Η ΑΕΚ καταρρέει και ο Πλάθα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο (vids)

Η ΑΕΚ καταρρέει και ο Πλάθα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο (vids)

Η ήττα από τον Προμηθέα άφησε την ΑΕΚ χωρίς νίκη μέσα στο 2024, η Ένωση δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι παρά τις προσθήκες στο ρόστερ και ο Ζοάν Πλάθα είναι πλέον υπό πίεση.

Τρεις φορές πήγε φέτος η ΑΕΚ στην Πάτρα, έχασε και τις τρεις. Με 100-95 από τον Προμηθέα για το πρωτάθλημα σε ένα ματς που προσπάθησε να γυρίσει από το -25, με 83-75 από τον ουραγό Απόλλωνα και χθες με 80-79 ξανά από τον Προμηθέα για το BCL. Σε παιχνίδια που μόνο εκτός έδρας δεν μπορείς να τα πεις αφού χάρη στη δυναμική παρουσία του κόσμου της ένιωθε σαν να παίζει στα Άνω Λιόσια.

Σε 16 ματς κόντρα σε ελληνικές ομάδες φέτος (τα 15 για το πρωτάθλημα) η Ένωση μετράει μόλις έξι νίκες και μόλις μία εκτός έδρας, αυτή κόντρα στο Λαύριο. Δεν έχει νίκη ακόμη μέσα στο 2024 καθώς μετρά τέσσερις ήττες σε ισάριθμα ματς (Ολυμπιακό, Απόλλωνα, Άρη, Προμηθέα) ενώ έχει πάρει μόλις μία νίκη στα επτά τελευταία της παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Οριστικό: Στην αγορά για σέντερ ο Ολυμπιακός – Προτάθηκε ο Μπιρτς που είναι στην Ελλάδα

Πολλά πήγαινε-έλα

Υπάρχει η δικαιολογία των αλλαγών στο ρόστερ. Πάνω που οι «κιτρινόμαυροι» είχαν βρει μία χημεία και άρχισαν να αποδίδουν σχετικά καλό μπάσκετ, έφυγαν οι ΜάκΛεμορ και Καμπενγκέλε ενώ στη συνέχεια ήρθε ο σοβαρός τραυματισμός του Κουζμίνσκας και ό,τι πήγε να χτίσει η ΑΕΚ στην αρχή της σεζόν χάλασε.

Ακολούθησαν οι προσθήκες στο ρόστερ. Μόργκαν, Νάιτ, Χόλινς και Αγραβάνης (υπάρχει και ο Λίντο που ήρθε και έφυγε χωρίς να παίξει) αποκτήθηκαν από την Ένωση και ουσιαστικά ο Ζοάν Πλάθα έπρεπε να στήσει την ομάδα από την αρχή. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς τόσες αλλαγές μέσα στη σεζόν. Από την άλλη όμως, αφού έπρεπε να φύγουν ΜάκΛεμορ και Καμπενγκέλε ενώ προέκυψε και η ατυχία με τον Κουζμίνσκας, δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Εξάλλου στη θέση τους δεν ήρθαν κάποιοι τυχαίοι παίκτες. Ειδικά οι Νάιτ και Χόλινς είναι εξαιρετικές περιπτώσεις για το επίπεδο του BCL. Ο πρώτος έχει πολύ πιο σημαντική καριέρα στο NBA από τον ΜάκΛεμορ και ήδη δείχνει πως θέλει και μπορεί να βοηθήσει. Ο δεύτερος είναι παίκτης επιπέδου Euroleague και επίσης δείχνει με το… καλημέρα πως θα ανεβάσει σε ποιότητα την ΑΕΚ. Ο Μόργκαν σίγουρα δεν είναι Καμπενγκέλε, έχει άλλα χαρακτηριστικά και δίνει λύσεις στην ομάδα ενώ για τον Αγραβάνη το μόνο που μπορεί να ειπωθεί τώρα είναι πως θα χρειαστεί χρόνο για να βρεθεί αρχικά σε καλή φυσική κατάσταση και τότε θα μπορέσει να κριθεί.

Σε συνδυασμό με παίκτες όπως ο Τίλμαν, ο Ραντλ, ο ΜακΡέι αλλά και τους καλούς Έλληνες που έχει φέτος η ΑΕΚ, δεν δικαιολογείται με τίποτα η εικόνα και τα αποτελέσματα που έχει μέχρι τώρα η Ένωση. Αν τελείωνε αυτή την στιγμή το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ θα έπαιζε στα πλέι άουτ καθώς έχει ρεκόρ 6-9 και βρίσκεται στην έβδομη θέση (μαζί με τον Κολοσσό). Πίσω από ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Άρης που ούτε το δικό της μπάτζετ έχουν, ούτε τη δική της ποιότητα.

Πρόγραμμα-βουνό 

Με όσες δικαιολογίες μπορεί να υπάρχουν, ο Πλάθα είναι πλέον υπό μεγάλη πίεση στον πάγκο της ΑΕΚ. Την προσεχή αγωνιστή η Ένωση παίζει στην Καρδίτσα με την τοπική ομάδα που μετράει τέσσερις σερί νίκες και εφόσον νικήσει και την ΑΕΚ θα την πιάσει στη βαθμολογία. Μετά από αυτό το ματς ακολουθεί στο πρωτάθλημα ακόμη μία δύσκολη έξοδος, στη Ρόδο με τον Κολοσσό. Ενδιάμεσα θα παίξει με τη Χάποελ Χολόν εκτός έδρας σε ένα πολύ κρίσιμο ματς για το μέλλον της στο BCL.

Αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς η ΑΕΚ τότε δεν αποκλείεται ο Πλάθα να μην προλάβει καν να βγάλει αυτή την τριάδα αγώνων. Όταν μάλιστα ακολουθεί ακόμη μία, με ακόμη πιο δύσκολα ματς καθώς η Ένωση παίζει εντός με τη Μούρθια για το BCL και στη συνέχεια έχει δύο σερί ματς με τον Παναθηναϊκό, πρώτα για το πρωτάθλημα και μετά για το Κύπελλο, το οποίο υποτίθεται πως κάθε χρόνο είναι μεγάλος της στόχος.

Άμεση βελτίωση και αποτελέσματα αλλιώς…

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα η κατάσταση στην ΑΕΚ μοιάζει οριακή και το μέλλον του Πλάθα μόνο βέβαιο δεν πρέπει να θεωρείται. Η αλήθεια είναι πως ο Ισπανός παίρνει και μερικές ακατανόητες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα αυτές στο τέταρτο δεκάλεπτο με τον Προμηθέα.

Με τη διαφορά στους τρεις πόντους στα τελευταία δευτερόλεπτα και τους Πατρινούς να έχουν δύο βολές, παίρνει τάιμ άουτ πριν εκτελεστούν οι βολές, με αποτέλεσμα να χάνει τη δυνατότητα για επαναφορά από το μισό γήπεδο. Στο τέλος εκτελεί βολές ο ΜακΡέι με τη διαφορά στους τρεις πόντους και αντί να δώσει εντολή να χαθεί η δεύτερη βολή μήπως πάρουν οι παίκτες του το ριμπάουντ και σκοράρουν για παράταση ή νίκη, ζητά να μπει η βολή με 2,2 στο χρονόμετρο.

Είναι απλά πράγματα που δεν έχουν λογική και δείχνουν έναν άνθρωπο που πιθανότατα δεν σκέφτεται καθαρά. Δεν μπορεί να τα βλέπει και να τα καταλαβαίνει ο απλός κόσμος από την τηλεόραση και να μην τα αντιλαμβάνεται ο προπονητής. Ο Μάκης Αγγελόπουλος έκανε αυτό που μπορούσε και τουλάχιστον ποιοτικά το ρόστερ που έχει ο Πλάθα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό των δύο προηγούμενων ετών τουλάχιστον.

Ο Ισπανός οφείλει να αλλάξει άμεσα την κατάσταση, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα καθώς η ΑΕΚ κινδυνεύει μέσα σε λίγες μέρες να χάσει όλους της τους στόχους. Και όλα αυτά, στη χρονιά που συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και οι προσδοκίες (και) στο μπασκετικό τμήμα ήταν πολύ υψηλές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ