Γιατί ο Μπαρτζώκας είναι coach of the year στην Euroleague: Οι 5 λόγοι (vids)

Γιατί ο Μπαρτζώκας είναι coach of the year στην Euroleague: Οι 5 λόγοι (vids)

Ο Ολυμπιακός «πετάει» και σκορπάει… τρόμο στα μεγαθήρια της Ευρώπης – Οι πέντε λόγοι που ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξελίσσεται σε coach of the year στην Euroleague.

Ο Ολυμπιακός «τρελαίνει» την Ευρώπη και το ένα μεγαθήριο μετά το άλλο υποκλίνεται στο μεγαλείο του Θρύλου! Τελευταίο «θύμα» της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα η πανίσχυρη Μπαρτσελόνα. Οι Ερυθρόλευκοι παρά τις σημαντικές απουσίες των Φαλ και Σλούκα πραγματοποίησαν μια σπουδαία εμφάνιση απέναντι στους Μπλαουγκράνα και επικράτησαν με 73-66, για την 33η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Euroleague.

Μια επιβλητική εμφάνιση, που είχε τη σφραγίδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να εξελίσσεται σε coach of the year στην Ευρωλίγκα. Μια εμφάνιση που προκάλεσε παροξυσμό στον κόσμο του πειραϊκού συλλόγου, που είχε γεμίσει το ΣΕΦ και αποθέωσε τον 56χρονο προπονητή και τους παίκτες του. Μια νίκη που βγάζει δίνει στους Ερυθρόλευκους σίγουρα την τρίτη θέση, ενώ μπορούν να βγουν ακόμα και δεύτεροι, εάν η Μπάγερν κερδίσει τη Ρεάλ στην Μαδρίτη στο εξ αναβολής παιχνίδι των δύο ομάδων.

Ο Ολυμπιακός μετά από χρόνια έχει αποκτήσει και πάλι μέταλλο νικητή και δείχνει έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Οι Ερυθρόλευκοι πριν από λίγες εβδομάδες κατέκτησαν το Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό, πήραν το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ της Euroleague και θα παλέψουν για την πρόκριση στο Final 4, ενώ παράλληλα είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Basket League. Η επιστροφή του Θρύλου σε υψηλές πτήσεις έχει την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα. Του ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του μπασκετικού Ολυμπιακού. Τώρα, είναι έτοιμος να οδηγήσει τους Ερυθρόλευκους σε νέες επιτυχίες και περισσότερους τίτλους.

To10.gr αναλύει τους 5 λόγους που ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο καλύτερος προπονητής της φετινής σεζόν στην Euroleague.

1) Πλεονέκτημα με το 11ο μπάτζετ!

Η πορεία του Ολυμπιακού στη φετινή Euroleague είναι εντυπωσιακή, με τους Πειραιώτες να πετυχαίνουν μεγάλες νίκες και να ολοκληρώνουν την κανονική διάρκεια με ρεκόρ 19-9. Οι Ερυθρόλευκοι χάρη στο μαεστρικό κουτσάρισμα του Γιώργου Μπαρτζώκα, τερματίζουν 3οι (με πιθανότητες ακόμα και για δεύτεροι), έχοντας το 11ο μπάτζετ στη διοργάνωση!

Το μπάτζετ του Ολυμπιακού είναι 15 εκατ. ευρώ (σ.σ εκ των οποίων τα 8.5 εκατ. ευρώ πηγαίνουν σε μισθούς παικτών), όταν το μπάτζετ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι 44 εκατ. ευρώ,  ενώ το αντίστοιχο της Μπαρτσελόνα, την οποία νίκησαν οι Ερυθρόλευκοι, είναι 43.5 εκατ. ευρώ. Η Αρμάνι έχει μπάτζετ 30 εκατ. ευρώ και η Εφές 25 εκατ. ευρώ. Οι Πειραιώτες έχουν πολύ μικρότεροι μπάτζετ από τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Αρμάνι, που επίσης σφράγισαν το πλεονέκτημα της έδρας. Εχουν επίσης ακόμα μικρότερο από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές, που θα προσπαθήσει με μειονέκτημα να βρεθεί στο Final 4 του Βελιγραδίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει μικρότερο μπάτζετ τόσο από την Μπάγερν (21 εκατ. ευρώ) όσο και από τις Μακάμπι (18 εκατ. ευρώ) και Βιλερμπάν (15.1 εκατ. ευρώ).

No Spanoulis, no problem

Στην πρώτη χρονιά μετά την απόσυρση του Βασίλη Σπανούλη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατάφερε να δημιουργήσει μια πανίσχυρη ομάδα, που σκορπάει… τρόμο στην Ευρώπη. Μια ομάδα που όλη τη σεζόν, εάν εξαιρέσει κανείς το διάστημα που αποδεκατίστηκε λόγω του κορωνοϊού, παίζει εξαιρετικό μπάσκετ, χαρίζοντας απλόχερα πλούσιο θέαμα. Θέαμα το οποίο συνδυάζει με μεγάλα αποτελέσματα, όπως τη σπουδαία νίκη κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός σε καμία δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα που είχε ο Παναθηναϊκός όταν αποσύρθηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας με την εμπειρία του και τις σωστές κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, κατάφερε να οδηγήσει τους Ερυθρόλευκους με… ασφάλεια στην μετά Σπανούλη εποχή. Ο 56χρονος έχει δημιουργήσει μια ομάδα, την οποία θαυμάζει όλη η Ευρώπη και κάνει τον κόσμο του συλλόγου χαρούμενο και περήφανο.

Το κάστρο του ΣΕΦ

Οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια της Euroleague έχοντας 13 νίκες σε 14 αναμετρήσεις. Οι Πειραιώτες κέρδισαν στο φαληρικό γήπεδο όλα τα μεγαθήρια της Ευρώπης, παρότι στο μεγαλύτερο διάστημα υπήρχαν περιορισμοί στην παρουσία θεατών, λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του Covid-19.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Ολυμπιακός έχει το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ στη φετινή Euroleague, με τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να ακολουθούν με 12-1. Αμφότερες βέβαια έχουν εξ αναβολής, τα οποία θα δώσουν εντός έδρας.  Οι Καταλανοί με την Μακάμπι (7/4) και οι Μαδριλένοι με την Μπάγερν (8/4).

Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού κατάφερε να μετατρέψει σε κάστρο το ΣΕΦ και να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την έδρα της, πετυχαίνοντας στο Φάληρο τις 13 από τις 19 συνολικά νίκες που έκανε στην κανονική διάρκεια της φετινής Euroleague. Αυτό ήταν και το κλειδί για να τερματίσει στην πρώτη 4άδα και να πάρει το πλεονέκτημα ενόψει των πλέι οφ.

«Εκτόξευση»

Ο Μπαρτζώκας έχει συμβάλει τα μέγιστα στην βελτίωση των παικτών της πειραϊκής ομάδας, με τους ΜακΚίσικ και Βεζένκοφ να είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο διεθνής φόργουορντ του Ολυμπιακού κάνει μια «μαγική» σεζόν και είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες της φετινής Euroleague. Με 13.8 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 17.8 πόντους στο σύστημα Ranking, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των Ερυθρόλευκων.

Η ραγδαία εξέλιξη του Σάσα Βεζένκοφ έχει πάνω της την υπογραφή του Μπαρτζώκα, με τον Βούλγαρο να είναι πλέον χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα 4άρια της Ευρώπης.

Ο 56χρονος τεχνικός έχει παίξει τεράστιο ρόλο και στην εξέλιξη του Σακίλ ΜακΚίσικ, με τον Αμερικανό να κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ο Μπαρτζώκας του έχει βάλει… χαλινάρι και έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις αρετές και το ταλέντο του 32χρονου.

Ενας ακόμα άσος στο μανίκι του «ερυθρόλευκου» προπονητή, με την εξέλιξη του ΜακΚίσικ να φέρει επίσης τη σφραγίδα του έμπειρου κόουτς.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται επίσης οι Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Λιβιό Ζαν Σαρλ, με τον διεθνή γκαρντ και τον Γάλλο φόργουορντ/σέντερ να είναι επίσης πολύ βελτιωμένοι σε σχέση με πέρσι.

Μεταγραφές

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός βγήκε στην αγορά και έψαξε για παίκτες που είχαν το ταλέντο για να εξελιχθούν και με τη σωστή καθοδήγηση να κάνουν τη διαφορά. Ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του έψαξαν σε όλη την Ευρώπη και έφεραν στο μεγάλο λιμάνι παίκτες, που είχαν όρεξη για να δουλέψουν και να φτάσουν στο κορυφαίο επίπεδο.

Παίκτες που δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές. Όπως ο Μουσταφά Φαλ. Ένα θηρίο, το οποίο «έκλεψε» ο Ολυμπιακός, με τον Γάλλο να… καταπίνει τους αντιπάλους του και να είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους σέντερ της Ευρώπης.

Το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκε επίσης ο Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος επίσης είναι ένας από τους παίκτες – κλειδιά του Ολυμπιακού. Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το «πολυβόλο» των Πειραιωτών: Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο Αμερικανός που ήρθε για να καλύψει το κενό του Βασίλη Σπανούλη και το έχει καταφέρει και με το παραπάνω.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ