Παναθηναϊκός – Τι κρατάει και τι πετάει από το τουρνουά του Μονάχου (pics+vids)

Παναθηναϊκός – Τι κρατάει και τι πετάει από το τουρνουά του Μονάχου (pics+vids)

Ο Παναθηναϊκός έφυγε από το Μόναχο έχοντας στις αποσκευές του μία νίκη και μία ήττα και γυρνάει στην Αθήνα για την τελική ευθεία της προετοιμασίας του ενόψει της νέας σεζόν. To10.gr γράφει για τα στοιχεία που είδε από τους παίκτες του ο Δημήτρης Πρίφτης στα δύο φιλικά παιχνίδια.

Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να «τεστάρει» τις δυνάμεις του απέναντι σε δύο πολύ καλές ομάδες στο τουρνουά «Magenta Cup» του Μονάχου.

Οι πράσινοι αντιμετώπισαν κατά σειρά τον Ερυθρό Αστέρα και την Βίρτους Μπόλονια στο «Audi Dome» της βαυαρικής πόλης και επιστρέφουν στην Αθήνα για το τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους, πριν την έναρξη των επίσημων διοργανώσεων.

Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο ΟΑΚΑ (18-19/9) τις Παρτίζαν, Αναντολού Εφές και Ουλμ στο πλαίοιο του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Στη συνέχεια, το τριφύλλι θα διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιο της σεζόν, αγωνιζόμενο στο Super Cup όπου θα γίνει στη Πάτρα (25-26/9).

Ο Δημήτρης Πρίφτης είδε την ομάδα του να παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα στα δύο παιχνίδια που έδωσε, θέλοντας φυσικά να ξεχάσει αυτό απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα και την συντριβή που γνώρισε (55-83) και να κρατήσει τον χαρακτήρα που έδειξε με την Βίρτους Μπολόνια και την νίκη στη δεύτερη παράταση (112-111).

Η αποχώρηση από το Μόναχο αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στο πράσινο σύνολο και to10.gr ξεχωρίζει κάποια από τα στοιχεία που φανέρωσε το τριφύλλι στο γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου.

Τα ψηλά σχήματα του «πάνε»

Ο Δημήτρης Πρίφτης ήταν εκ προοιμίου αναγκασμένος να προσφύγει στην χρησιμοποίηση πεντάδων με ύψος και όγκο.

Οι απουσίες δύο σημαντικών «κοντών», του Μέικον και του Νέντοβιτς δεν άφηναν επιλογή στον Έλληνα τεχνικό, αν και ο ίδιος μπορεί να το είχε στο μυαλό του να δοκιμάσει κάτι ανάλογο.

Τα συμπεράσματα που έβγαλε είναι θετικά, με τους πράσινους να βγάζουν καλά στοιχεία στο παρκέ και ειδικά στην άμυνα.

Με τον Παπαπέτρου να αγωνίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο «2», ο Παναθηναϊκός απέκτησε μεγάλο όγκο και σε πολλές περιπτώσεις «έκρυβε» το καλάθι στους αντιπάλους. Επιπλέον, τους οδήγησε και σε πολλά λάθη, τα οποία κατάφερε να εκμεταλλευθεί στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Η πίεση τον «λύγιζε»

Ένα από τα κομμάτια που χρίζουν άμεσης βελτίωσης είναι η συμπεριφορά του Παναθηναϊκού, όταν ο αντίπαλος ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και πίεσης στην άμυνά του.

Ίσως ήταν το στοιχείο που έγινε πιο ξεκάθαρο στα δύο φιλικά επί γερμανικού εδάφους, με τους πράσινους να υποπίπτουν σε αρκετά λάθη κάτω υπό αυτές τις συνθήκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δεύτερο ημίχρονο με τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά και μεγάλα διαστήματα κόντρα στην Βίρτους.

Αποτέλεσμα της αδυναμίας να ανταπεξέλθει στην πίεση, ήταν να οδηγεί σε εύκολα καλάθια τους αντιπάλους, να τους τονώνει την ψυχολογία και αντίστοιχα να μειώνει την δική του.

Φάνηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη για ένα κλασικό πλέι μέικερ που θα «βλέπει» γήπεδο και δεν θα εγκλωβίζεται εύκολα στις αντίπαλες παγίδες.

Ο Πέρι έδειξε ψήγματα του επιθετικού του ταλέντου, αλλά και πρόβλημα στην διαχείριση της πίεσης από τα γκαρντ. κάνοντας τέσσερα λάθη απέναντι στην Βίρτους Μπολόνια.

Άκουσε τον προπονητή του και έδειξε χαρακτήρα

Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν πίστευε στα μάτια του με αυτά που έβλεπε από τους παίκτες του στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ερυθρό Αστέρα, ξεσπώντας σε ένα τάιμ άουτ και ζητώντας να δείξουν σεβασμό στον ίδιο τους τον εαυτό.

Μπορεί να μην άλλαξε κάτι στο παιχνίδι με την ομάδα του Βελιγραδίου, αλλά με την Βίρτους ο Έλληνας τεχνικός ειδε τον Παναθηναϊκό να παλεύει κάθε μπάλα και να μην τα παρατά ποτέ.

Οι πράσινοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στους Ιταλούς, οι οποίοι γύρισαν το παιχνίδι στην τελευταία περίοδο (ήταν πίσω με 12 στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου) και προηγήθηκαν με 84-90, ένα λεπτά πριν το τέλος.

Πολλοί θα περίμεναν τους παίκτες του Παναθηναϊκού να είναι παραδομένοι στη μοίρα τους και ειδικά με ό,τι είχε προηγηθεί, αλλά βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα, έδειξαν χαρακτήρα και σθένος και στο τέλος πήραν τη νίκη στη δεύτερη παράταση (2η στα φετινά φιλικά, μετά από εκείνη με τη Ζενίτ).

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος που φέρνει μαζί του στην Αθήνα το τριφύλλι και σίγουρα θα το έχει για οδηγό και κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Ο ηγέτης μίλησε όταν έπρεπε

Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ήταν κακός, όπως και όλη η ομάδα. Αλλά απέναντι στην Βίρτους Μπολόνια, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έδωσε μια απίστευτη παράσταση και έδειξε πως δεν είναι αρχηγός μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τελείωσε τον αγώνα με 41 (!) πόντους, δείχνοντας με το «καλημέρα» της σεζόν πως όταν η μπάλα καίει αυτός θα είναι στο σωστό σημείο και θα αναλαμβάνει δράση.

Ο 27χρονος φόργουορντ (ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια με τους πράσινους στις 11 Ιουλίου) είχε ένα επιθετικό «ξέσπασμα» χωρίς προηγούμενο στη τρίτη περίοδο, το σημαντικότερο όμως ήταν πως αποδείχθηκε εύστοχος όταν η μπάλα έκαιγε.

Ο Παπαπέτρου μείωσε στους τρεις (87-90) στην κανονική διάρκεια, πριν ο Κασελάκης στείλει με δικό του τρίποντο το ματς στη παράταση. Στο έξτρα πεντάλεπτο, έβαλε ένα «τρελό» δίποντο για να ισοφαρίσει (100-100) και να δώσει συνέχεια στο θρίλερ, πριν «εκτελέσει» την Βίρτους με απίστευτο καλάθι και χαρίσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 112-111.

Πλέον, περιμένει τον Νεμάνια Νέντοβιτς για να συνθέσουν μαζί ένα επιθετικό δίδυμο που θα «τραβήξει« το μεγαλύτερο κουπί για τον Παναθηναϊκό στη διάρκεια της σεζόν.

Παραμένει η απουσία εκτέλεσης από το «4»

Οκάρο Ουάιτ και Τζέρεμι Έβανς συνέχισαν να μην δίνουν σκορ από τη θέση «4». Οι δύο Αμερικανοί δεν αποτέλεσαν απειλή για τις αντίπαλες άμυνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού.

Ολοκλήρωσαν το τουρνουά με δύο πόντους έκαστος (τέσσερις συνολικά), σουτάροντας με 1/10 σουτ εντός παιδειάς.

Ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει άμεσα ο Δημήτρης Πρίφτης, αν θέλει να προσθέσει και άλλα στοιχεία στην επίθεση της ομάδας του, η οποία απείλει έξω από την γραμμή των 6,75 μέχρι την θέση «3».

Το πρόβλημα των Ουάιτ και Έβανς στο σουτ ήταν γνωστό, αλλά η κατάσταση οφείλει να αλλάξει, για να μην γίνει προβλέψιμος ο τρόπος που θα απειλούν το αντίπαλο καλάθι.

Θυμίζουμε πως τη περσινή χρονιά, ο Παναθηναϊκός διέθετε τρεις παίκτες στο «4» (Μήτογλου, Άαρον Ουάιτ, Μπέντιλ) που είχαν την δυνατότητα να βάζουν με σχετικά, για τη θέση τους, καλό ποσοστό την μπάλα στο αντίπαλο διχτάκι από το τρίποντο.

Ψάχνει τη σταθερότητα και τη διάρκεια

Θα ήταν κάπως ουτοπικό και περίεργο να έχει ο Παναθηναϊκός δημιουργήσει αυτή την ομοιογένεια και το «δέσιμο» σε μια καινούργια ομάδα ώστε να αποδίδει καλά σε μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού.

Βρισκόμαστε στην προετοιμασία, με την σεζόν να ξεκινά σε δύο εβδομάδες για τους πράσινους και ο Δημητρης Πρίφτης δεν έχει δουλέψει ακόμα με όλη την ομάδα του σε κάποιο φιλικό.

Αυτό ίσως γίνει στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», όπου αναμένεται να επιστρέψει ο Νεμάνια Νέντοβιτς, ενώ και ο Νταρίλ Μέικον θα έχει ξεπέρασει το πρόβλημα στο δεξιό αστράγαλο που αποκόμισε από το φιλικό με τη Ζενίτ.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος αναφέρει πως ούτε όσα έγιναν στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ερυθρό Αστέρα μπορούν να δικαιολογηθούν, επειδή είμαστε στη preseason.

Οι πράσινοι έπαθαν ένα χωρίς προηγούμενο blackout, δεχόμενοι σερί 51-20 από τους Σέρβους, ενώ έδειχναν ανήμποροι έστω να αντιδράσουν και να μειώσουν την διαφορά.

Η σταθερότητα και η διάρκεια είναι στοιχεία που χτίζονται με το χρόνο και τα παιχνίδια, αλλά ο Παναθηναϊκός θα κληθεί σύντομα να διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς και ενδεχόμενη κατάκτησή του θα δώσει στον Δημήτρη Πρίφτη τον χρόνο και την ηρεμία για να διορθώσει τα κακώς κείμενα που έχουν βγει στην επιφάνεια για την ομάδα του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ