Γιόβιτς – Το φάντασμα του Νικ «στοιχειώνει» τον Παναθηναϊκό

Γιόβιτς – Το φάντασμα του Νικ «στοιχειώνει» τον Παναθηναϊκό

Η φυγή του Νικ Καλάθη συνεχίζει να «στοιχειώνει» το δημιουργικό κομμάτι του Παναθηναϊκού, με τον Στέφαν Γιόβιτς να έρχεται με σκοπό να διώξει τα… φαντάσματα.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για δεύτερη σερί χρονιά αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα. Η έλλειψη δημιουργικού πλέι μέικερ έκανε «μπαμ» από μακριά, με τη φυγή του Νικ Καλάθη να αφήνει αρκετές ανοιχτές «πληγές» σε αυτό τον τομέα. Ο Έλληνας γκαρντ αποχώρησε μετά από εννιά σεζόν στο τριφύλλι και μία κατάκτηση EuroLeague, καθώς οι οικονομικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην ομάδα, έκαναν αδύνατη την παραμονή του.

Ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να καλύψει εξ ολοκλήρου όσα πρόσφερε ο Καλάθης, διότι δεν υπήρχαν οι πόροι για να βρεθεί ένας άξιος αντικαταστάτης του. Οι προσπάθειες παρόλα αυτά έγιναν και με το παραπάνω και αν δεν υπήρχε η αδιαλλακτικότητα της Ρεάλ Μαδρίτης, τότε ο Νίκολας Λαπροβιτόλα να αποτελούσε την ιδανικότερη δυνατή λύση. Ωστόσο, η μεταγραφή δεν έγινε πραγματικότητα και έκτοτε ξεκίνησε η «περιπέτεια», η οποία στο πράσινο στρατόπεδο ευελπιστούν να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα με την προσθήκη του Λούκα Γιόβιτς. Ο Σέρβος πόιντ γκαρντ κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά, αλλά αναμένεται τις επόμενες μέρες να φορέσει τα πράσινα και να βάλει μία τάξη στο προβληματικό δημιουργικό κομμάτι της ομάδας.

Οι πράσινοι έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά σε αυτό το κομμάτι, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως την περσινή χρονιά έφεραν στην ομάδα τρεις πλέι μέικερ. Η αρχή έγινε με τον Πιέρ Τζάκσον, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 9 Αυγούστου και αποχώρησε στις 14 Οκτωβρίου χωρίς ούτε μία συμμετοχή στη EuroLeague. Η λύση της συνεργασίας ήταν κοινή συναινέση, με τον 28χρονο Αμερικανό να ζητά να φύγει για προσωπικούς λόγους και να επιστρέψει στην Αμερική.

Ο Παναθηναϊκός είχε φροντίσει από πριν να βρει τον άνθρωπο που θα πάρει τη θέση του, ανακοινώνοντας τον Κίφερ Σάικς στις 4 Οκτωβρίου. Ο 26χρονος υπέγραψε μηνιαίο συμβόλαιο, το οποίο εν τέλει δεν ανανεώθηκε, με τον ύψους 1.83 γκαρντ να λέει «αντίο» στις 30 του ίδιου μήνα. Σε τρεις συμμετοχές του στη διοργάνωση μέτρησε 3.7 πόντους (25% δίποντα, 30% τρίποντα), 1.7 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 0.7 λάθη σε 15:58΄.

Ο Σέλβιν Μακ έμελλε να είναι ο τελευταίος πόιντ γκαρντ που θα φορούσε τα πράσινα πέρσι. Ο 30χρονος με θητεία στο ΝΒΑ, αλλά και ευρωπαϊκή εμπειρία στην Ευρώπη μέσα από το πέρασμά του από την Αρμάνι Μιλάνο, ανακοινώθηκε στις 7 Νοεμβρίου και κατάφερε να ολοκληρώσει την χρονιά. Όσον αφορά τα πεπραγμένα του στη EuroLeague είχε 6 πόντους (40.8% δίποντα, 41.7% τρίποντα, 74.2% βολές), 1.2 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 0.7 κλεψίματα και 1.6 λάθη σε 16:28΄.

Φυσικά, κανείς από τους παραπάνω δεν είχε τα στοιχεία που απαιτούνταν για να μονιμοποιηθεί στο ρόστερ και να δώσει όσα έλειπαν στην επίθεση και για αυτό, το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός έψαχνε στην αγορά έναν γκαρντ που θα κοιτάει πρώτα την πάσα και μετά το σουτ.

Στις 6 Ιουλίου ο Κέντρικ Πέρι ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό, αλλά μόλις λίγους μήνες μετά και έπειτα από αρκετά παιχνίδια για να έχει κάποιος μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ο Αμερικανός έχει προβληματίσει αρκετά και εννοείται πως δεν συνεισφέρει καθόλου στη δημιουργία, έχοντας μόλις 1.7 σε 17 εμφανίσεις στη EuroLeague, ενώ προβληματική είναι και η εν γένει παρουσία του, καθώς σκοράρει 4.7 πόντους, με 31.3% στα δίποντα και 26.8% στα τρίποντα, έχοντας 1.8 στο PIR, μένοντας στο παρκέ για 16:30΄.

Κάπως έτσι, ο Στέφαν Γιόβιτς μπορεί να εξελιχθεί σε μία όαση εάν πιάσει τα γνωστά του στάνταρ απόδοσης, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το ρίσκο, αν και δεν έχει κάτι να χάσει. Ο Σέρβος είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, ωστόσο οι πράσινοι σίγουρα θα πήραν τις απαραίτητες βεβαιώσεις για να προχωρήσουν την υπόθεσή του.

Μιλάμε άλλωστε για έναν παίκτη που ξέρει όσο κανείς να δημιουργεί, κάτι που φανερώνεται από τις 4.6 ασίστ που μοιράζει στα εφτά χρόνια που κινείται στη EuroLeague. Έχει περάσει από τους Ερυθρό Αστέρα, Χίμκι και Μπάγερν Μονάχου, μετρώντας παράλληλα 6.6 πόντους (50.1% δίποντα, 38.4% τρίποντα, 67.9% βολές), 2.3 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα σε 816 εμφανίσεις.

Υπάρχει όμως που δύσκολα μπορεί να την ξεχάσει και στην οποία αναμειγνύονται δύο από τις τρεις ομάδες με τις οποίες έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση. Τη σεζόν 2015-16, ο Γιόβιτς ταξίδευε με τον Ερυθρό Αστέρα στο Μόναχο ώστε να αντιμετωπίσει την Μπάγερν για την 5η αγωνιστικής της regular season και συνδύασε το διπλό με 90-79, μοιράζοντας 19 ασίστ (!), επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στη EuroLeague, μαζί με του Καμπάτσο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ