Λιόλιος: «Είναι ανάγκη να κάνουμε αλλαγές, να κάνουμε πραγματική ανάπτυξη»

Λιόλιος: «Είναι ανάγκη να κάνουμε αλλαγές, να κάνουμε πραγματική ανάπτυξη»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, ανέπτυξε πλήρως το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας που περιλαμβάνει βαθιές τομές και αλλαγές σε πολλά επίπεδα.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος, ως πρόεδρος της ΕΟΚ, έχει την υποχρέωση να αλλάξει τα κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ, να το εκσυγχρονίσει και να το κάνει πιο λειτουργικό και βιώσιμο, για να ανέβει σταδιακά και η ποιότητά του.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο EOK Web radio, ο Λιόλιος εξήγησε αναλυτικά τις προθέσεις του και τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν στις εθνικές κατηγορίες του αθλήματος, στους κανονισμούς που διέπουν τις μεταγραφές, τις wild cards συμμετοχής στα πρωταθλήματα που θα δοθούν, αλλά και οργανωτικές αλλαγές που αφορούν τους τελικούς Κυπέλλου σε Άνδρες και Γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η προτεραιότητα του Νίκολα Μίροτιτς…

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Λιόλιος για:

 Το πλάνο της Ομοσπονδίας που ήδη εκπονείται και βρίσκεται σε φάση εξέλιξη2: «Η Ομοσπονδία έχει βάλει ένα πλάνο για τα επόμενα χρόνια, το οποίο το υλοποιεί χρόνο με το χρόνο, γιατί αν τα κάναμε όλα απ’ την πρώτη χρόνια όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών και αλλαγών δε θα μπορούσε να γίνει αντιληπτός. Ήδη αυτές που έχουμε κάνει την πρώτη χρονιά δεν έχουν αφομοιωθεί απ’ όλες τις ομάδες καλά καλά, γιατί είναι σε διαφορετικά επίπεδα. Επειδή όμως πρέπει να προχωρήσουμε με γοργό βηματισμό, θα πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, η μπασκετική κοινωνία, η ευρωπαϊκή μπασκετική κοινωνία και πρέπει να καταλάβουμε που βρισκόμαστε, πού πηγαίνουμε και για ποιον λόγο τα κάνουμε».

Τις αλλαγές στους κανόνες που θα διέπουν τις μεταγραφικές περιόδους: «Φέτος έχουμε κάνει τριών ειδών αλλαγές, σε τρεις κατευθύνσεις, οι οποίες είναι για όλες τις ομάδες, αλλά με διαφορετικό βαθμό η κάθε ομάδα. Το πρώτο κομμάτι που γίνεται, το άμεσο, είναι όσον αφορά το μεταγραφικό τοπίο. Πέρυσι τη μεταγραφική περίοδο την είχαμε μέχρι 30 Αυγούστου, ενώ τώρα την έχουμε μέχρι 15 Σεπτέμβρη, οπού πια έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές των ομάδων, δουλεύει το ψηφιακό δελτίο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιεστούν στο χρόνο οι ομάδες».

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε κάνει αρκετές βελτιωτικές κινήσεις στον θεσμό του διπλού δελτίου και των θυγατρικών ομάδων, όπου πέρυσι ξεκίνησε. Είδαμε πέρυσι τα θετικά και τα αρνητικά και τώρα πάμε να διαλύσουμε ότι αρνητικό υπήρχε, να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας και στο θεσμό του διπλού δελτίου και στο θεσμό των θυγατρικών ομάδων, έτσι ώστε να δοθούν ευκαιρίες στα νέα παιδιά να παίξουν, χωρίς αυτό να γίνεται εργαλείο αλλοίωσης πρωταθλημάτων. Γι’ αυτό και έχουν υπάρξει αρκετές αλλαγές σ’ αυτήν την κατεύθυνση, γιατί ακούσαμε πάρα πολύ καλά τι βίωναν οι ομάδες και τι προβλήματα αντιμετώπιζαν από αυτά που είχαμε βάλει».

Το τρίτο είναι ότι έχουμε ξεκινήσει από φέτος και του χρόνου θα είναι πολύ πιο έντονο, μια στοχευμένη μείωση των παράβολων. Βλέπουμε πια ότι αντέχει η Ομοσπονδία να κάνει πράξη όλα όσα έχει υποσχεθεί με τη μικρότερη οικονομική εισφορά των ομάδων στο κομμάτι αυτό. Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα παράβολα δεν πάνε στην Ομοσπονδία, αλλά πάνε σε ένα ξεχωριστό ταμείο το οποίο ενισχύει της ομάδες που είναι σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, τις οποίες εμείς έχουμε ανάγκη.

Είδαμε το πώς λειτούργησε πιλοτικά η Elite League, πήραμε τα θετικά, βελτιώσαμε αρκετά την κατηγορία και πήραμε κάποιες καλές αλλαγές και τις πήγαμε και στις υπόλοιπές κατηγορίες. Το πρώτο που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε πάει ηλεκτρονικά φύλλα αγώνα σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα. Ο στόχος της Ομοσπονδίας είναι σε τρία χρόνια από τώρα να είναι όλα ψηφιακά. Σ’ αυτό έχουμε και τη δυνατότητα ακόμη να έχουμε και το χρόνο συμμέτοχής των αθλητών, το οποίο μάς βοηθάει να εισάγουμε και έναν άλλον πετυχημένο θεσμό, την οικονομική ενίσχυση όλων των ομάδων, αλλά σε μια βάση, εφόσον αυτές οι ομάδες βοηθούν στο αναπτυξιακό κομμάτι της Ομοσπονδίας. Συμμετέχουν περισσότερα νέα παιδιά στο να παίζουν πραγματικό χώρο στα πρωταθλήματα. Το συνολικό μπάτζετ που διαθέτουμε φέτος για όλες τις κατηγορίες γι’ αυτό το κομμάτι είναι 960 χιλιάδες ευρώ, όπου με αυτό ενισχύουμε αυτές τις ομάδες, αλλά στον άξονα της συμμετοχής των νέων αθλητών και αθλητριών. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πραγματική ανάπτυξη και όχι τύποις.

Ένα άλλο κομμάτι είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες εντός των τεσσάρων γραμμών, θα έχουν ηλεκτρονική κάρτα μέσα απ’ το μητρώο της Ελληνικής Ομοσπονδίας, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιος είναι εντός αγωνιστικού χώρου. Αυτό που παρουσιαζόταν στο παρελθόν ήταν ότι καμιά φορά καθόταν όποιος ήθελε στον πάγκο, δημιουργούσε θέματα και δεν ξέραμε ποιος ήταν αυτός. Υπεύθυνος γι’ αυτό θα είναι ο παλιός κομισάριος που τώρα πια είναι technical delegate. Ουσιαστικά αυτό που χρειαζόμαστε κι έχει έρθει ο καιρός είναι η εκπαίδευση των παλιών κομισαρίων, με αρμοδιότητες όπως είναι στη FIBA και αυτό σημαίνει ότι για εμάς είναι τα αυτιά μας, τα μάτια μας να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει και θα έχουμε ηλεκτρονικό report αμέσως μόλις τελειώσει ο αγώνας. Αυτός ο άνθρωπος θα είναι υπεύθυνος να ελέγχει αν όλοι οι άνθρωποι εντός, αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου βοηθούν στην ομαλή εξέλιξη ενός αγώνα.

Τις Elite League και Α1 Γυναικών και το πως θα προβάλονται και θα είναι διαθέσιμοι για το κοινό: «Όλοι οι αγώνες της Elite League και το 90% της Α1 Γυναικών, θα προβάλλονται live μέσα απ’ το κανάλι της ΕΟΚ ή από κάποιο άλλο τηλεοπτικό μέσο, όπως και επιλεγμένοι αγώνες των υπολοίπων εθνικών κατηγοριών. Μέχρι να φτάσουμε σ’ ένα βάθος χρόνου όπου όλοι οι αγώνες των εθνικών κατηγοριών να προβάλλονται μέσα απ’ το κανάλι της ΕΟΚ».

Τις wild card και πως θα διανεμηθούν στις εθνικές κατηγορίες: «Μέχρι παλαιότερα όταν υπήρχαν κενές θέσεις φτάναμε Σεπτέμβρη για να καταλάβουμε ποιες ομάδες στελεχώνουν τις εθνικές κατηγορίες. Έτσι εμείς απ’ την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα βάλουμε wild card βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που έχουν δοθεί ήδη. Ήδη έχει ανοίξει το pool των ομάδων που έχουνε διάθεση να συμμετάσχουν και τώρα με τις δηλώσεις συμμετοχής που βλέπουμε ποιες συμμετέχουν, όπου υπάρχουν κενά θα συνεδριάσει το Δ.Σ., θα δει τα κενά, θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος στις ομάδες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά και θα γίνει η επιλογή με πλήρη διαφάνεια για το ποιοι θα συμπληρώσουν αυτά τα κενά. Τα κριτήρια είναι αγωνιστικά, γεωγραφικά, έχουν να κάνουν με τη δομή της ομάδας, το πλάνο και φυσικά οι ομάδες αυτές θα μάς το παρουσιάσουν. Εκεί έχουμε βάλει και μια άλλη δικλείδα, η οποία λέει ότι θα πρέπει να δώσει μια εγγυητική η ομάδα. Το 50% της εγγυητικής θα πάει στις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, γιατί όταν δίνεις μια wild card σε μια ομάδα σημαίνει ότι οι άλλες ομάδες έχουν να κάνουν ένα επιπλέον ταξίδι, οπότε αυτή η ομάδα που ανέβηκε θα πρέπει να τους προσφέρει τουλάχιστον τα έξοδα αυτά. Πρέπει μ’ αυτόν τον τρόπο οι ομάδες να καταλάβουν ότι όταν συμμετέχουν σε μια παραπάνω κατηγορία την οποία δεν κέρδισαν αγωνιστικά, θα βοηθήσουν τις υπόλοιπες ομάδες με κάποιο οικονομικό τρόπο. Μάλιστα, έχουμε βρει κι έναν τρόπο ως Ομοσπονδία, θα ανακοινωθεί αυτό, όπου τα χρήματα αυτά θα πάνε στις ομάδες με πλήρη δικαιοσύνη. Θα υπάρχει μια αναλογικότητα των χρημάτων που θα πάνε στις ομάδες, ανάλογα με τα χιλιομετρικά εισοδήματα. Οπότε εισάγουμε και μια νέα έννοια, του χιλιομετρικού ισοδύναμου».

Τους τελικούς Κυπέλλων και τον χρόνο διεξαγωγής τους: «Υπάρχει και μια αλλαγή ακόμη που για εμένα είναι πολύ ωραία. Ο τελικός Κυπέλλου γυναικών θα γίνει την ίδια μέρα, στον ίδιο χώρο, στο ίδιο γήπεδο με τον τελικό Κυπέλλου ανδρών. Οι δύο τελικοί θα είναι μαζί, κάτι που δείχνει τη βαρύτητα και το πόση σημασία έχει για ‘μας το μπάσκετ γυναικών. Θα πρέπει πια να το μεγαλώσουμε, να μπει μέσα στον κόσμο, να το παρακολουθήσει, να το αγαπήσει και να ‘ρθει ακόμα πιο κοντά με αυτό, κάτι που το έχουμε ανάγκη».

Το Rising Stars με το νέο διευρυμένο μοντέλο συμμετοχής: «Ο μεγάλος όγκος αλλαγών έχει να κάνει με τα αναπτυξιακά. Το πρώτο είναι ότι ο θεσμός του Rising Stars αυξάνεται με συμμετοχή έξτρα 16 ομάδων απ’ όλη την Ελλάδα, όπου θα δώσουν προκριματικά για να συμμετάσχουν εκεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι έχουμε μια πιλοτική δημιουργία Rising Stars και στις νεάνιδες, αφού ήταν πολύ πετυχημένη στα αγόρια».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ