Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια συνελήφθη στη Ρωσία – Έντονη ανησυχία για πιθανή… ομηρία

Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια συνελήφθη στη Ρωσία – Έντονη ανησυχία για πιθανή… ομηρία

Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, Μπρίντνεϊ Γκράινερ συνελήφθη σε αεροδρόμιο κοντά στη Μόσχα και στις αρχές των ΗΠΑ υπάρχει φόβος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως... όμηρος.

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία από τους Ρώσους μαίνεται για 12η μέρα και οι βομβαρδισμοί στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι ασταμάτητοι, στις ΗΠΑ υπάρχει φόβος για σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε το Σάββατο (05/03), μια Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, που γρήγορα αναγνωρίστηκε ως η σέντερ των Φοίνιξ Μέρκιουρι και δύο φορές Ολυμπιονίκης Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

Η Αμερικανίδα σταρ συνελήφθη σε αεροδρόμιο κοντά στη Μόσχα και βουλευτής του Τέξας αιτήθηκε την απελευθέρωσή της υπό τον φόβο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ως όμηρο. Ο λόγος που οι αρχές της Ρωσίας συνέλαβαν την Γκράινερ είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση για κατοχή ναρκωτικών, μιας και βρήκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο στις αποσκευές της στο αεροδρόμιο Sheremetyevo.

Η σύλληψη της μπασκετμπολίστριας είναι επιβεβαιωμένη, μιας και ο ατζέντης της δεν αμφισβήτησε τις αναφορές για την κράτηση της πελάτη του, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες: «Γνωρίζουμε την κατάσταση με την Μπρίτνεϊ Γκράινερ στη Ρωσία και είμαστε σε στενή επαφή μαζί της, τη νομική της εκπροσώπηση στη Ρωσία, την οικογένεια και τις ομάδες της».

Από εκεί και πέρα όμως στις ΗΠΑ υπάρχουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τη σύλληψη της στη Ρωσία εν μέσω του πολέμου και κυρίως λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Αμερική και η κυβέρνηση του Μπάιντεν. Μάλιστα αξιωματούχος του Πενταγώνου εξέφρασε στο Yahoo Sports τον φόβο ότι η Γκράινερ θα μπορούσε να γίνει «όμηρος υψηλού προφίλ».

Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εβδομάδες είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία και καλούσε τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο λόγος δεν ήταν άλλο από την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ αναφερόταν σε ανακοινώσεις χαρακτηριστικά ότι υπάρχει η «δυνατότητα παρενόχλησης των πολιτών των ΗΠΑ από την ασφάλεια της ρωσικής κυβέρνηση»

Η προσπάθεια να απελευθερωθεί η Γκράινερ

Η W.N.B.A. ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Γκράινερ «έχει την πλήρη υποστήριξη της W.N.B.A. και η κύρια προτεραιότητά μας είναι η γρήγορη και ασφαλής επιστροφή της στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αν και δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία θα μπορούσε να έχει βάλει στο στόχαστρο την Γκράινερ επειδή ήταν Αμερικανίδα ή αν θεώρησε την κράτησή της ως χρήσιμο εργαλείο διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον, ένα Δημοκρατικό μέλος του Κογκρέσου σχολίασε την περίπτωσή της λέγοντας πως: «Ακολουθεί ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία λανθασμένα κρατά και φυλακίζει πολίτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τρέβορ Ριντ», έγραψε στο Twitter ο Χοακίν Κάστρο από το Τέξας. «Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν είναι πολιτικά πιόνια. Η Μπρίτνεϊ, ο Τρέβορ και άλλοι Αμερικανοί πρέπει να επιστραφούν με ασφάλεια».

«Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν κάποια ζητήματα που αφορούσαν τα φυσίγγια ατμού και άλλα αντικείμενα, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής», είπε η Sheila Jackson Lee, η οποία εκπροσωπεί την πατρίδα του Γκράινερ, το Χιούστον, στο Τέξας, στο Κογκρέσο. «Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ είναι υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν φιλοξενούμενη στη Ρωσία… και θα απαιτήσω την απελευθέρωσή της».

«Αν θέλουμε να βγει από τη φυλακή, η Ρωσία θα έχει κάποιους όρους», είπε η Έβελιν Φάρκας, η οποία υπηρέτησε ως αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για τη Ρωσία και την Ουκρανία από το 2012 έως το 2015. «Θα μπορούσε να είναι ανταλλαγή κρατουμένων. Θα μπορούσαν επίσης να το χρησιμοποιήσουν ως σιωπηρή απειλή ή εκβιασμό για να μας κάνουν να κάνουμε κάτι ή να μην κάνουμε κάτι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το βρίσκουν χρήσιμο».

Αξίζει να σημειωθεί πως το έλαιο χασίς, ή λάδι χασίς, το οποίο είναι θεωρητικά και ο λόγος που συνελήφθη η Γκράινερ, είναι ένα συμπύκνωμα μαριχουάνας που έχει υψηλή συγκέντρωση του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού του φυτού, της THC. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, αλλά συνήθως πωλείται σε φυσίγγια που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ποιά είναι η Γκράινερ…

Η Γκράινερ που θεωρείται μία από τις καλύτερους παίκτριες στον κόσμο, όπως πολλές από τις συναδέλφους της στο WNBA αγωνίζεται επίσης στη Ρωσία. Παίζει για την Εκατερίνμπουργκ από το 2015, βοηθώντας τη ρωσική ομάδα να κερδίσει τρεις εγχώριους τίτλους και τέσσερις EuroLeague το 2016, το 2018, το 2019 και το 2021. Ο ετήσιος μισθός της ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων με την ρωσική ομάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα κέρδη της στο WNBA, όπου ο μέγιστος μισθός είναι $228.000.

Κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια με την Team USA στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2020, τον τίτλο του WNBA με τον Φοίνιξ Μέρκιουρι το 2014 και έχει χριστεί WNBA All-Star επτά φορές.

Το παρακάτω βίντεο είναι δημοσιευμένο από τη Ρωσική Τελωνειακή Υπηρεσία, δεν τονίζεται αν είναι η Αμερικανίδα, ωστόσο φαίνεται να γίνεται έλεγχος σε ένα δέμα από τσάντα επιβάτη, ενώ είναι τραβηγμένο Φεβρουάριο. Κάτι που ίσως να σημαίνει ότι αν είναι η Γκράινερ είναι αρκετές μέρες υπό κράτηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ