Από Olympiacos Made in USA, σε Olympiacos Made in Euroleague

Από Olympiacos Made in USA, σε Olympiacos Made in Euroleague

Ο Ολυμπιακός αλλάζει. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βάζει τις προσωπικές του πινελιές και σε συνεργασία με τους αδερφούς Αγγελόπουλους επαναφέρει τη νοοτροπία των Ερυθρόλευκων στο πρότυπο των επιτυχιών.

Ένα χρόνο και κάτι από την αποχώρηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου και ο Ολυμπιακός επιστρέφει σιγά σιγά στα δεδομένα που τον γνωρίζαμε.

Όχι δεν προσπαθώ να κάνω το άσπρο μαύρο. Ούτε προσπαθώ να επαναφέρω στην ερυθρόλευκη καθημερινότητα τον Έλληνα τεχνικό της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο οποίος πηγαίνει περίφημα στο Ισραήλ.

Απλά από την ώρα της φυγής του, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να γίνει κάτι που δεν είναι. Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι ωμή. Το εγχείρημα του Ντέιβιντ Μπλατ – και μετέπειτα του Κεστούτις Κεμζούρα ο οποίος όμως έκανε ότι μπορούσε για να μαζέψει τα… αμάζευτα –  για να αμερικανοποιήσει σε κάθε επίπεδο τους Ερυθρόλευκους, απέτυχε παταγωδώς.

Από κάθε άποψη. Και δεν μπορεί να πει κανείς το αντίθετο. Οι Ερυθρόλευκοι, με τα όσα οικονομικά προβλήματα τους απασχόλησαν κατά το παρελθόν, έχασαν σε τεράστιο βαθμό τον χαρακτήρα τους. Δεν θύμιζαν σε τίποτα την ομάδα που είχε στο μυαλό της να… κατασπαράξει τον αντίπαλο. Αντιθέτως με τα «υλικά» που δόθηκαν στους προκάτοχους του Γιώργου Μπαρτζώκα, ήταν αδύνατον να παρουσιάσει η ομάδα όσα καρτερικά περίμεναν στην αρχή της προηγούμενης σεζόν αλλά και της φετινής.

Το ζητούμενο είναι ένα. Τι γίνεται τώρα; Πως καθοδηγεί τις τύχες της ομάδας του Πειραιά ο coach Β;

 ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Κακά τα ψέματα. Ο Ολυμπιακός πλέον θέλει να επιστρέψει στο πριν. Την εποχή που απλά θα άφηνε την ψυχή του στο παρκέ και δεν θα έχανε ένα ματς με κατεβασμένα χέρια.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έχει καμία πίεση για φέτος. Αν η ομάδα του καταφέρει να περάσει στους «8» της Ευρωλίγκας θα είναι ένα τεράστιο παράσημο για τον ίδιο. Θα το κουμπώσει στο πέτο του και θα το έχει να το χαίρεται, να το καυχιέται και  για να ανυψώσει το ηθικό όσων περίμεναν πως δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Αν όχι, όλοι θα θυμούνται ότι η ομάδα του το πάλεψε. Μέχρι τέλους, έβγαλε χαρακτήρα και αυταπάρνηση.

Το καλό στην περίπτωση του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι πως έχει την ηρεμία να προγραμματίσει από τώρα την επόμενη σεζόν. Να δουλέψει με τον τρόπο του και τους αδερφούς Αγγελόπουλους (μέχρι στιγμής) να του προσφέρουν ακριβώς όσα θέλει. Ο Ολυμπιακός θα φτάσει τις 5 προσθήκες μέσα στην σεζόν, από τις οποίες οι τρεις θα είναι επί εποχής του. Αθλητές που θα τους έχει στα χέρια του για τα υπόλοιπα 10 τουλάχιστον παιχνίδια της Ευρωλίγκας αλλά και στις προπονήσεις που θα λαμβάνουν χώρα στο ΣΕΦ.

Ανάλογα με το πρόσωπο που θα παρουσιάσουν και την προσαρμοστικότητά τους, θα έχουν την ευκαιρία να παραμείνουν στον Ολυμπιακό μαζί με τους σίγουρους λόγω συμβολαίου, Κόνιαρη, Παπανικολάου, Χαραλαμπόπουλο, Χαπ (μάλλον και Έλις) και καλώς εχόντων των πραγμάτων τους Πρίντεζη, Σπανούλη και Βεζένκοφ. Δεν βάζω σε αυτούς τον Μιλουτίνοφ γιατί εξ αρχής έχω τονίσει (από το καλοκαίρι) ότι δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει στον Πειραιά, αφού δεν γίνεται (ακόμα και με την μείωση της φορολογίας), οι Ερυθρόλευκοι να τον δελεάσουν οικονομικά. Μακάρι να διαψευστώ και ο Μίλου να μείνει στο Φάληρο που έχει πάρα πολλούς φίλους και νιώθει χαρούμενους που είναι αυτοί οι άνθρωποι δίπλα του. Ταυτόχρονα δεν πιστεύω ότι θα μείνει ο Πολ, καθώς νομίζω ότι θα πάει για κάτι διαφορετικό το καλοκαίρι, ούτε ο Μπόλντγουιν.

Επιστρέφοντας στον Μπαρτζώκα όμως. Ο Έλληνας προπονητής θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τον δικό του Ολυμπιακό. Φαίνεται αυτό και από τις μέχρι στιγμής κινήσεις του…

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ… ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Περιμένουμε όλοι λοιπόν να μάθουμε πότε θα αγωνιστούν οι Ντουάιτ Μπάικς και Σακίλ ΜακΚίσικ με τον Ολυμπιακό. Εάν η Ευρωλίγκα προχωρήσει γρήγορα στην άρση του ban είναι πιθανόν να αγωνιστούν απέναντι στην Βιλερμπάν. Εξάλλου ήδη θα έχουν προπονηθεί (ειδικά ο ΜακΚίσικ) με την ομάδα και θα προσπαθήσουν να είναι έτοιμοι πνευματικά για το παιχνίδι. Εάν δεν παίξουν με τους Γάλλους, θα υπάρξει επιπλέον πίεση στον Ολυμπιακό, καθώς στις 26 του μηνός λήγει η προθεσμία για αποκτήσεις αθλητών στην Ευρωλίγκα. Απευκταίο σενάριο σίγουρα το να μείνουν οι Μπάικς και ΜακΚίσικ με συμβόλαιο και να μην παίζουν.

Ας τα αφήσουμε προσωρινά αυτά και πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός απέκτησε δύο παίκτες (τρεις μαζί με τον Έλις), οι οποίες θυμίζουν πολύ τις κινήσεις που έκανε στην εποχή του Μπαρτζώκα, του Σφαιρόπουλου.

Αθλητές που έχουν βάζουν καλά τα χέρια στην μπάλα, δεν κλέβουν στην άμυνα, έχουν σκληράδα και αθλητικότητα. Ο Μπάικς είναι από τους Αμερικανούς που έχουν ταλέντο στην επίθεση όμως δεν είναι… παρτάκιας. Ακόμα και στην Κίνα που έπαιζε, δεν θύμιζε τον «μισθοφόρο» που θέλει να κάνει το… σόου του, αλλά έπαιζε για το σύνολο. Πρόκειται για μία καψούρα του Μπαρτζώκα, που υπό άλλες συνθήκες θα με έβρισκε αντίθετο. Καθώς πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θέλει ένα πλέι μέικερ και όχι ένα κόμπο γκαρντ. Όμως επειδή
«χτίζει» για το μέλλον, κατανοώ την κάθε του κίνηση και στην τελική οφείλω να επιμένω.

Τέτοια περίοδο αν μιλούσαμε για απόκτηση γκαρντ, θα ασχολιόμασταν με αθλητές από το… πανέρι. Και ο Μπάικς δεν είναι τέτοιος. Αντιθέτως.

Οι Οκτάβιους Έλις, Ντουάιτ Μπάικς και Σακίλ ΜακΚίσικ λοιπόν είναι παίκτες που ταιριάζουν στη νοοτροπία ομάδας της Ευρωλίγκας. Και όπως μου είπε ο Χρήστος Σερέλης, ο Ολυμπιακός πλέον γίνεται πιο Ευρωπαϊκός. Σαν τον τίτλο μου δηλαδή. Από Olympiacos Made in USA, σε Made in Euroleague.

ΥΓ. Γίνεται φοβερή δουλειά στην αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού. Τα παιδιά που παίζουν εκεί δίνουν και την ψυχή τους. Σε λίγο καιρό επιφυλάσσομαι για κάποια συνέντευξη με τους πρωταγωνιστές. Αξίζει να είστε κοντά τους και να τους προσφέρετε στήριξη. Βρίσκονται πολύ κοντά στα πλέι οφ. Τώρα το τι θα συμβεί εάν ακολουθήσουν στην Α1 τον Χαρίλαο Τρικούπη; Ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Εξάλλου μέχρι στιγμής, στον έναν χρόνο του Μέχρι Τέλους, ελάχιστα έχουν αλλάξει. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αναπτυξιακή ομάδα θα παραμείνει στην Α2 και θα πάρει άλλος την θέση της. Μην βιαζόμαστε, έχει… ζουμί ακόμα.

ΥΓ.1 Σε αυτό το σημείο να πούμε πως εκτός του Αλεξέι Ποκουσέφκσι που ετοιμάζεται για την επιστροφή του, του Αλέξανδρου Νικολαΐδη που ήδη προπονείται και έκανε ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα, σε ανοδική πορεία είναι και ο Νίκος Αρσενόπουλος. Ο νεαρός γκαρντ βρίσκει τον δρόμο του στην Α2. Θα παίξει στην πρώτη ομάδα; Κανείς δε το ξέρει. Εκείνος μόνος μπορεί να γνωρίζει γιατί στα χέρια του είναι όλα.

ΥΓ.2 Μία βόλτα να κάνεις στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλαβαίνεις κανείς πόση… μαυρίλα κουβαλάει στην ψυχή του ο κόσμος. Ναι  «έξυπνοι», ανώνυμοι «φίλοι» μου. Για να έρθει το ban υπήρχε κάποιος που ειδοποίησε την Ευρωλίγκα. Δεν ξύπνησε μία μέρα η διοργανώτρια αρχή να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο. Από την μεριά του ο Ολυμπιακός υποστηρίζει ότι λανθασμένα έμπλεξε σε αυτήν την ιστορία και όλες οι πληρωμές έχουν μπει σε μία σειρά. Που κατά τις πληροφορίες αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό. «Έξυπνοι» διαδικτυακοί μου «φίλοι»… Εντάξει;

ΥΓ3. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να ανακοινώσει ΟΣΕΣ μεταγραφές θέλει. Το ότι ο Ολυμπιακός το κάνει αυτό, δεν σημαίνει ότι οι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν απευθείας. Αλλά κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει το δικαίωμα να προχωρήσει σε συμφωνία με αθλητές. Το γεγονός όμως ότι είναι ένα βήμα οι Ερυθρόλευκοι από την αποκτηση του Μπάικς, σημαίνει ότι το νερό έχει μπει στο… αυλάκι. Αλλιώς δεν θα γινόταν και δεύτερη μεταγραφή υπό τον φόβο να έρθει τσάμπα ένας δεύτερος παίκτης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ