Τσαλμπούρης στο «10» : «Δική μου απόφαση να φύγω από την ΑΕΚ»

Τσαλμπούρης στο «10» : «Δική μου απόφαση να φύγω από την ΑΕΚ»

Ο 24χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ μιλά στο «10» για το πέρασμα του από την ΑΕΚ, τον λόγο που αποχώρησε, τους στόχους του, ενώ κάνει αναφορά και στον Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

«Ταβάνι του Τσαλμπούρη είναι ο ουρανός», έχει υπογραμμίσει ένας από τους καλύτερους γυμναστές της Αμερικής, Τζερόντ Τρίτετ.

Προφανώς και ο Αμερικανός είχε εντοπίσει χαρακτηριστικά στον 24χρονο ψηλό που δεν είναι ευδιάκριτα με… γυμνό μάτι. Ο «γίγαντας» ύψους 2.17 μέτρων Γιώργος Τσαλμπούρης αποτελεί μία σπάνια… έκδοση παίκτη που με τέτοια «κυβικά» έχει τη δυνατότητα να σουτάρει με τεράστια ευχέρεια. Θυμίζοντας έξω από τα 6.75 μέτρα τον Γιάννη Μπουρούση θεωρείται ένας από τους Έλληνες με τη μεγαλύτερη προοπτική στις θέσεις «4» και «5».

Τον «κύκλωσε» η ΑΕΚ από το 2015 και τον πρόσθεσε στο ρόστερ της άμεσα. Πήρε ευκαιρίες στην Ένωση και ο προπονητής που τον βοήθησε πιο πολύ από όλους είναι ο Λούκα Μπάνκι όπως εξηγεί στο «10» ο Γιώργος Τσαλμπούρης σε μία συνέντευξη που αναφέρεται στα… πάντα.

Αυτή τη περίοδο ο Γιώργος Τσαλμπούρης κάνει προπονήσεις με την ομάδα του ΠΑΟΚ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα το ενδεχόμενο συνέχισης της συνεργασίας των δύο πλευρών μέχρι το πέρας της χρονιάς, ενώ ο ίδιος όπως εξηγεί είχε μιλήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με ομάδες όπως η Λάρισα για να βρίσκεται στο πρωτάθλημα της Basket League.

Το όνομα σου είχε γραφτεί το καλοκαίρι για την προοπτική να πάρεις μεταγραφή στη Λάρισα. Πόσο κοντά έφτασες;

«Η αλήθεια είναι πως με την ομάδα της Λάρισας είχαμε έρθει σε επαφή, είχα κάποιες συζητήσεις, ωστόσο δεν έγινε η μετακίνηση μου. Είχα μιλήσει και με τον προπονητή της ομάδας για την προοπτική αυτή, χωρίς όμως τελικά να υπογράψω».

Έχεις δύο περάσματα από τον Κολοσσό Ρόδου. Φαίνεται πως έχεις ταιριάξει με τον σύλλογο. Πως ήταν η εμπειρία αυτή;

«Όταν αποχώρησα από την ΑΕΚ, επέλεξα να πάω στον Κολοσσό, επειδή ήταν ένα γνώριμο για εμένα περιβάλλον, καθώς είχα αγωνιστεί και πάλι πριν δύο χρόνια. Ήξερα τον προπονητή, ήξερα και κάποιους παίκτες και πως δουλεύει η ομάδα και ήταν ότι καλύτερο για εμένα τη στιγμή εκείνη μεσούσης της σεζόν για να προσαρμοστώ ακόμα πιο γρήγορα. Ήταν αυτό που ήθελα, να παίξω αρκετά, είχα βέβαια μία ατυχία με ένα τραυματισμό που με κράτησε λίγο πίσω, αλλά είχα μία πολύ καλή συνεργασία με την ομάδα. Με βοήθησε ο Κολοσσός».

Είσαι ένας από τους Έλληνες παίκτες που πηγαίνουν στην Αμερική για να δουλέψουν ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, ο προπονητής σου Τζερόντ Τριτέτ είχε πει ότι ταβάνι σου είναι ο ουρανός. Πως είναι οι συνθήκες και πόσο σε έχει βοηθήσει αυτή η προετοιμασία στις ΗΠΑ;

«Η φιλοσοφία στην Αμερική είναι διαφορετική από την ελληνική. Η προπόνηση έχει πάρα πολλές επαναλήψεις, πολλή ώρα, έχει ένταση και σε φέρνει στα όρια σου και τα ξεπερνάς. Εγώ πραγματικά είμαι εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που κάνουν στο Ορλάντο, εκεί που πηγαίνω, θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους προπονητές που έχω συνεργαστεί ποτέ, αν όχι οι καλύτεροι. Στην Ελλάδα, επίσης έχουμε εξαιρετικούς προπονητές και εγώ δούλεψα πολύ καλά αυτό το καλοκαίρι, αλλά θεωρώ ότι το περσινό στο Ορλάντο ήταν ένα από τα πιο παραγωγικά διαστήματα μου. Είναι ένα πολύ καλό σύστημα για να δουλέψεις. Αν δεν ήταν ο κορωνοϊός λογικά θα μοίραζα το διάστημα. 1,5 μήνα στην Ελλάδα, 1,5 μήνα στην Αμερική. Και εδώ έχω τον γυμναστή μου που τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους στον κόσμο».

Είναι γεγονός ότι για το ύψος σου και τη θέση σου έχεις τεράστια ευχέρεια στο σουτ. Πως έφτασες στο σημείο να είσαι ένας παίκτης που παίζει και «4» και «5» και να είσαι επίσης τόσο άνετος από τα 6.75μ και επίσης σε τι δουλεύεις όλο και περισσότερο τώρα;

«Από μικρός είχα μία έφεση στο σουτ και δεν το άφησα. Το δούλεψα αρκετά, έφτασα στο σημείο να το έχω «όπλο» μου και έχω φτάσει στο σημείο παρόλο που είμαι 2.17 να έχω ένα αξιόπιστο σουτ. Πάντως, για μένα είναι το ίδιο. Είτε αγωνίζεσαι στο «4», είτε στο «5». Ιδανικό είναι να παίζω και στα δύο. Αν επέλεγα μία θέση θα διάλεγα να είμαι σέντερ. Για μένα είναι πιο εύκολη σαν θέση.

Όλοι οι παίκτες στον κόσμο προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι. Για παράδειγμα ο καλύτερος του πλανήτη, ο Λεμπρόν Τζέιμς δουλεύει κάθε καλοκαίρι. Αν μιλήσω για δύο ή τρία συγκεκριμένα πράγματα εργάζομαι πολύ στη πλάγια μετακίνηση και προσπαθώ να κάνω λίγο πιο αθλητικό το κορμί μου»

«Ήταν επιλογή μου να φύγω από την ΑΕΚ»

Πως θα χαρακτήριζες το πέρασμα σου από την ΑΕΚ, θα επέστρεφες μελλοντικά αν είχες πρόταση;

«Έχω περάσει σχεδόν όλη τη καριέρα μου στην ΑΕΚ, έκανα φιλίες που θα κρατήσουν για μια ζωή, έχω σίγουρα και καλές και κακές αναμνήσεις. Με τα εύκολα και τα δύσκολα ήταν μια περίοδος της ζωής μου, την οποία την κοιτάω με χαρά, ήταν ένα ευχάριστο πέρασμα. Τώρα στην ερώτηση, αν θα επέστρεφα, γιατί όχι; Με την ομάδα έχω άριστες σχέσεις, ήταν επιλογή μου να φύγω».

Περίμενες ότι στο διάστημα που ήσουν στην Ένωση θα πάρεις περισσότερες ευκαιρίες;

«Εντάξει όλοι κάθε φορά θέλουμε κάτι παραπάνω, αλλά δεν έχω παράπονο. Ήταν κάποιες στιγμές που ένιωσα ότι είχα αδικηθεί, άλλες φορές που είχα ευνοηθεί. Νομίζω ότι ο καθένας λαμβάνει ότι αξίζει και ούτε λίγο ούτε πολύ η πορεία μου στην ΑΕΚ ήταν δίκαιη».

Είχες αναφέρει ότι ο Λούκα Μπάνκι σου βρήκε ρόλο. Ήταν ο κόουτς που συνεργάστηκες καλύτερα από τους άλλους;

«Ναι σίγουρα ήταν ένας προπονητής που μου έδωσε τις περισσότερες ευκαιρίες, είχα ρόλο, ξεκινούσα σε κάθε ματς και έκανα 42 συμμετοχές τη χρονιά αυτή (σ.σ. 2018-19) με κάποια παιχνίδια που ξεχώρισα. Τον εκτιμώ και μπασκετικά και σαν άνθρωπο και αν έβαζα σε κατάταξη τους προπονητές που δούλεψα θα έλεγα ότι με αυτόν είχαμε την καλύτερη συνεργασία».

«Φωνάζω τον Μαυροειδή… μπαμπά»

Με ποιον ή ποιους παίκτες συνεργάστηκες καλύτερα όσο ήσουν στην ΑΕΚ;

«Αυτοί που με βοήθησαν πάρα πολύ είναι σίγουρα ο Λουκάς (σ.σ Μαυροκεφαλίδης) και ο Δημήτρης Μαυροειδής, όπως και ο Βασίλης ο Ξανθόπουλος. Είχα την τύχη στην ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν να έχω εξαιρετικούς συμπαίκτες, παικταράδες για την ακρίβεια και εξαιρετικούς προπονητές. Ειδικά τον Μαυροειδή, καμιά φορά τον φωνάζω μπαμπά. Λέγαμε ότι είναι ο μπαμπάς όλων, η ψυχή των αποδυτηρίων, ένας πανέξυπνος παίκτης».

Λίγο καιρό πριν αποχωρήσεις είχε γίνει γνωστό πως συζητούσες για να ανανεώσεις το συμβόλαιο σου. Τελικά, τι «τραίναρε» την προοπτική αυτή;

«Είναι γεγονός ότι συζητούσαμε για ανανέωση. Κάποια πράγματα με τα οποία δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με τίποτα με έκαναν να μην ανανεώσω και έτσι αποφασίσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας».

Θα σκεφτόσουν την προοπτική του εξωτερικού αν σου δινόταν η ευκαιρία;

«Ναι η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να βγω προς τα… έξω και να δω κι άλλα πράγματα μπασκετικά. Είναι στα όνειρα μου».

Στο διάστημα που πέρασες στον Δικέφαλο γνώρισες και έκανες φίλους όπως ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Πιστεύεις ότι είναι έτοιμος για το επίπεδο της Ευρωλίγκας με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό;

«Ο Λάρι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Θέλει να πετύχει, είναι πεισματάρης και… αλητάκι με την καλή έννοια και θα τα καταφέρει. Είναι πολύ ποιοτικός μπασκετμπολίστας, ότι ρόλο του αναθέσεις θα τον αναλάβει και στον Ολυμπιακό και σε αυτό το επίπεδο θα καταφέρει να καθιερωθεί».

Και τέλος, ποιος παίκτης είναι το ίνδαλμα σου;

«Αρκετοί παίκτες, αλλά από μικρό παιδί έχω… κόλλημα με τον Κούκοτς».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ