Από τον Σπανούλη, στον Γκασόλ και τον Σκόλα  – Οι «θρύλοι» του μπάσκετ που αποσύρθηκαν το 2021

Από τον Σπανούλη, στον Γκασόλ και τον Σκόλα – Οι «θρύλοι» του μπάσκετ που αποσύρθηκαν το 2021

Το 2021 ήταν μία χρονιά όπου το μπάσκετ κλήθηκε να αποχωριστεί μερικούς από τους «θρύλους» του, η απουσία των οποίων πλέον από τα παρκέ αφαιρεί λίγη από τη μαγεία που προσφέρει το άθλημα.

Παίκτες πάνε και έρχονται, αλλά οι «θρύλοι» δεν ξεχνιούνται ποτέ. Το 2021 ήταν μία χρονιά δύσκολη από όλες τις απόψεις και έγινε ακόμα δυσκολότερη για το μπάσκετ με τις αποχωρήσεις σημαντικών αθλητών που έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στο άθλημα όλα τα χρόνια της καριέρας τους.

Βασίλης Σπανούλης, Πάου Γκασόλ και Λουίς Σκόλα είναι μόνο μερικοί από όσους πήραν την απόφαση να «κρεμάσουν» τα παπούτσια τους και να πουν «αντίο» στα παρκέ, με την απουσία τους να αφαιρεί λίγη από τη μαγεία που προσφέρει η πορτοκαλί «θεά». Παίκτες που έγιναν γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τα ομαδικά και ατομικά κατορθώματά τους και σίγουρα αποχώρησαν έχοντας λίγα απωθημένα από την αθλητική τους καριέρα.

Μία λίστα που περιλαμβάνει και αρκετούς Έλληνες, καθώς πέρα από τον «Kill Bill», το δικό τους «αντίο» είπαν επίσης και οι Νίκος Ζήσης, Στράτος Περπέρογλου και Γιάννης Μπουρούσης, έστω και αν ο Καρδιτσιώτης σέντερ πήρε πίσω την απόφασή του για να βοηθήσει την ομάδα της πόλης του να πάρει την άνοδο στη Basket League.

Έτσι, το ελληνικό μπάσκετ έγινε «φτωχότερο» και καλείται να εκμεταλλευθεί αυτούς τους ανθρώπους, βάζοντάς τους στον χώρο από άλλο πόστο, αν και οι ίδιοι φυσικά το επιθυμούν, με την αρχή να γίνεται με τον Ζήση και την ανάμειξή του στην Εθνική ομάδα.

Δύσκολη συγκυρία και για το ισπανικό μπάσκετ, που είδε την ίδια χρονιά τους Πάου Γκασόλ, Φελίπε Ρέγιες και Φερνάντο Σαν Εμετέριο να αποσύρονται, ενώ η Λιθουανία δεν θα βλέπει πλέον στο παρκέ ως παίκτη τον Γιόνας Ματσιούλις, ο οποίος έχει να θυμάται, πέρα από το πέρασμά του στη Ρεάλ, και την ελληνική εμπειρία σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Οι παίκτες που αποσύρθηκαν και τα κατορθώματά τους

Βασίλης Σπανούλης

Ο Σπανούλης αποχώρησε ως ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην EuroLeague με 4.445 πόντους, κάτι που μεταφράζεται σε 12,4 πόντους κατά μέσο όρο σε 15 σεζόν. Όταν αποσύρθηκε, ήταν επίσης στην κορυφή στο σύστημα αξιολόγησης (4.182), στις ασίστ (1.607), στα εύστοχα σουτ (1.403), στις ελεύθερες βολές (1.131) και στα φάουλ (1.583). Κέρδισε τρεις τίτλους EuroLeague – με τον Παναθηναϊκό το 2009 και με τον Ολυμπιακό το 2011 και το 2012 – κερδίζοντας το βραβείο του MVP και στα τρία Final 4. Ο Σπανούλης οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος άλλες δύο φορές, το 2015 και το 2017, και επιλέχθηκε στην ομάδα της Euroleague Basketball 2010-20 All-Decade Team.

Πάου Γκασόλ

Ο Πάου Γκασόλ ξεκίνησε και τελείωσε την καριέρα του με την Μπαρτσελόνα, επιστρέφοντας στην EuroLeague μετά από δύο δεκαετίες και βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στην κατάκτηση της ACB το 2021. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματά έρχονται από το ΝΒΑ, εκεί όπου πανηγύρισε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα (2009, 2010) στο πλευρό του Κόμπι Μπράιαντ με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Λουίς Σκόλα

Ο Λουίς Σκόλα βοήθησε την Μπασκόνια να φτάσει στους τελικούς της EuroLeague το 2001 και το 2005, ενώ βρέθηκε άλλη μία φορά μαζί της στο Final 4 και συγκεκριμένα το 2007. Φυσικά μεγαλύτερή του αγάπη αποτέλεσε η Εθνική Αργεντινής, με την οποία πανηγύρισε, μεταξύ άλλων, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και το χάλκινο το 2008 στο Πεκίνο, ενώ η συλλογή του εμπλουτίζεται με τα δύο αργυρά στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2002 και του 2019.

Φελίπε Ρέγιες

Ο Ρέγιες κρέμασε τα αθλητικά του παπούτσια μετά από μια θρυλική καριέρα που διήρκεσε περισσότερες από δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων 17 σεζόν στην EuroLeague. Ο Ρέγιες ολοκλήρωσε την καριέρα του, όντας ο κορυφαίος σε επιθετικά ριμπάουντ (705), δεύτερος σε συνολικά ριμπάουντ (1.799), ελεύθερες βολές (967) και κερδισμένα φάουλ (1.308). Παράλληλα ήταν τρίτος σε συμμετοχές (357). έκτος στο σύστημα αξιολόγησης(3.775). και όγδοος στο σκοράρισμα (3.029). Οδήγησε τη Ρεάλ σε δύο τίτλους EuroLeague το 2015 και το 2018 και σήκωσε το τρόπαιο του 7DAYS EuroCup με τη «Βασίλισσα» το 2007.

Στράτος Περπέρογλου

Ο Στράτος Περπέρογλου πέρασε τις πρώτες πέντε σεζόν του με τον Παναθηναϊκό, κατακτώντας την EuroLeague το 2009 και το 2011. Στη συνέχεια μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, όπου έγινε πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη φορά το 2013.

Ντέιβιντ Άντερσεν

Ο Ντέιβιντ Άντερσεν ήταν τρεις φορές πρωταθλητής της EuroLeague – με την Κίντερ Μπολόνια το 2001 και με την ΤΣΣΚΑ το 2006 και το 2008 – και ο μόνος παίκτης που έφτασε στο Final 4 με τέσσερις διαφορετικές ομάδες – συμπεριλαμβανομένων των Μπαρτσελόνα και Σιένα – για 11 σεζόν στη διοργάνωση – μεταξύ 2000 και 2013.

Γιάννης Μπορούσης

Ο Ιωάννης Μπουρούσης έπαιξε 15 συνεχόμενες σεζόν στην EuroLeague, κατακτώντας τον τίτλο με τη Ρεάλ το 2015. Φόρεσε για πέντε χρονιές τη φανέλα του Ολυμπιακού (2006-2011), ενώ την αγωνιστική περίοδο 2016-17 την πέρασε τον Παναθηναϊκό.

Νίκος Ζήσης

Ο Νίκος Ζήσης σήκωσε το τρόπαιο της EuroLeague με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2008 και έπαιξε συνολικά 16 σεζόν στη διοργάνωση.

Γιόνας Ματσιούλις

Ο Γιόνας Ματσιούλης συμμετείχε σε 12 «εκδόσεις» της EuroLeague, με την κορυφαία στιγμή να έρχεται το 2015, όταν και σήκωσε το τρόπαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Φερνάντο Σαν Εμετέριο

Ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο έπαιξε δέκα σεζόν στην EuroLeague, κέρδισε το τρόπαιο του EuroCup με τη Βαλένθια το 2019 και επιλέχθηκε στην πρώτη ομάδα της All-EuroLeague το 2010-11.

Και οι δέκα μετρούν δέκα συμμετοχές στην All-EuroLeague ομάδα και επτά εμφανίσεις στη δεύτερη ομάδα All-EuroLeague, 14 τίτλους EuroLeague, 56 εγχώριους τίτλους πρωταθλημάτων και 45 εγχώριους τίτλους κυπέλλου. Με τις αντίστοιχες εθνικές τους ομάδες, έχουν συλλέξει 41 μετάλλια ηπειρωτικών πρωταθλημάτων – EuroBasket, FIBA ​​Americas, FIBA ​​Oceania και FIBA ​​Asia Cup – καθώς και επτά στα Παγκόσμια Κύπελλα και εννέα Ολυμπιακά μετάλλια. Ο Σκόλα οδήγησε την Αργεντινή σε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Ο Γκασόλ και ο Ρέγιες κέρδισαν χρυσά μετάλλια με την Ισπανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ