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της σεζόν 2022/2023.

Η απότομη αύξηση του μπάτζετ μαρτυρά τους στόχους της ομάδας, αλλά προκαλεί και ερωτηματικά. Πως είναι δυνατόν μία ομάδα με περιορισμένο μπάτζετ τα τελευταία χρόνια, που ειδικεύεται στην ανάδειξη νέων Σέρβων καλαθοσφαιριστών, να εκτοξεύει τον προϋπολογισμό της τόσο απότομα;  Η απάντηση είναι εύκολη και ακούει στο όνομα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η βασική απαίτηση του Σέρβου coach σε κάθε νέα προπονητική πρόκληση, είναι να στελεχώσει την ομάδα του με κορυφαία ονόματα του Ευρωπαϊκού μπασκετικού στερεώματος. Αυτό φυσικά σημαίνει υψηλό μπάτζετ, κάτι που μας βάζει σε σκέψεις για το αν είχαν βάση τα σενάρια περί επιστροφής στον Παναθηναϊκό, την στιγμή που η διοίκηση των πρασίνων έχει ανακοινώσει αυστηρή οικονομική πολιτική και φέτος. Η αλήθεια είναι πως με τις μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει η Παρτιζάν μπαίνει στην pole position σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχει. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει η ομάδα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και στην πίεση που έχει δημιουργηθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ