Ολυμπιακός: Πίτερς, «Μιλού», δύο 40άρες και ο νέος… Γουόκαπ

Ολυμπιακός: Πίτερς, «Μιλού», δύο 40άρες και ο νέος… Γουόκαπ

Ο νέος Ολυμπιακός έχει τις «βάσεις» του παλιού. Και αυτό έπαιξε τον ρόλο του και για την επιλογή του Μπραζντέικις

Δύο φιλικά επιπέδου Euroleague ο Ολυμπιακός στην Κύπρο. Και μέσα σε ένα 24ωρο το μοναδικό δείγμα γραφής της νέας ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων και το Σούπερ Καπ που λογικά σε μια εβδομάδα θα φέρει στον τελικό του και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων της σεζόν.

Και ενώ όπως με τη Ζαλγκίρις τη Παρασκευή, έτσι και χθες με τη Μακάμπι ο Έλληνας τεχνικός δεν είχε στη διάθεση του δύο βασικά εργαλεία πρώτης γραμμής, όπως ο Μουσταφά Φαλ και ο Σακίλ ΜακΚίσικ, άρα ουσιαστικά δεν προέκυψε σε κοινή θέα ολόκληρο το… δυναμικό αυτής της νέας αγωνιστικής version; Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός με τον τρόπο του φρόντισε να στείλει το μήνυμα του σε φίλους και… εχθρούς, για όλες εκείνες τις βασικές αρχές που και φέτος θα χαρακτηρίσουν την αγωνιστική ιδέα του.

Διαβάστε επίσης: Για αυτό διάλεξε Μπραζντέικις

Μια ομάδα που θα ξεκινά από την άμυνα (μόλις 140 πόντους δέχθηκε συνολικά από Ζαλγκίρις και Μακάμπι). Που θα προσπαθεί από εκεί να βρει ρυθμό και στην επίθεση. Που θα συνεχίσει να έχει ως πρώτο στόχο την πάσα και το εύκολο καλάθι: 40 ασίστ για 146 πόντους έγραψε το κοντέρ της επίθεσης. Μέσος όρος 20 ανά παιχνίδι και αυτό δεν το λες σίγουρα τυχαίο για ένα σύνολο που πέρσι έσπασε όλα τα ρεκόρ στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία.

Η ασίστ στο μπάσκετ δηλώνει πολλά για το dna μια ομάδας. Κυρίως για τον τρόπο που «διαβάζει» τις επιθετικές επιλογές της. Για το παιχνίδι χωρίς τη μπάλα. Για το πόσο ποντάρει στη δουλειά και την ομοιογένεια της.  Και παρά το γεγονός ότι ο καλύτερος σε αυτή την ενότητα την προηγούμενη τριετία, ο Κώστας Σλούκας, δεν μένει πια εδώ αλλά και ότι ο καλύτερος χωρίς τη μπάλα, Σάσα Βεζένκοφ, βρίσκεται στο NBA; Σε αυτό το πρώτο δείγμα γραφής ο Ολυμπιακός έδειξε πως μπορεί να συνεχίσει στην ίδια στόχευση χωρίς τους δύο «καταλύτες» της προηγούμενης version του.

Ειδικά στη θέση του Βεζένκοφ, σε αυτά τα δύο πρώτα ματς δίχως τον Βούλγαρο προέκυψε η αίσθηση μιας «μεταμόρφωσης»: 40 πόντοι σε 62.43΄συμμετοχής με 12/23 εντός πεδιάς και κυρίως με ένα περίφημο 50% έξω από τη γραμμή του τρίποντου (7/14) και 100% από τις βολές (9/9) δεν είναι απλά ένα καλό 24ωρο προετοιμασίας: Είναι υπόσχεση από έναν παίκτη που πέρσι έμεινε υποχρεωτικά στο περιθώριο ελέω της παρουσίας του πληθωρικού MVP. Δεν είναι Βεζένκοφ ο Πίτερς. Είναι ένα κλειδί όμως από εκείνα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε δύο τομείς. Στους χώρους της αντίπαλης άμυνας και στο σκορ.

Σκηνές από τα… προσεχώς και από τον Νικόλα Μιλουτίνοφ που σε αυτό το πρώτο δείγμα γραφής έδειξε σα να μην έφυγε ποτέ. 23 πόντοι, 20 ριμπάουντ, 5 τάπες και 4 κλεψίματα σε ένα 24ωρο με 54΄στο παρκέ δεν είναι λίγο. Είναι μάλλον μια νέα «συνθήκη» στο παιχνίδι μιας ομάδας που πλέον θα αναζητήσει σκορ και από το «5» σε μόνιμη βάση. Μαζί με τον Πίτερς ο «Μιλού» έχει να λέει πως έβαλαν σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας (63/140).

Φυσικά ο Ολυμπιακός από αυτό το ταξίδι στην Κύπρο δεν προσέφερε μια ευκαιρία μόνο για αγωνιστικές ενδείξεις. Έφερε στην επιφάνεια και την τελευταία του μεταγραφή. Τον Ίγκνας Μπραζντέικις που έρχεται να προστεθεί στη συλλογή του Μπαρτζώκα με τους «ελβετικούς» σουγιάδες. Ένας «πλάγιος» που μπορεί να παίξει από το «2» ως το «4», που ταιριάζει γάντι στο παιχνίδι με «αλλαγές» και στην αδυναμία του κόουτς για μακριά χέρια στην άμυνα του. Δεν είναι ο σκόρερ των 20+ ανά ματς. Είναι κάποιος όμως που μπορεί να ποστάρει εξαιρετικά τα «μις-ματς» που θα του δοθούν και που το αριστερό του χέρι δεν το… αφήνεις από το τρίποντο.

Στα 24 του ο Λιθουανός έρχεται από ένα εξαιρετικό Μουντομπάσκετ και δείχνει έτοιμος για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Ένας άλλος… Τόμας Γουόκαπ που βλέπει τον Ολυμπιακό και τον Μπαρτζώκα ως τη πιο μεγάλη ευκαιρία του. Παίκτης Euroleague που ξέρει καλά πως το «ερυθρόλευκο» project δεν φέρνει μόνο αγωνιστικά αποτελέσματα αλλά αλλάζει και δεδομένα σε επίπεδο προσωπικό.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν το αυτονόητο. Την ανάγκη της υπομονής για μια ομάδα που ακόμη δεν έχει κάνει ούτε προπόνηση πλήρης και που ουσιαστικά με 6 παίκτες της στο Παγκόσμιο, ξεκίνησε τελευταία την προετοιμασία της. Σημασία όμως στο μπάσκετ δεν έχει πως αρχίζεις μια σεζόν αλλά πως την τελειώνεις. Και αυτό και αν οι Ερυθρόλευκοι το γνωρίζουν καλά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ