Η Εθνική πάει Mundobasket: Το depth chart, τι είδαμε, οι δυνατότητες και το «ταβάνι» της Ελλάδας

Η Εθνική πάει Mundobasket: Το depth chart, τι είδαμε, οι δυνατότητες και το «ταβάνι» της Ελλάδας

Η προετοιμασία και τα φιλικά ολοκληρώθηκαν, η 12άδα ανακοινώθηκε και πλέον η Εθνική πηγαίνει ετοιμοπόλεμη στη Μανίλα των Φιλιππίνων για την πρώτη φάση του Mundobasket. Τα «συν», τα «πλην» και τι μας... περιμένει από 25 Αυγούστου.

Μετά από 20 μέρες προετοιμασίας και 6 δυνατά φιλικά, ο κόουτς Ιτούδης έχει καταλήξει πλέον στην τελική 12άδα της Εθνικής ενόψει Mundobasket.

Η ελληνική αποστολή έφυγε από νωρίς το πρωί με προορισμό τις Φιλιππίνες και εκτός του προπονητικού staff και του ιατρικού επιτελείου ταξίδεψαν για το παγκόσμιο μπασκετικό ραντεβού οι εξής παίκτες: Κώστας Παπανικολάου, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Παπαγιάννης, Μιχάλης Λούντζης, Ντίνος Μήτογλου, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Τόμας Ουόκαπ, Λευτέρης Μποχωρίδης, Δημήτρης Μωραΐτης και Μανώλης Χατζηδάκης.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: «Σε διαπραγματεύσεις με την Έλτσε για τον Λούκας Μπογέ»

Πιο αναλυτικά ας δούμε το βάθος του ρόστερ ή depth chart σε αμερικάνικη ορολογία της ομάδας που έχτισε ο Δημήτρης Ιτούδης:

Το Depth Chart της Εθνικής στο Mundobasket 2023

Στο «1» ή PG: Τόμας Γουόκαπ, Μιχάλης Λούντζης, Δημήτρης Μωραΐτης
Στο «2» ή SG: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Λευτέρης Μποχωρίδης
Στο «3» ή SF: Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Νίκος Ρογκαβόπουλος
Στο «4» ή PF: Ντίνος Μήτογλου, Θανάσης Αντετοκούνμπο
Στο «5» ή C: Γιώργος Παπαγιάννης, Μανώλης Χατζηδάκης

Η παρακάμερα της αναμέτρησης της Εθνικής κόντρα στις ΗΠΑ (vid)

Παρατηρούμε αρχικά πως η βασική 5άδα της εθνικής, ελλείψει των εξαιρετικά ποιοτικών γκαρντ που για διάφορους λόγους δεν θα συμμετάσχουν θα στηριχτεί στην ομοιογένεια και ειδικά στην ερυθρόλευκη ομοιογένεια μιας και Γουόκαπ, Λούντζης και Παπανικολάου αναμένεται να ξεκινούν τα ματς και μαζί με τους Μήτογλου και Παπαγιάννη ή Αντετοκούνμπο και Μήτογλου θα αποτελέσουν την πιο ανταγωνιστική 5άδα στο παρκέ αναλογιζόμενοι τα όσα είδαμε στα 6 φιλικά προετοιμασίας.

Τι μας άρεσε

Κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους όπως οι Σλοβενία (δις), Σερβία, Ιταλία, ΗΠΑ και Γερμανία η Γαλανόλευκη πέτυχε δύο νίκες στα πρώτα δύο ματς με τους Σλοβένους, αλλά έχασε τα τέσσερα υπόλοιπα. Αυτά που κρατάμε είναι ο πολύ κομβικός Γουόκαπ που πέρα από την άμυνα στην περιφέρεια, είναι ο κινητήριο μοχλός αφού «τρέχει» όλες τις επιθέσεις της εθνικής όταν βρίσκεται στο παρκέ.

Στα συν, δύο μάλλον… απρόσμενα ονόματα που δείχνουν αρκετά ώριμοι για να κάνουν το step up και να βοηθήσουν σημαντικά. Πρόκειται για τον Μιχάλη Λούντζη και τον Νίκο Ρογκαβόπουλο, με τον πρώτο να έρχεται… ψημένος από τον εκπληκτικό Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα της τελευταίας διετίας και τον νεαρό σμολ φόργουορντ να ανεβαίνει επίπεδο αγωνιζόμενος στην Τουρκία και να είναι πλέον παίκτης Euroleague.

Από την γραμμή των ψηλών ξεχωρίζουμε τον Θανάση Αντετοκούνμπο που είναι ο κατ’ εξοχήν παίκτης που θα χρησιμοποιηθεί για αλλαγή του ρυθμού του ματς όταν χρειαστεί αφού τα αθλητικά του προσόντα, την ενέργεια στο παρκέ δεν τα βρίσκουμε σε άλλο μέλος του ρόστερ ενώ μπορεί να συμπαρασύρει τους συμπαίκτες του. Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός ο Ντίνος Μήτογλου.

Γύρισε από την πολύμηνη τιμωρία του όχι απλά στα ίδια στάνταρ αλλά βελτιωμένος ειδικά επιθετικά και δίνει τον απαραίτητο όγκο στα ριμπάουντ αλλά και την απειλή από μακριά έχοντας στοιχεία strech 4 αλλά και strech 5, έχοντας τόσο το εκτόπισμα όσο και την ταχύτητα που απαιτείται για να καλύψει και τις δύο θέσεις.

Τι μας προβλημάτισε

Στα αρνητικά υπάρχει η σαφής έλλειψη ταλέντου κυρίως στην επίθεση και τη δημιουργία, αλλά και το μέτριο σουτ από τη γραμμή του τριπόντου. Και αν αυτά εν μέρει καλύπτονται από το πάθος στην άμυνα και την αυταπάρνηση των διεθνών, έχει διαπιστωθεί πως ο παίκτης που θα κάνει την απρόβλεπτη ενέργεια και θα ξεκλειδώσει επιθετικά την ομάδα, απουσιάζει από το ρόστερ.

Ένα ρόστερ που εξ’ αιτίας τόσο των τεσσάρων τρανταχτών απουσιών όσο και της προβληματικής παραγωγικής διαδικασίας του ελληνικού μπάσκετ, που αδυνατεί να βγάλει αρκετούς παίκτες που να μπορούν να σταθούν στο ψηλότερο επίπεδο, έχει προβληματικό βάθος καθώς μόλις 7 από τους διεθνείς μας είναι αποδεδειγμένα «ψημένοι» στην πίεση και τις απαιτήσεις σε ομάδα πρωταθλητισμού.

Οι προσδοκίες

Όπως και να έχει, η Εθνική σε 5 ημέρες ξεκινά το ταξίδι της στο Mundobasket και μόνο με ρεαλισμό και υποστηρικτική διάθεση πρέπει να περιβάλλεται. Ένα ταξίδι που βάσει ρόστερ, σταυρωμάτων και αντιπάλων, έχει βασικό προορισμό την είσοδο στην 8άδα της διοργάνωσης. Ιδανικό μάλιστα, ανάλογα με το ποιες ομάδες περάσουν στις νοκ άουτ φάσεις, θα είναι η εξασφάλιση ενός απευθείας εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς στο Παρίσι.

Το πρόγραμμα και οι πιθανές διασταυρώσεις

Στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων που διοργανώνει μαζί με Ιαπωνία και Ινδονησία το Mundobasket του 2023, στρέφεται λοιπόν το ελληνικό ενδιαφέρον όπου η Ελλάδα στον 3ο Όμιλο θα κοντραριστεί με Ιορδανία, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένο πως θα πάρουμε τις δύο νίκες κόντρα σε Ιορδανία και Νέα Ζηλανδία, αν δεν γίνει κάποια έκπληξη, η Γαλανόλευκη θα κοντραριστεί με Λιθουανία και Μαυροβούνιο για να μπει στην 8άδα

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 3ου ομίλου του Mundobasket:

Σάββατο 26 Αυγούστου
Ιορδανία-Ελλάδα 11:45
ΗΠΑ-Νέα Ζηλανδία 15:40

Δευτέρα 28 Αυγούστου
Νέα Ζηλανδία-Ιορδανία 11:45
Ελλάδα-ΗΠΑ 15:40

Τετάρτη 30 Αυγούστου
ΗΠΑ-Ιορδανία 11:40
Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία 15:40

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ