Ολυμπιακός και τραυματισμοί: Μία πονεμένη ιστορία

Ολυμπιακός και τραυματισμοί: Μία πονεμένη ιστορία

Το «to10.gr» ρίχνει φως στα χρόνια προβλήματα τραυματισμών του Ολυμπιακού και προσπαθεί να εξηγήσει τα πώς, τα γιατί, αλλά και πώς καλύπτονται οι απουσίες

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει τεράστια διαφορά από αυτό που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ. Οι άμυνες είναι πιο κλειστές και σκληρές, οι επαφές πιο δυνατές και γενικότερα το «ξύλο» πέφτει δίχως δεύτερη σκέψη. Η φθορά των αθλητών είναι τεράστια και συχνά παρατηρούνται περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών που διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό των προγραμματισμό των ομάδων. Παίκτες έμεναν στα.. πιτς και ο επίλογος μίας χρονιάς είχε πάντα το ίδιο ερώτημα: Τι θα γινόταν εάν έπαιζαν οι τραυματίες;

Αυτή του είδους η… γκαντεμιά έχει χτυπήσει εδώ και χρόνια και τον Ολυμπιακό. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Οι «ερυθρόλευκοι» σε τουλάχιστον μία δεκαετία βλέπουν τον έναν παίκτη να βγαίνει off μετά από τον άλλον στην διάρκεια της σεζόν.

Αρκεί μία μακρά λίστα για να επιβεβαιώσει ουσιαστικά την ατυχία που έχει περιστοιχίσει τους Πειραιώτες σε αυτό το κομμάτι. Για να μην ψάξουμε περιπτώσεις 20ετίας και βάλε (Ντράγκαν Τάρλατς με ρήξη χιαστού και κάκωση έσω μηνίσκου στο αριστερό γόνατο το 1993, του Νάσου Γαλακτερού με την οστεομυελίτιδα, αλλά και του Ουόλτερ Μπέρι με την Ηπατίτιδα Β’, όπως και άλλες περιπτώσεις) αποφασίσαμε να ξεψαχνίσουμε τους «ερυθρόλευκους» μετά το millennium. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει από το 2000 και έπειτα στον Ολυμπιακό, συμβάντα που μπορούν να φοβίσουν και τον πιο αισιόδοξο, που δεν πιστεύει στα ματιάσματα και τις βασκανίες.

ΣΕΖΟΝ 2005-06:
Ο Ολυμπιακός του Γιόνας Καζλάουσκας, θωράκισε την γραμμή των ψηλών του με τον έμπειρο Εουρέλιους Ζουκάουσκας. Ο Λιθουανός σέντερ Λιθουανός υπέστη στο τέλος του Οκτώβρη του 2005, ρήξη τένοντα στον δεξί ώμο με αποτέλεσμα να περάσει την πόρτα του χειρουργείο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι ποτέ το «Χταπόδι» να αγωνίζεται στο επίπεδο που ήθελαν και έτσι μία μεταγραφή με περγαμηνές, πήγε στράφι.

ΣΕΖΟΝ 2006-07:
Ο Αρβιντας Μασιγιάουσκας με τον ερχομό του στο λιμάνι, τρέλανε τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Δεν πρόλαβε όμως να αγωνιστεί και πολύ με τα «ερυθρόλευκα» εκείνη την περίοδο. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο «Μάτσας» έσκισε τον αχίλλειο του τένοντα κατά τη διάρκεια ενός φιλικού και η σεζόν ουσιαστικά καταστράφηκε για τον Λιθουανό σταρ.

ΣΕΖΟΝ 2010-11:
Ισως- βασικά σίγουρα- ο πιο άτυχος παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Τον Αύγουστο του 2010 πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για την μέση του, καθώς υπέφερε από πόνους με την συντηρητική αγωγή πλέον να μην του κάνει τίποτα. Το νέο έτος, επέστρεψε, αγωνίστηκε, όμως τον Φεβρουάριο παθαίνει ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού και μπαίνει και πάλι στο χειρουργείο, ενώ το Μάρτιο αντιμετωπίζει μόλυνση στο μόσχευμα. Δεν έφτανε μόνο όμως το πρόβλημα του Βασιλόπουλου για τον Ολυμπιακό. Την ίδια χρονιά ο Ράσο Νεστέροβιτς αναστενάζει όλες τις μπασκέτες στην Ευρώπη. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πετύχει διάνα με την απόκτησή του. Αυτό βέβαια μέχρι το ματς με την Καβάλα για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Σλοβένος σέντερ υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης και δεν αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της σεζόν.

ΣΕΖΟΝ 2012-13:
Μετά την Ευρωλίγκα του 2012, ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν ο βασικός πλέι μέικερ του Ολυμπιακού. «Σκυλί» στην άμυνα, εξελίξιμος στην επίθεση. Στην Πυλαία και απέναντι στον ΠΑΟΚ, δεν πάτησε καλά το πόδι του και απευθείας έπεσε στο παρκέ σφαδάζοντας. Το αποτέλεσμα της εξέτασης του γονάτου του ήταν σοκαριστικό. Ρήξη πρόσθιου χιαστού εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Σε μία χρονιά που ο Ολυμπιακός κατέκτησε τη δεύτερη σερί Ευρωλίγκα, αλλά με τον Βαγγέλη να είναι κομβική απουσία στους τελικούς της Α1 κόντρα στον ΠΑΟ.

ΣΕΖΟΝ 2013-14:
Ολοι λάτρεψαν τον Έισι Λο. Ο Αμερικανός ήταν ο παίκτης που άλλαξε τον Ολυμπιακό το 2012 και εκ των κορυφαίων της back to back Ευρωλίγκας την επόμενη σεζόν. Το αριστερό του γόνατό όμως τον πρόδωσε. Το Γενάρη του 2014 μετέβη στην πατρίδα του για να το εγχειρήσει με την σύμφωνη γνώμη της ομάδας του και ουδέποτε επέστρεψε στην κατάσταση που ήταν.

ΣΕΖΟΝ 2014-15:
Και αυτό το πλήγμα ήρθε νωρίς για τον Ολυμπιακό. Στην αρχή της προετοιμασίας, με θύμα τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο φερέλπις φόργουρντ υπέστη κάταγμα περόνης έξω σφυρού και συνδεσμικές βλάβες έπειτα από κάρφωμα που δοκίμασε στην προπόνηση και ένα άτσαλό του πέσιμο. Εκανε να επιστρέψει έξι μήνες, ενώ μία εβδομάδα μετά ο Τρεμέλ Ντάρντεν τραυματίστηκε στο φιλικό με τη Βενέτσια και οι εξετάσεις έδειξαν πως έχει υποστεί ρωγμώδες κάταγμα! Οι δύο απώλειες ανάγκασαν τον Ματ Λοτζέσκι να παίζει στα… κόκκινα και στις 14 Νοεμβρίου υπέστη θλάση στο οπίσθιο μοιραίο.

ΣΕΖΟΝ 2015-16:
Ο Πάτρικ Γιανγκ είχε μαγέψει τον κόσμο της ομάδας του Πειραιά με την ενέργεια που έβγαζε στο παρκέ. Οι προσδοκίες προς το πρόσωπό του ήταν τεράστιες. Τελικά στο ματς με την Εφές, στις 13 Νοεμβρίου του 2015, ο Αμερικανός σέντερ υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού αριστερού γονάτου! Δεν είδαμε ποτέ τον πραγματικό Γιανγκ στην χώρα μας και ο Ολυμπιακός… στερήθηκε ένα θηρίο στην ρακέτα του. Η ατυχία δεν σταμάτησε εδώ για τους «ερυθρόλευκους» αφού στο 2016 είδαν και τον Λοτζέσκι να μένει εκτός. Ο λόγος; Ο σπλήνας του, ο οποίος είχε διογκωθεί και τον έθετε εκτός προπονήσεων και ομάδας.

ΣΕΖΟΝ 2016-17:
Η σειρά του Ντάνιελ Χάκετ. Και όμως το είδαν και αυτό οι άνθρωπο των Πειραιωτών. Σε ένα τελειωμένο ματς, με την Ούνιξ στο ΣΕΦ, ο Ιταλός γκαρντ έπαιξε στα ίσα μία άμυνα επάνω στον Κιθ Λάνγκφορντ. Ο Αμερικανός τον… ξάπλωσε με μία ντρίπλα και ο γκαρντ των «ερυθρόλευκων» έπεσε άτσαλα στο παρκέ. Το αποτέλεσμα; Απόσπαση του τένοντα του δικεφάλου μηριαίου και του ημιτενοντώδους από το ισχιακό κύρτωμα. Εξω όλη τη σεζόν ο συμπαθέστατος Ντάνι. Ταυτόχρονα, ο Ματ Λοτζέσκι ξανά, τραυματίστηκε στον αχίλλειο στο ματς την Ρεάλ. Παρότι δεν υπέστη ολική ρήξη, έχασε όλη τη χρονιά και δεν βοήθησε τον Ολυμπιακό στα κρισιμότερα παιχνίδια της Ευρωλίγκας.

Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε τον Κιμ Τιλί να παθαίνει απόσπαση του τένοντα μακρού προσαγωγού από την έκφυση του στην προθέρμανση με την Μπασκόνια. Αυτός ήταν και ο τρίτος σοβαρός τραυματισμός «ερυθρόλευκου» κατά την καθοδήγηση του Ελληνα τεχνικού στο λιμάνι. Και αυτός θα πρέπει να τα έχει με την ατυχία του όλο αυτό το διάστημα, καθώς παρά τη φοβερή παρουσία του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της φετινής Ευρωλίγκας, οι τραυματισμοί έχουν πλήξει πάλι τους «ερυθρόλευκους», στερώντας τους έως τώρα τον ηγέτη τους, Βασίλη Σπανούλη, αλλά και αρκετούς ακόμη παίκτες που δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από μικρά (ή… μεγαλύτερα προβλήματα). Ωστόσο, όπως λέει και ο Σφαιρόπουλος, κάθε τραυματισμός είναι κομμάτι της δουλειάς.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ…
Ο Ολυμπιακός μέσα από τις τόσες ατυχίες που τον έχουν χτυπήσει όλα αυτά τα χρόνια έχει σκληραγωγηθεί, έχει μάθει να ζει με τα προβλήματά του και με τους… απόντες του. Το ίδιο έκανε πάντα, το ίδιο κάνει και φέτος και για αυτόν τον λόγο ο θαυμασμός και η αναγνώριση που τυγχάνει η συγκεκριμένη ομάδα είναι τόσο μεγάλος, σε διεθνές επίπεδο. Διότι είναι ένα μοναδικό φαινόμενο συνόλου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένα σύνολο που όσα κομμάτια κι αν του λείπουν, πάντα βρίσκει τον τρόπο να τα αναπληρώνει ή να τα «κρύβει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ