Παναθηναϊκός: Τα 4 συμβόλαια που «καίνε» και οι Μπέντιλ, Σαντ-Ρος

Παναθηναϊκός: Τα 4 συμβόλαια που «καίνε» και οι Μπέντιλ, Σαντ-Ρος

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με νταμπλ τη φετινή σεζόν και πλέον η προσοχή πέφτει στο καλοκαίρι. Οι Νέντοβιτς, Χεζόνια, Παπαπέτρου, Μήτογλου που μένουν ελεύθεροι και θα στοιχίσουν πολλά και οι «σίγουροι» Μπέντιλ και Σαντ-Ρος.

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε πριν μερικές μέρες το πρωτάθλημα κόντρα στο Λαύριο επικρατώντας στο Game 4 με 82-66, ολοκληρώνοντας μια ιδιαίτερη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με νταμπλ, αφού είχε πάρει και το Κύπελλο. Οι πράσινοι «έσωσαν» τη χρονιά,  στην οποία ξεκίνησαν με διαφορετικά δεδομένα, λόγω της απουσίας από την ηγεσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, όμως οι Τάκης Τριαντόπουλος, Δημήτρης Διαμαντίδης και Φραγκίσκος Αλβέρτης κατάφεραν παρά την αποτυχία στη Euroleague να κατακτήσουν δυο τίτλους σε μια μεταβατική χρονιά.

Πλέον όλο το βάρος στον Παναθηναϊκό πέφτει στον σχεδιασμό της νέας σεζόν και το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλο και δύσκολο για τη διοίκηση των πρασίνων. Ο λόγος είναι τα πολλά συμβόλαια που λήγουν, αλλά και το περιορισμένο μπάτζετ που έχει η ομάδα που φέτος κυμάνθηκε κοντά στα 6 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι και για του χρόνου το μπάτζετ δεν θα έχει μεγάλες διαφορές, ενώ ο Όντεντ Κάτας δύσκολα θα είναι αυτός που θα «χτίσει» τον Παναθηναϊκό της επόμενης σεζόν, παρά το γεγονός ότι κατέκτησε το νταμπλ/.

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός έχει 4+2 κομβικά συμβόλαια που ολοκληρώνονται και άλλα 3 που που δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο στον σχεδιασμό. Οι περιπτώσεις που «καίνε» είναι αυτές των Ιωάννη Παπαπέτρου, Ντίνο Μήτογλου, Μάριο Χεζόνια και Νεμάνια Νέντοβιτς, ενώ λήγουν και τα συμβόλαια των Μπεν Μπέντιλ, Χάουαρντ Σαντ-Ρος, Σέλβιν Μακ, Άαρον Ουάιτ και Ίαν Βουγιούκα. Οι τρεις τελευταίοι μοιάζουν να είναι «τελειωμένοι» αν και ο Έλληνας σέντερ είναι «σημαία» και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Οι υπόλοιπες 6 είναι σημαντικές για το πλάνο της νέας σεζόν.

Τα δεδομένα για Παπαπέτρου και Μήτογλου

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι 4 παίκτες είναι «πενταδάτοι» και σπουδαίες περιπτώσεις που δεν έχουν παίξει μαζί παρά ελάχιστα. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός θέλει να τους κρατήσει όλους, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να κάνει οικονομική υπέρβαση, αφού βάση λογικής αξίζουν όσο το φετινό μπάτζετ. Δηλαδή 4 εκατομμύρια ευρώ.

Οπότε το τριφύλλι αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει πρώτα είναι να κρατήσει τους δυο Έλληνες του ρόστερ. Τον αρχηγό Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Ντίνο Μήτογλου. Ο πρώτος έχει συμβόλαιο 750.000 ευρώ ετησίως και σίγουρα θα ζητήσει αύξηση, με το ποσό να είναι άγνωστο προς το παρόν, ενώ καραδοκούν για την απόκτηση του οι Αρμάνι, Ζενίτ, Εφές και αυτές για αρχή, αφού σε περίπτωση που μείνει ελεύθερος η μισή Ευρώπη θα «πέσει» στα πόδια του. Από την άλλη ο Μήτογλου έχει λαμβάνειν 600.000 ευρώ και μοιάζει δύσκολο στο «πικ» της καριέρας του να πέσει κάτω από τα 800 με 850.

Είναι ανάλογη υπόθεση με του Παπαπέτρου, αφού είναι αρκετές ομάδες που θέλουν να τον αποκτήσουν κάτι που θα κάνει πιο δύσκολη την παραμονή του. Ανάμεσα στις ομάδες που περιμένουν φέρεται να είναι και ο Ολυμπιακός, ενώ ο ίδιος κοιτάζει προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τι θα γίνει με Χεζόνια και Νέντοβιτς

Ο Παναθηναϊκός τον περασμένο Μάρτιο έκανε το μεγάλο «μπαμ» και απέκτησε από την Μπαρτσελόνα με τη μορφή δανεισμού τον Μάριο Χεζόνια, προκαλώντας πανζουρλισμό στον κόσμο των πράσινων. Λίγους μήνες μετά έρχονται τα δύσκολα, αφού το τριφύλλι αν θέλει να τον κρατήσει πρέπει να καταβάλλει 400.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα, ενώ ο ίδιος αποκλείεται να μείνει με λιγότερα από 1,3-1,3 εκατ. ευρώ. Και για τον Κροάτη δεδομένα θα υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ έχει ακόμη πέραση και στο ΝΒΑ. Το ότι θα ήθελε να μείνει και αυτός είναι γνωστό, όμως με τα υπάρχοντα δεδομένα και το τωρινό μπάτζετ ο Παναθηναϊκός ψάχνει υπέρβαση.

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς από την άλλη είναι ο παίκτης που μέχρι πριν 3 μήνες θα ήταν προτεραιότητα. Αλλά θα τον ήθελαν και όλοι. Το γεγονός ότι είχε περιπέτεια με την υγεία του και δεν έπαιξε στο υπόλοιπο της σεζόν έφερε τον Παναθηναϊκό σε ένα καλό σημείο (όσο κακό και αν ακούγεται), διότι το ενδιαφέρον εξασθένισε για την περίπτωση του, ενώ έπεσαν κάπως οι μετοχές του.

Ο Σέρβος γκαρντ πέρσι υπέγραψε συμβόλαιο 600.000 ευρώ ετησίως, σίγουρα θα θελήσει αύξηση, όμως λόγω του φινάλε της σεζόν θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα (περίπου 800-900.000 ευρώ). Ο Παναθηναϊκός, η λογική λέει ότι πρέπει να τα δώσει, ειδικά σε αυτόν τον παίκτη που μέχρι να «πληγεί» από τον κορωνοϊό έκανε πράγματα και θαύματα. Όμως η διοίκηση φαίνεται πως για να βγουν τα «κουκιά» πρέπει να επιλέξει ποιον δεν θα ανανεώσει, ειδάλλως με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα δεν θα βγει το μπάτζετ της νέας σεζόν.

Οι «σίγουροι» Μπέντιλ και Σαντ-Ρος

Ο Μπεν Μπέντιλ υπέγραψε συμβόλαιο δυο ετών πριν από δυο χρόνια και φέτος έκανε εξαιρετική σεζόν. Ο ψηλός των πρασίνων είναι σημαντικό «γρανάζι» στο ροτέισον του τριφυλλιού και ο Όντεντ Κάτας τον χρησιμοποίησε αρκετά. Η περίπτωση του μοιάζει να είναι από τις πιο εύκολες αυτή τη στιγμή, αφού είναι αμοιβαία η επιθυμία για ανανέωση της συνεργασίας των δυο πλευρών, ενώ παρά το ενδιαφέρον που μπορεί να προκύψει από το εξωτερικό το συμβόλαιο του Μπέντιλ είναι προσιτό για τον Παναθηναϊκό.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Ο Κουβανός γκαρντ είναι ένα «εργαλείο» στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, ένας τρομερός αμυντικός που κάνει πολλές δουλειές και είναι χρήσιμος για τον Ισραηλινό τεχνικό. Και εδώ ισχύει κάτι ανάλογο με τον Μπέντιλ, αφού ο Παναθηναϊκός θα του κάνει πρόταση ανανέωσης, ο ίδιος είναι ευχαριστημένος και τα χρήματα που παίρνει είναι καλά για να παραμείνει στο τριφύλλι. Πολλά βέβαια και στις δυο υποθέσεις θα εξαρτηθούν από τα 4 συμβόλαια των Παπαπέτρου, Μήτογλου, Νέντοβιτς και Χεζόνια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ