Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα μόνα που μέτρησαν

Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα μόνα που μέτρησαν

Εκτός από τα αποτελέσματα, που φέρνουν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο προ των πυλών, η Εθνική και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος κέρδισαν από την α' προκριματική φάση και τέσσερις παίκτες.

Όταν ξεκινούσε πέρυσι τον Νοέμβρη η προσπάθεια της Εθνικής στα «παράθυρα», ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είχε βάλει δύο βασικούς στόχους. Δέκα μήνες αργότερα και μερικές ώρες πριν από το τζάμπολ της β’ προκριματικής φάσης, μέσω της οποίας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα κοιτάξει να σφραγίσει το εισιτήριο για την Κίνα, μπορεί να πει κανείς με σχετική ασφάλεια ότι τους πέτυχε και τους δύο.

Ο πρώτος ήταν να πάρει τα αποτελέσματα. Τα πήρε και με το παραπάνω, αφού αυτό το 6-0 της α’ φάσης φέρνει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μια ανάσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το έχουμε αναλύσει παραπάνω από μία φορές, ας μην το κάνουμε άλλη μία.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να διευρύνει τη βάση της Εθνικής ομάδας. Να μεγαλώσει τη δεξαμενή από την οποία αντλούνται παίκτες ικανοί όσο και έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Υποτίθεται ότι στην πρώτη φάση, λόγω της αναγκαστικής απουσίας των παικτών από το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα, θα έπαιζαν παίκτες, που δεν είχαν κληθεί ποτέ στην Εθνική ή δεν επρόκειτο να κληθούν ποτέ υπό άλλες συνθήκες. Και από αυτούς υπήρχε η προσδοκία να αναδειχθούν κάποιοι οι οποίοι θα συμπλήρωναν τον γνωστό ποιοτικό κορμό και θα διεύρυναν τις επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή.

Πετυχημένος και αυτός ο στόχος. Δείτε τη σύνθεση της ομάδας που θα παίξει αυτές τις μέρες με τη Σερβία και τη Γεωργία. Πλάι στους παίκτες που όλα αυτά τα χρόνια στελεχώνουν σταθερά την Εθνική και αποτελούν τη βάση της, έχουν προστεθεί άλλοι τέσσερις, που κέρδισαν με το σπαθί τους τη θέση τους μέσα από την πρώτη φάση των «παραθύρων».

Οι δύο είναι κομμάτι του μέλλοντος της ομάδας. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έπαιξε στα 5 από τα 6 παιχνίδια της πρώτης φάσης σκοράροντας 9,8 πόντους σε καθένα από αυτά και σουτάροντας με 50% στο τρίποντο. Επιπλέον διακρίθηκε ιδιαίτερα σε επικίνδυνες αμυντικές αποστολές και απέδειξε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του ομοσπονδιακού προπονητή.

Ο Ντίνος Μήτογλου δε, παρότι παίκτης του Παναθηναϊκού (της Ευρωλίγκας δηλαδή), έπαιξε στα τρία από τα 6 παιχνίδια και ειδικά στα δύο εξ αυτών για το «παράθυρο» του Ιουνίου ήταν εκπληκτικός. Με 13,3 πόντους, 5,3 ριμπάουντ και 75% στο τρίποντο (αλλά σε λίγες προσπάθειες) άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και δείχνει και αυτός ότι το μέλλον του ανήκει.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι δύο παίκτες ήταν από τους καλύτερους στα πρόσφατα φιλικά με το Μαυροβούνιο και τη Γαλλία, όπου γενικά η Εθνική δεν ικανοποίησε. Ο Σκουρτόπουλος παρότρυνε τον Λαρεντζάκη να πάρει πρωτοβουλίες και στο κομμάτι της δημιουργίας, έβαλε τον Μήτογλου πολύ και σε θέση σέντερ και έδειξε ότι υπολογίζει πολύ και στους δύο.

Οι άλλοι δύο που κέρδισαν τη συμμετοχή τους στην… κανονική Εθνική είναι δύο παλιοί. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος έκανε ένα εντυπωσιακό come back στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με 11,7 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και πολλή και σκληρή άμυνα στα 6 παιχνίδια της πρώτης φάσης. Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης κατάφερε στα 35 του να κάνει ένα αξιοπρεπέστατο ντεμπούτο στην Εθνική και να βοηθήσει πολύ με τους 7,7 πόντους του και την καλή άμυνα που έπαιξε και στα 6 παιχνίδια.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ξέρει ότι δεν μπορεί να περιμένει από κανέναν από τους δύο πολλά πράγματα για το μέλλον, διότι ο χρόνος περνά και είναι αμείλικτος. Όμως επιβραβεύει την επιμονή και τη σοβαρότητά τους. Και ξέρει ότι και το επόμενο καλοκαίρι στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν ουσιαστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ